Sunday 05th July 2020,
Federatia Romana de Rugby

Romania, in grupa cu viitoarea campioana mondiala din 1999

21 iulie 2015 #RWC2015

La Cupa Mondiala din 1999 Romania a avut parte de o grupa alcatuita din Irlanda si Statele Unite, dar si viitoarea campioana, Austalia, impotriva careia am disputat partida de debut la Belfast pe stadionul Ravenhill, in prezent redenumit Kingspan Stadium.

Pe 3 octombrie 1999 asadar, in cadul Grupei E, Stejarii i-au avut in fata pe : Harry, Kearns, Blades-Giffin, Eales-Finegan, Wilson, Kefu-Gregan, Kafer-Little, Horan, Herbert, Tune-Burke, adica 11 titulari, care s-au aflat apoi in aceeasi ipostaza si in finala contra Frantei.

Wallabies, campionii mondiali in 1991, dupa ce patru ani mai tarziu aveau sa paraseasca competitia chiar din faza sferturilor de finala, au pastrat doar trei jucatori din acel an de gratie, Eales, devenit intre timp capitanul cangurilor, Horan si Little, avand insa in componenta si nume care au intrat in legenda rugbyului precum Gregan, Burke sau Larkham.

Romania s-a tinut bine in prima repriza, cand australienii au marcat trei eseuri, iar Petre Mitu o lovitura de pedeapsa, in partea secunda insa au venit alte sase incercari, Kefu fiind autorul unui hat-trick, astfel ca Wallabies porneau catre cucerirea celui de-al doilea titlu de campioana mondiala.

Pentru echipa noastra a urmat o partida memorabila cu Statele Unite, care in minutul 41 avea un avantaj considerabil, 17-5, Hightower reusind un eseu imediat dupa pauza si se parea ca Stejarii vor suferi cea de-a doua infrangere consecutiva.

Gheorghe Solomie a dat semnalul revenirii si, dupa ce marcase un eseu in prima parte, a facut-o din nou, pentru ca forta inaintarii sa strapunga inca de doua ori defensiva vulturilor americani, la finalizare aflandu-se Tudor Constantin si Alin Petrache. Astfel am trecut in avantaj, 27-17.

Finalul a fost dramatic. Dalzell a redus din diferenta dintr-o lovitura de pedeapsa. Cand mai erau doua minute de joc Shuman a marcat o incercare, a carei transformare din fericire pentru noi a fost ratata de Dalzell si astfel Romania s-a impus cu rezultatul de 27-25, singurul succes din istorie contra Statelor Unite.

Astfel s-a ajuns in situatia ca Stejarii sa-si joace sansa de calificare in Play-Off-ul sferturilor de finala impotriva pe atunci tanarului Brian O’Driscoll, aflat la cea de-a sasea selectie, cel care a marcat atunci un dropgol, iar Irlanda a depasit faza grupelor, pentru a fi eliminata de Argentina.

Din lotul Stejarilor deplasat la Cupa Mondiala in 1999 s-a aflat un singur jucator care spera sa ajunga la cea mai importanta competitie a lumii si in 2015, Ovidiu Tonita, care atunci la varsta de doar 19 ani nu a intrat pe teren, cum avea sa o faca mai tarziu, in editiile din 2003, 2007 si 2011.

2,765 total views, 2 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

1 Comment

Leave A Response