Saturday 28th November 2020,
Federatia Romana de Rugby

Noua Zeelanda, invingatoare la Johannesburg

27 iulie 2015 INTERNATIONAL

Noua Zeelanda a castigat cu scorul de 27-20, pe terenul marii rivale Africa de Sud, la Johannesburg, pe Ellis Park, intr-un meci contand pentru etapa a doua a puternicei competitii din emisfera sudica, Rugby Championship.

Jocul a inceput in favoarea All Blacks, care au beneficiat in primele minute de o lovitura de pedeapsa, valorificata in puncte de cvasidebutantul Sopoaga, aflat abia la a doua selectie pentru titrata formatie. Springboks a avut o replica imediata, iar o actiune sustinuta de atac, cu peste zece momente de fixare in ”22-ul” oaspete, s-a finalizat cu intrarea decisa a lui Le Roux, pentru primul eseu al meciului. Pollard a transformat in minutul 10, dupa care tot decarul sud-african a marit avantajul la 10-3, printr-o penalitate din pozitie centrala, la care balonul a atins si unul dintre stalpii verticali.

Jocul s-a mentinut intr-un ritm echilibrat, ambele echipe prestand un rugby de calitate. Gramezile ordonate, in prima repriza, au fost sensibil egale, cu un plus parca pentru linia intai sud-africana, anihilat insa de o linia a treia neo-zeelandeza excelenta nu doar in momentele fixe, ci si in jocul deschis. Gazdele au dominat a doua jumatate a reprizei, fara insa a puncta pe tabela de marcaj. Pe acest fundal a venit eseul inscris de B. Smith, dupa o actiune colectiva de toata frumusetea, finalizata cu o patrundere solidara si eseul la centru. Sopoaga, care ratase doua tentative de tinta anterior, a transformat si a restabilit egalitatea dupa primul mitan, 10-10.

Repriza secunda a insemnat o alternanta la conducerea jocului, intre cele doua tabere. Kriel a reusit un eseu superb pentru amfitrioni, transformat de Pollard, iar apoi uvertura oaspete, Sopoaga, a actionat foarte lucid, reusind sa transporte balonul intr-o zona pentru atac supranumeric al All Blacks, finalizat cu eseul lui Coles. Cele doua puncte suplimentare, marcate de acelasi Sopoaga, au readus egalitatea pe tabela de marcaj.

Springboks a revenit la carma jocului, dar dupa o faza prelungita, o lovitura de pedeapsa de la cinci metri de buturile negrilor a fost fructificata in puncte, in locul unui joc la mana, care putea produce un nou eseu. Pollard a adus echipa in avantaj, 20-17, iar atacurile dezlantuite ale sud-africanilor au facut ca echipa locala sa rateze doua ocazii monumentale de eseu. In ambele situatii, cu cativa metri inainte de terenul de tinta, jucatorii Springbboks au comis abatere de inainte.

Faza meciului avea sa se produca in minutul 73. O margine a Noii Zeelande a destabilizat aliniamentul advers. Miscarile inselatoare ale inaintasilor oaspeti l-au facut pe taloner sa il gaseasca pe capitanul Richie Mc Caw fara om pe el. Mc Caw a primit la nivelul solului, iar bresa din apararea gazda fiind suficient de mare, a urmat un sprint scurt si plonjonul in terenul advers de tinta. McCaw a marcat astfel eseul cu numarul 27 al carierei internationale, in 140 de selectii All Blacks. Sopoaga a transformat, dupa care uvertura oaspete a stabilit scorul final, in ultimul minut, dintr-o lovitura de pedeapsa.

Noua Zeelanda se impune cu 27-20 si face un pas urias spre un nou titlu al emisferei sudice. Anul acesta, The Rugby Championship se desfasoara dupa un sistem redus, iar echipele participante subordoneaza scopul acestei competitii turneului final al Cupei Mondiale, care va avea loc la toamna.

2,644 total views, 2 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

Leave A Response