Saturday 04th July 2020,
Federatia Romana de Rugby

Dupa doi francezi, un galez va conduce Stejarii la Cupa Mondiala de Rugby

8 iulie 2015 #RWC2015

Romania nu a lipsit niciodata de la Cupa Mondiala, participarea la editia din acest an fiind cea de-a opta, calificare venita in urma locului secund ocupat in Rugby Europe Championship sub comanda antrenorului galez Lynn Howells.

Va fi pentru a treia oara cand Stejarii se vor prezenta la cea mai importanta competitie mondiala avand pe banca tehnica un antrenor strain, astfel, dupa Bernard Charreyre in 2003 si Daniel Santamans in 2007, ambii francezi, un galez, Lynn Howells, ii va conduce pe baietii nostri in confruntarile cu Franta, Irlanda, Canada si Italia.

Pentru Lynn Howells nu va fi o misiune tocmai usoara deoarece intr-o grupa extrem de dificila, fara un outsider cert, trebuie sa obtina macar o victorie pentru a egala performanta celor doi francezi, Charreyre, respectiv Santamans sub comanda carora am invins Namibia, respectiv Portugalia.

Intorcandu-ne in timp, Bernard Charreyre a preluat carma echipei nationale a Romaniei in 2002, dupa esecul cu 134-0 de pe Twickenham, Micul Napoleon, cum a fost supranumit francezul, reusind alaturi de Stejari sa cucereasca titlul de campioni ai Cupei Eurpene a Natiunilor in sezonul 2001-2002.

Au urmat calificarile pentru Cupa Mondiala, in care am cedat contra Italiei, dar am invins Spania, mai mult chiar, cu Bernard Charreyre pe banca tehnica, Romania a invins pentru ultima data Georgia la Tbilisi, se intampla in anul 2003, rezultat 19-6.

Participarea la Cupa Mondiala din 2003 s-a incheiat cu trei infrangeri in fata Argentinei, Australiei si Irlandei, dar cu un succes impotriva Namibiei prin care am evitat ultima pozitiei in grupa. Bilantul general al lui Bernard Charreyre ca antrenor al Stejarilor a fost de 22 de partide, dintre care jumatate s-au terminat cu victorii ale baietilor nostri.

Daniel Santamans a preluat functia de antrenor principal, director tehnic fiind tot un francez, Robert Antonin, in 2004 si a debutat cu o infrangere in Rusia, ceea nu l-a impiedicat apoi sa-i conduca pe Stejari catre titlul de campioni in Cupa Europeana a Natiunilor editia 2005-2006.

In cariera de jucator Santamans a fost campion cu Toulouse, unde apoi a activat ca secund al celebrului Guy Noves, experienta sa aducandu-ne trei victorii impotriva Georgiei si cate una in partidele cu adversari precum Italia, Japonia si Canada.

Nu mai putin de patru ani a petrecut Daniel Santamans pe banca tehnica a Stejarilor, alaturi de care in 34 de partide a obtinut 19 victorii, la Cupa Mondiala din 2007, cand am invins dramatic Portugalia si am cedat de aceeasi maniera in disputa cu Italia.

In iarna anului 2012 Lynn Howells a venit la Bucuresti si a ramas impresionat de atitudinea Stejarilor, care au participat la deszapezirea Stadionului National Arcul de Triumf inaintea partidei cu Portugalia, inca de atunci galezul fiind sigur ca ii va conduce pe acesti baieti la Cupa Mondiala din Anglia.

Si nu a gresit, pentru ca dupa un sezon 2013 foarte bun in Cupa Europeana a Natiunilor, Stejarii si-au consolidat pozitia secunda anul trecut, fapt care a permis calificarea directa la Cupa Mondiala fara emotiile unor partide suplimentare in recalificari, cum s-a intamplat in 2011.

Cu adevarat 2013 a fost anul in care Stejarii si Lynn Howells au facut istorie, fiind cel mai bun an din era profesionista, cu un procentaj de 81% in privinta victoriilor, un titlu de campioana la IRB Nations Cup si succese in partidele test ale toamnei cu Tonga si Canada. Practic, cu antrenorul galez pe banca, Stejarii au devenit cea mai titrata echipa din World Rugby Nations Cup, fosta IRB Nations Cup, cu trei titluri cucerite in 2012, 2013 si anul acesta.

Din 2012 si pana in prezent Lynn Howells a adunat 40 de partide ca antrenor al Stejarilor, dintre care 28 au fost victorii, un rezultat de egalitate si 11 infrangeri, adica un procentaj impresionat al succeselor de 70%, care poate da incredere in realizarea obiectivului obtinerii a cel putin unui succes la Cupa Mondiala din Anglia.

2,109 total views, 2 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

1 Comment

Leave A Response