Sunday 12th July 2020,
Federatia Romana de Rugby

Dubla victorie argentiniana din Franta

28 iulie 2015 #RWC2015

În anul 2007, rolul de organizator al Cupei Mondiale de Rugby a fost încredințat uneia dintre națiunile majore ale emisferei nordice – Franța. Dacă din punct de vedere al managementului competiției nimeni nu a avut nimic de reproșat Hexagonului, această reușită se cerea, în opinia comunității ovale din Franța, dublată de un succes sportiv.

Partida uvertură a Cupei Mondiale ediția 2007 a detonat efectiv o bombă în rândul iubitorilor de rugby. Franța a fost învinsă pe teren propriu de o echipă foarte ambițioasă a Argentinei, cu scorul de 17-12. Meciul a avut loc chiar pe stadionul emblemă, Stade de France, în fața tuturor oficialităților, care sosieră pentru festivitatea de deschidere.

Sud-americanii au prestat un joc hotărât, forțându-i pe francezi să greșească de multe ori, în special în grămezile ordonate. Încă de la pauză, oaspeții conduceau cu 17-9, după un eseu semnat de fundașul Corleto, la care s-au adăugat patru lovituri de pedeapsă valorificate de Contepomi. Francezii, conduși de pe banca tehnică de Bernard Laporte, nu au marcat decât prin Skrela, procentaj 80 la sută la tentativele de țintă. Centrul Felipe Contepomi, autorul a 12 puncte, a fost desemnat cel mai bun om al meciului, tot el reușind și o serie de placaje spectaculoase și eficiente. La partida inaugurală a Cupei Mondiale 2007 au asistat 80 000 de spectatori.

Cele două echipe s-au calificat braț la braț în sferturile de finală, Argentina acumulând 18 puncte, în timp ce Franța a rămas la trei lungimi distanță, pe locul secund al grupei preliminare.

Traseul paralel a continuat cu rezultate identice, pentru Franța, respectiv Argentina. Ambele învinse în semifinale, s-au revăzut în meciul pentru medalia de bronz, programat pe Parc des Princes. De data aceasta, suma asistenței a scăzut la 45 000 de spectatori, care oricum nu concepeau altceva decât revanșa față de meciul pierdut în urmă cu o lună de zile. Argentinienii au digerat însă rapid șocurile precedente și au prestat un rugby de mare calitate în fața consacratei adversare.

În fața unui stadion consternat de incapacitatea de reacție a rugbyștilor francezi, Argentina s-a impus en-fanfare, de data aceasta mult mai clar, cu scorul de 34-10. Felipe Contepomi a fost imperial, marcând două din cele cinci eseuri argentiniene. Tot el și-a și transformat propriile reușite, plus încă una. El a bifat din nou un titlu de onoare în palmaresul personal, fiind desemnat a doua oară jucătorul meciului, contra francezilor.

Medalia de bronz cucerită de Argentina în 2007, mai ales după victoria din finala mică împotriva Franței, este, fără îndoială, cel mai mare succes din toate timpurile al rugbyului din aceasta tara,

1,928 total views, 2 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

Leave A Response