Friday 04th December 2020,
Federatia Romana de Rugby

Africa de Sud a sarbatorit 20 de ani de la castigarea Cupei Mondiale

30 iunie 2015 #RWC2015

Recent, supraviețuitorii din marea echipă Springboks, campioană mondială în 1995, au celebrat împlinirea a douăzeci de ani de la marele succes. Eroii finalei disputate cu Noua Zeelandă, 15-12 în prelungiri, s-au întâlnit pentru un banchet festiv la Johannesburg.

Cu toții au evocat rolul major pe care l-a jucat în economia acelui succes președintele de atunci, Nelson Mandela. Laureatul Premiului Nobel pentru Pace s-a prezentat atunci în tribună îmbrăcat într-un tricou al naționale sud-africane și cu o șapcă Springboks pe cap. Nelson Mandela a fost primul președinte de culoare al Africii de Sud, iar victoria echipei în Cupa Mondială a căpătat rezonanțe dincolo de limitele sportive, fiind interpretată ca o victorie asupra politicii de apartheid, care făcuse ca țara să fie izolată mult timp de către comunitatea internațională.

De altfel, Africa de Sud a ratat primele turnee finale ale Cupei Mondiale de Rugby, din 1987 și 1991, tocmai din acest motiv, al embargoului impus inclusiv pe plan sportiv. Cu toate acestea, Africa de Sud a votat decisiv, la ședința de la Paris, din 1985, pentru instituirea Cupei Mondiale, deși oficialii săi știau că echipa nu va avea dreptul de participare la marea competiție.

Dialogul lui Nelson Mandela cu căpitanul naționalei sud-africane, Francois Pienaar, la finele meciului victorios, purtat în fața a 60000 de spectatori, pe stadionul Ellis Park din Johannesburg, rămâne unul întipărit în istorie:

– Mulțumesc, Francois, pentru efortul vostru, a spus Nelson Mandela.
– Nu, domnule președinte. Noi vă mulțumim pentru tot ce ați făcut, a răspuns rugbystul.

Actualul președinte al Federației Sud-Africane de Rugby, Oregan Hoskins, nu a ratat șansa de a aduce un omagiu lui Nelson Mandela și marii echipe campioane mondiale în urmă cu două decenii.

La rândul său, Joel Stransky, care a marcat dropgolul decisiv contra All Blacks, a declarat jurnaliștilor că are încredere în actuala echipă națională a Africii de Sud, care, în opinia sa, poate câștiga din nou titlul mondial, în toamnă, în Anglia.

Joel Stransky a marcat pentru 15-12, în 1995, în finala cu Noua Zeelandă, cu șase minute înainte de încheierea prelungirilor. În timpul regulamentar de joc, scorul fusese egal, 12-12.

Jucătorul care i-a pasat lui Stransky pentru lovitura de picior căzută, mijlocașul la grămadă Joost van der Westhuizen, a stat în fața coechipierilor, fiind țintuit în scaun cu rotile din cauza unei boli neuronale.

În afara lui Nelson Mandela, decedat între timp, au lipsit de la celebrare antrenorul din 1995, Kitch Christie, dar și fostul jucător de linia a doua Ruben Kruger, ambii pierzând lupta cu cancerul.

Africa de Sud rămâne una dintre cele mai mari națiuni rugbystice. În afara titlului din 1995, Springboks a mai fost campioană mondială și în 2007. Un alt plan de viitor pentru balonul oval sud-african este să readucă în țară turneul final de Cupa Mondială, prima posibilitate de organizare fiind 2023.

Sursa foto: www.3news.co.nz

2,161 total views, 2 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

1 Comment

Leave A Response