Monday 26th October 2020,
Federatia Romana de Rugby

Concluziile Conferintei Antrenorilor Nationali de la Parma

23 iunie 2015 INTERN

In perioada 14 -21 iunie, a avut loc la Parma Conferinta antrenorilor nationali/directorilor tehnici din prima grupa valorica a Rugby Europe Championship. Obiectivele intalnirii organizate de forul rugbystic european au fost observarea si analiza meciurilor din cadrul etapelor finale ale World Rugby U20 Championship, dezbaterea diverselor modalitati de formare si dezvoltare a jucatorilor de inalt nivel si verificarea si dezvoltarea materialelor tehnice puse la dispozitie de catre World Rugby.

La aceasta activitate coordonata de catre Michel Arpaillange, director de dezvoltare in cadrul Rugby Europe, au participat reprezentati ai Georgiei, Rusiei, Portugaliei, Germaniei si Romaniei, aceasta din urma reprezentata de Managerul de Inalta Performanta Daniel Mitrea

Luni, 15.06.2015 – Participantii au observat meciul de clasament pentru locurile 9 – 12 , dintre Italia si Argentina, partida ce s-a desfasurat la Viadana si care a fost castigata de catre sud-americani cu 46 – 5. Aceasta observare a permis analizarea jocului celor doua echipe in general, dar in special pe cel al Italiei, intrucat ca sarcina prestabilita era prezentarea unei sinteze catre stafful italian.

In cea de-a doua parte a zilei, la Calvisano, s-a asistat la cele doua semifinale, in care Noua Zeelanda a invins Franta cu 45 – 7, iar Anglia si-a obtinut dreptul de a disputa finala, dupa o victorie impotriva Africii de Sud cu 28 la 20. Aceste doua partide au demonstrat cu prisosinta nivelul actual atins de natiunile majore la aceasta categorie de varsta, dar si cum va arata jocul de rugby in viitor.

Marti, 16.06.2015 – Daniel Mitrea a luat parte la Conferinta anuala a antrenorilor din 6 natiuni, fiind pentru prima oara cand antrenorii din Rugby Europe sunt invitati la aceasta conferinta. Cu aceasta ocazie a avut loc o prezentare pe care Jack White (antrenor legendar al Africii de Sud, campion mondial in 2007, actual antrenor la Montpellier in TOP 14) a tinut-o in fata celor peste 40 de participanti. Tema acesteia a fost  “Procesul de luare a deciziei in jocul de rugby”, prezentarea fiind urmata o sesiune de o ora de intrebari si raspunsuri, la care Jack White a demonstrat, inca o data daca mai era cazul, de ce a ajuns in topul mondial – o luciditate, o transparenta si o sinceritate debordanta care l-a calauzit in toate actiunile pe care le-a intreprins in intreaga sa cariera.

In cea de-a doua parte a zilei, membrii grupului de participanti au avut ocazia sa discute cu Didier Retier, noul Director Tehnic National al federatiei franceze de rugby , care a prezentat strategia pe care Franta doreste sa o implementeze in urmatorii zece ani. Au putut fi constatate multe similaritati cu rugbyul continental care este inca legat, intr-un mod destul de evident, de rugbyul francez.

Miercuri, 17.06.2015 – In prima parte a zilei a fost finalizata analiza meciului Italia vs Argentina, dupa care au fost prezentate diferite modele de formare si dezvoltare a jucatorilor de rugby din tarile pe care le reprezentam. Astfel, s-a putut vedea exact cum functioneaza sistemul din Georgia, sistem care dovedeste in ultima perioada o eficienta desavarsita. Acesta se bazeaza in primul rand pe o selectie riguroasa (aleg 30 de copii sub 15 ani, din mai bine de 300 ce se prezinta la selectie) dupa care urmeaza un proces de antrenament si monitorizare permanenta a performantei timp de patru ani (360 de zile pe an). Formul este simpla, pe cat de simpla, pe atat de eficienta. Selectie corecta, volum de munca urias, iar rezultatele sunt de fapt o consecinta si nu neaparat un obiectiv in sine. Obiectivul major al Georgiei este de fapt ca doi sportivi din fiecare generatie sa fie capabili sa joace la cel mai inalt nivel – echipa nationala.

In cea de-a doua parte a zilei i-au fost aduse la cunostinta antrenorului principal al Italiei, Alexander Troncon (legenda a rugbyului international/italian), concluziile analizei dupa meciul Italia/Argentina. Acesta s-a aratat incantat de faptul ca i-au fost confirmate/infirmate concluziile la care si el ajunsese impreuna cu membrii staffului italian si s-a aratat incezator cu privire la obiectivul pe care-l aveau de atins – ramanerea in grupa de elita a rugbyului mondial.

