Wednesday 13th November 2019,
Federatia Romana de Rugby

Victorie senzationala a Stejarilor

17 iunie 2015 World Rugby Nations Cup

Romania a obtinut un succes clar in etapa a doua a World Rugby Nations Cup, trecand de Namibia cu scorul de 43-3.

Prima repriza a insemnat o veritabila demonstratie de rugby a baietilor nostri. Oaspetii au marcat primii, in minutul trei, prin uvertura Kaizemi, care a fructificat in puncte o lovitura de pedeapsa, de la 45 de metri.

Nu a fost decat semnalul pentru declansarea unui atac debordant al nationalei noastre, care a realizat imediat dupa deschiderea scorului, faza anului. O actiune de peste sase minute in 22-ul advers, cu peste zece momente consecutive de joc, s-a fructificat cu o gramada acordata in apropierea butului namibian. Insistentele baietilor nostri au dat roade, astfel ca Mihai Macovei, capitanul echipei, a culcat balonul in terenul de tinta, reusind incercarea jubiliara, cu numarul zece, in tricoul Stejarilor. Dumbrava a ratat transformarea, in minutul 12, dar la reluare am avut din nou posesia si am pus sub presiune formatia oaspete.

Pe fondul unei dominari autoritare, s-a impus in jocul deschis excelentul pilier Andrei Ursache, iar una dintre putinele actiuni namibiene in jumatatea noastra s-a incheiat cu o margine castigate de noi, pe repunerea talonerului advers.

A mai fost si faza lui Lucaci, care a scapat singur spre buturile adverse, dar nu l-a vazut pe Ionita venit la suport, in partea dreapta. In minutul 24, echipa noastra a beneficiat de o serie de gramezi ordonate si spontane. Surugiu, foarte inspirat pe postul de demi de mele, a patruns, in stilul sau caracteristic, pe partea inchisa, iar bresa a fost suficient de mare ca nouarul nostru sa se strecoare pentru o a doua incercare la colt. Dumbrava a ratat din nou tinta, astfel ca tabela a ramas la 10-3.

Formatia noastra a incheiat repriza in stil mare. Fercu a pus in scena un artificiu tehnic de exceptie. Surugiu a dejucat o margine vanata de namibieni, i-a transmis lui Fercu, care a declansat contraatacul de pe propria linie de tinta. Fundasul nostru l-a depasit pe unul dintre adversari din joc de picioare, a evitat un placaj, dupa care a sutat indirect in afara terenului, prinzand o tusa la peste 60 de metri distanta. Acelasi Fercu s-a intercalat splendid in minutul 35, a scos din joc doi aparatori namibieni, dupa care i-a pasat lui Ionita, fara om pe el, langa tusa. Aripa stelista a sprintat scurt si a marcat la centru, usurand misiunea de transformare a lui Dumbrava, care a stabilit scorul pauzei, la 17-3 in favoarea noastra.

Concluzia primei reprize a fost ca Stejarii s-au autodepasit si au prestat un joc incantator, atat pe inaintare, cat si pe liniile dinapoi. Un plus pentru Randal Morrison, care cu aceasta ocazie a debutat in nationala Romaniei. Flankerul a fost unul din cei mai buni placheuri ai reprizei, iar faptul ca este de nationalitate sud-africana. Namibia este vecina Africii de Sud, cele doua natiuni avand aceeasi filosofie despre rugby.

Repriza secunda a debutat in aceeasi nota. La chiar prima faza, explozia lui Fercu a prins inca odata pe contrepied defensiva africana. Fundasul nostru l-a pus in pozitie de finalizare pe Botezatu, care a indeplinit o simpla formalitate in minutul 41, pentru eseul cu numarul patru. Dumbrava a ratat o noua transformare, sutand in bara.

In minutul 51, octetul de inaintare a iesit din nou la rampa. La o gramada ordonata din cinci metri, i-am impins pe oaspeti cu totul in terenul de tinta. Gramada a ajuns acolo cu intreg conturul, iar inchizatorul Macovei a finalizat clasic. Dumbrava a transformat si a ridicat scorul la 29-3.

Aripa Botezatu a fost artizanul unui alt moment fantastic, petrecut in minutul 60. Jucatorul poreclit Racheta a luat o cursa pe cont propriu, a parcurs peste 50 de metri evitand mai multe placaje, dupa care, prins din spate, a pasat spre coechipierul sau de la echipa de club baimareana, Pristavita. Din pacate, atacul debordant al lui Botezatu, aplaudat de intreaga asistenta, a ramas fara efect pe tabela de marcaj.

O alta faza finalizata clasic a fost cea din minutul 72, cand un mol de margine al nostru a fost valorificat de Morrison, care astfel si-a marcat debutul pentru Romania. Vlaicu, nou intrat, si-a trecut numele pe statistica marcatorilor, iar tabela arata 36-3.

Exercitiile tehnice de acuratete au continuat cu un sut din zona defensiva executat de Botezatu, care a prins o margine indirect, la 70 de metri de locul unde se afla.

Vlaicu a recidivat in minutul 75, cand a marcat pe un supranumeric in dreapta, rezultat dupa o cursa solitara a lui Hihetah. Acelasi Vlaicu si-a transformat propria incercare, iar scorul a devenit 43-3.

Finalul jocului a ridicat din nou tribunele in picioare, dupa interceptia lui Hihetah, urmata de o cursa de 70 de metri. Chiar daca nu am marcat, s-a cunoscut faptul ca am jucat ca o echipa profesionista, fara sa ne relaxam din cauza scorului mare de pe tabela.

A fost, indubitabil, cel mai bun joc din 2015, al echipei nationale a Romaniei.

2,930 total views, 2 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

1 Comment

Leave A Response