Monday 30th March 2020,
Federatia Romana de Rugby

Franta a castigat in extremis meciul-test cu Scotia

6 septembrie 2015 INTERNATIONAL, Stiri

Imbracati in tricouri de culoare rosie, unele neobisnuite pentru ei, componentii echipei de rugby a Frantei au reusit sa castige in extremis (19-16) in fata Scotiei, pe Stade de France, in ultimul meci de verificare inaintea plecarii la Londra, pentru Cupa Mondiala.

Evolutia lor n-a fost insa pe masura asteptarilor, site-ul lequipe.fr notand ca ea a survenit dupa o ora de ”non-joc”. Franta va fi primul adversar al Romaniei, cele doua echipe urmand a se infrunta pe Stadionul Olimpic din Londra, pe 23 septembrie.

Potrivit influentei publicatii din Hexagon, oamenii lui Philippe Saint-Andre (n.a. – PSA) au jucat cu adevarat pe final de meci, atunci cand erau condusi pe tabela de marcaj, ”lansand cele mai bune combinatii niciodata incercate in era PSA”.

Cocosii au profitat de omul in plus

Prima perioada a jocurilor a fost marcata de actele de indisciplina ale francezilor, precum si de problemele pe care le-au avut acestia in a juca in viteza. Oaspetii au condus in permanenta gratie celor trei penalitati fructificate de Laidlaw (min. 9, 22, 40), Michalak izbutind doar sa limiteze proportiile scorului prin doua lovituri de pedeapsa (min. 18 si 31).

Franta egalat la 9 in minutul 44, cand Michalak a concretizat o lovitura de pedeapsa din fata buturilor. Si a trecut pentru prima data la conducere (12-9) in minutul 59, cand Spedding a concretizat o penalitate dictata dupa o neregularitate comisa la sol. Bucuria gazdelor n-a durat prea mult. Dupa numai doua minute, Scotia a revenit la conducere, Seymour marcand dupa o lovitura razanta cu piciorul, prin care l-a fixat pe Spedding, cel de-al 7-lea eseu al sau in cele 18 meciuri disputate pentru ecosezi. Transformarea a fost o simpla formalitate pentru Laidlaw (12-16).

Insistenta pe care francezii au dovedit-o in partea finala a disputei a facut ca Denton sa vada cartonasul galben, arbitrul englez Barnes sanctionand astfel gesturile de antijoc repetate ale scotienilor (gramezi prabusite si ofsaidurile, de pilda).

Izbavirea pentru francezi s-a produs in minutul 73, cand Parra a combinat cu Tales, acesta a fixat apararea scotiana, iar Nakaitaci a reusit sa inscrie. Eseul a fost transformat de Parra de la 20 de metri de buturi (19-16).

Pape si Fofana, accidentari minore

Accidentati in timpul partidei, Pascal Pape si Wesley Fofana nu sunt in pericol de a rata meciul cu Italia, primul pe care Franta il va disputa la Cupa Mondiala. Primul s-a ales cu un hematom, iar celalalt cu o usoara contractura. Cei doi, ca de altfel si Louis Picamoles, care acuza dureri la un cartilagiu, vor fi supusi unor teste medicale in aceasta duminica.

Victoria nu a coincis cu o stare de multumire in tabara cocosilor. Capitan al echipei Frantei, Thierry Dusautoir a recunoscut ca oamenii sai au intampinat dificultati in a-si impune jocul: ”A fost un meci complicat, mai ales în prima perioada de joc, pana la pauza. Ne-am complicat misiunea purtand balonul pe latimea terenului. Am incercat sa dezvoltam prea mult jocul, insa nu am fost suficient de performanti si nu am putut face ceea ce ne-am propus. Dupa pauza, am incercat să jucam in axa pentru a produce spatii si cred ca aceasta a fost strategia buna. A fost un meci lipsit de ritm, insa in privinta combativitatii s-a dovedit a fi brutal. A fost o disputa intensa si sunt multumit ca am putut disputa acest meci”.

Mijlocas la deschidere si principal transformer, Frederic Michalak a remarcat starea buna de spirit: ”A existat o buna animatie ofensiva, insa si numeroase erori. Am fost prea mult penalizati. Sunt de asemenea dezamagit ca nu am concretizat fazele noastre bune”.

Antrenorul Philippe Saint-Andre, in schimb, a subliniat ca trebuie retinuta victoria. ”Este important ca am castigat acest meci. Vom pleca in Anglia increzatori. Am castigat ultimele doua meciuri. Trebuie sa incetam sa credem ca Scotia este o echipa mica. Ea este in forma, aspra. Jucatorii vor avea o zi si jumatate de recuperare, iar marti dimineata se vor reintalni la antrenament pentru a fi pregatiti pe 19 septembrie, la meciul cu Italia”, a concluzionat fostul international.

FRANTA – SCOTIA 19-16 (6-9)

Saint-Denis * Stade de France * 47.000 de spectatori

Arbitru: Wayne Barnes, asistat de JP Doyle si Luke Pearce. Oficial video: Graham Hughes (toti din (Anglia)

Au marcat: Nakaitaci 1 eseu (min. 73), Parra 1 transformare, Michalak 4 penalități (min. 18, 31, 44, 59), respectiv Seymour 1e (min. 61), Laidlaw 1t, 3lp (min. 9, 22, 40).

Au evoluat urmatoarele echipe:

FRANTA: 15. Scott Spedding – 14. Yoann Huget, 13. Mathieu Bastareaud, 12. Wesley Fofana, 11. Noa Nakaitaci – (md) 10. Frédéric Michalak, (mg) 9. Sébastien Tillous-Borde – 7. Damien Chouly, 8. Louis Picamoles, 6. Thierry Dusautoir (cpt.) – 5. Alexandre Flanquart, 4. Pascal Papé – 3. Rabah Slimani, 2. Guilhem Guirado, 1. Eddy Ben Arous.

Rezerve: 16. Dimitri Szarzewski, 17. Vincent Debaty, 18. Nicolas Mas, 19. Bernard le Roux, 20. Yannick Nyanga, 21. Morgan Parra, 22. Rémi Talès, 23. Alexandre Dumoulin.

SCOTIA: 15. Sean Maitland – 14. Tommy Seymour, 13. Mark Bennett, 12. Matt Scott, 11. Tim Visser – (md) 10. Finn Russell, (mg) 9. Greig Laidlaw (cpt.) – 8. David Denton, 7. John Hardie, 6. Ryan Wilson – 5. Jonny Gray, 4. Richie Gray – 3. Willem Nel, 2. Ross Ford, 1. Alasdair Dickinson.

Rezerve: 16. Fraser Brown, 17. Gordon Reid, 18. Jon Welsh, 19. Tim Swinson, 20. Alasdair Strokosch, 21. Sam Hidalgo-Clyne, 22. Duncan Weir, 23. Sean Lamont.

2,320 total views, 3 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

Leave A Response