Monday 21st September 2020,
Federatia Romana de Rugby

Povestea victoriei din 2003 cu Namibia

16 iunie 2015 #RWC2015

Dualitatea World Rugby Nations – Cupa Mondiala de Rugby continua si astazi, cu un episod care depășește coordonatele cronologice. Ajungem la turneul final al Cupei Mondiale din 2003, desfășurate în Australia, motivul acestei călătorii fiind faptul că atunci România a întâlnit Namibia. Cum la competiția de pe Stadionul National Arcul de Triumf în etapa a doua avem din nou în față Namibia, un remember al superbei victorii de acum 12 ani este binevenit.

România și Namibia erau la ultimul joc din grupe, la Cupa Mondială din 2003. Jocul a avut loc la Launceston, pe un timp friguros. În pofida faptului că nici noi, nici ei nu eram printre principalii artizani ai evenimentului, în tribune s-au strâns 20 000 de spectatori iubitori ai sportului cu balonul oval. Namibia venea după contraperformanța istorică, din partida cu Australia, când fusese învinsă cu scorul-fluviu de 142-0. Nici noi nu putusem evita catastrofa în fața gazdelor, dar proporțiile fusesertă ceva mai mici, dpă ce Stejarii au pierdut… doar cu 90-8.

Pentru a ajunge la acest meci, echipa noastră a traversat în zbor Marea Tasmaniei. Ambele tabere doreau să câștige, deoarece fiecare plecase de acasă cu obiectivul declarat de a acumula un succes la Cupa Mondială. Augustin Petrichei a deschis scorul printr-o încercare rapidă, semnată încă din minutul 2. La pauză, Stejarii aveau un confortabil 32-0, după care au oprit turația motoarelor, astfel că rezultatul final a fost 37-7 în favoarea noastră. Eseurile românești au purtat semnătura lui Petrichei, Sârbu, Chiriac, Teodorescu și Săuan. Restul punctelor le-a reușit Tofan, din două lovituri de pedeapsă și trei transformări.

În echipa României, aliniată la acea partidă, se aflau 13 jucători care evoluau, la acel moment, în primele două eșaloane ale rugby-ului francez. Iată XV-le de start: Bălan, Mavrodin, Socaciu – Petrichei, Petre – Chiriac, Toniță, Socol – Sârbu, Tofan – Brezoianu, Gontineac, Maftei, Teodorescu – Dumbravă. Au mai jucat, pe parcurs: Toderașc, Popescu, Florea, Tudori, Andrei Iulian, Săuan și Vioreanu. Antrenor principal era Bernard Charreyre, secondat de Haralambie Dumitraș și George Sava.

Săuan a marcat eseul cu care am închis tabela, în ultimul minut. Ca statistici, am avut 70% posesia balonului, iar ocuparea terenului advers s-a realizat în proporție de 60%. Palmaresul direct al confruntărilor româno-namibiene include patru meciuri, din care 3 succese ale noastre și o înfrângere. Cu excepția jocului pe care l-am amintit, la Cupa Mondială din 2003, toate celelalte partide cu namibia au avut loc sub auspiciile IRB Nations Cup. Ultimul joc cu Namibia a fost în 2011, un alt an de Cupă Mondială, când Stejarii s-au impus foarte greu, cu 13-11.

2,125 total views, 2 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

Leave A Response