Joi, 18.06.2015 – intreaga zi a fost consacrata participarii la antrenamentele si sedintele tehnice ale echipei Frantei. Gazdele, celebrii Fabien Pelouse si Olivier Magne, au integrat rapid in stafful francez pe participantii la Conferinta, astfel incat acestia au putut participa atat la sedintele video pe care le-au facut pe rand cu jucatorii celor doua compartimente (treisferturi si inaintare), dar si la antrenamentul practic pe care sportivii l-au avut in dupa amiaza acelei zile. Inainte de plecare, Fabien Pelouse, directorul de rugby, a prezentat strategia de joc pe care Franta si-a propus-o pentru acesta editie a Cupei Mondiale. Din nou s-a putut constata ca se propun lucruri simple, ce fac parte din logica jocului de rugby, bazate foarte mult pe principiile jocului, care sunt evidentiate in fiecare moment de joc.

Vineri, 19.06.2015 – zi de munca in grup in care toti cei prezenti au avut ca sarcina alcatuirea unor fise tehnice de observare pe care antrenorii le pot utiliza in timpul jocului (adiacent de ceea ce video-analistii pot face in mod curent); de alcatuit un model ideal de formare si perfectionare a tinerilor jucatori si de asemenea un profil al fiecarei echipe observate pana in acel moment.

In partea a doua a zilei oaspete a fost directorul tehnic national al Italiei, Franco Ascione, care a prezentat si el sistemul de selectie, pregatire si monitorizare a sportivilor din cadrul academiilor de rugby (14 academii regionale si o academie nationala).

Sambata, 20.06.2015 – ultima zi de competitie, o zi lunga in care s-a asistat la cele cinci partide de clasament:
Pentru locurile 9/10 – Argentina – Japonia 38 – 21
locurile 7/8 – Irlanda – Scotia 17 – 9
locurile 11/12 – Italia – Samoa 20 – 19
locurile 3/4 – Africa de Sud – Franta 31 – 18
locurile 1/2 – Noua Zeelanda – Anglia 21 – 16

Aceasta a fost oportunitatea ideala pentru a putea observa inca odata cum reactioneaza sportivii, membrii staffurilor tehnice, medicale si logistice in conditii de concurs, sub o presiune majora, incercand in fiecare clipa ca actiunile lor sa convearga spre acelasi tel – victoria.

CONCLUZII GENERALE

– Se poate constata ca toate cele 12 echipe participante la WR U20 Championship beneficiaza de aportul unor sportivi care din punct de vedere somatic sunt mult peste media Rugby Europe Championship (jucatori, in marea lor majoritate, de peste 1,85) si care prezinta o calitate motrica fundamentala in jocul actual si anume viteza, sub toate aspectele ei, de reactie, de gindire si decizie, de alergare, de repetare, etc.
Fara aceste doua aspecte (in majoritate cazurilor jucatorii beneficiind de ambele) nu poti fi competitiv la acest nivel, aspectul somatic si viteza fiind doua componente minime ale inaltei performante.

– Se mai poate constata profesionalismul staffurilor ce au insotit echipele in aceasta competitie (cel mai numeros fiind cel al Angliei, cu 15 membrii, iar cel mai mic fiind cel al celor din Samoa, cu zece membrii), fiecare membru al staffului avand, si indelinindu-si cu precizie, un rol bine definit. Astfel, cel care coordona intreaga activitate era antrenorul principal (head coach/director of rugby), responsabil atat cu coordonarea colectivului tehnic, dar si a colectivului de jucatori. El era insotit de doi sau trei antrenori (de inaintare, de treisferturi, de aparare) de unul, doi preparatori fizici ( unul ce se ocupa de forta si celalalt de alergare/viteza), de doi – patru analisti video (unul analiza performantele colective, iar ceilalti pe cele individuale), un medic, doi fizioterapeuti, un manager, un asistent manager.

– Planificarea activitatilor zilnice era facuta cu precizie, bazandu-se in primul rand pe ceea ce era necesar sportivilor, astfel incat acestia sa poata fi in cea mai buna forma in ziua partidei. Toate detaliile (aparent nesemnificative) erau tratate cu cea mai mare importanta si toate erau implementate exact cum erau planificate (ex: echipa Angliei schimba la pauza tot echipamentul de joc, spunand ca in cea de-a doua repriza incepe de fapt un nou joc). “O buna planificare previne o performanta slaba.” Jack White (regula celor 5 P – Proper Planification Prevent Poor Performance). Asadar, cheia succesului = 80% planificare + 15 % implementare + 5 % adaptare/ajustare.

3,118 total views, 4 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

1 Comment

Leave A Response