Friday 23rd April 2021,
Federatia Romana de Rugby

Cupa Mondiala 1995 – incident controversat la Africa de Sud – Canada

2 iunie 2015 #RWC2015

Un moment aparte în istoria Cupei Mondiale de Rugby îl reprezintă jocul din 1995, între Africa de Sud și Canada.

Partida era una decisivă pentru calificarea în sferturile de finală. Lovitura de începere a fost întârziată cu 45 de minute, din cauza problemelor la sistemul de electricitate al stadionului Boet Erasmus, din Port Elizabeth.

Sud-africanii, marii favoriți ai întâlnirii, au practicat un joc la limita regulamentului, canadienii răspunzând cu aceeași monedă. Cu zece minute înainte de final scorul era 20-0 în favoarea gazdelor, care erau virtual calificate în faza eliminatorie.

Un placaj al lui Pieter Hendricks asupra canadianului Winston Stanley a degenerat într-o bătaie între cei doi. Fundașul oaspeților, Scott Stewart, l-a atacat pe Hendricks, după care a fost pedepsit de flankerul Springboks, John Dalton, dar și de alți câțiva jucători ai naționalei locale. Arbitrul partidei, irlandezul David Mc Hugh, i-a eliminat direct pe Dalton, dar și pe canadienii Rod Snow și Gareth Rees, ultimul fiind chiar purtător al banderolei de căpitan.

Instanțele de judecată au decis apoi că arbitrul a greșit în acordarea tuturor celor trei eliminări. După revederea incidentului, s-a luat decizia suspendării lui Hendricks pentru o perioadă de 90 de zile, pentru lovirea cu pumnul și piciorul a unui adversar, în timp ce Stewart a primit o pedeapsă de 60 de zile, pe motiv că a incitat spiritele în teren.

Din comisia de disciplină care a deservit Cupa Mondială de Rugby din 1995 a făcut parte și fostul mare internațional român, actualmente președinte onorific al FRR, Viorel Morariu.

La momentul respectiv multe voci din comunitatea ovală au lansat ipoteza conform căreia comisiile au judecat cu duhul blândeții în cazul sud-africanilor. Gazdele l-au pierdut pe Hendricks, care a ratat restul turneului final de Cupa Mondială, dar același lucru se putea întâmpla și cu alți jucători de marcă, implicați în acel scandal.

2,501 total views, 2 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

Leave A Response