Sunday 26th January 2020,
Federatia Romana de Rugby

Stejarii vor juca pentru a opta oara la Cupa Mondiala

10 septembrie 2015 #RWC2015, First XV, NATIONALA
Stejarii joaca pentru a patra oara la Cupa Mondiala.

Pe 23 septembrie, Olympic Stadium din Londra va gazdui partida dintre Romania si Franta, ceea ce va insemna practic debutul Stejarilor la Cupa Mondiala, o a opta prezenta consecutiva pentru echipa noastra nationala la cel mai important eveniment al lumii rugbyului.

O calificare fara emotii
Drumul catre Londra a inceput pe 2 februarie 2013 la Lisabona, in partida din cadrul Rugby Europe Championship, cu o victorie impotriva Portugaliei. Nu a fost usor pe Estadio Universitario, pentru ca lusitanii aveau 13-12 cu cinci minute inainte de final, dar a venit eseul lui Capatana pe forta inaintarii si astfel ne-am trecut in cont primele puncte.

Acel succes a fost inceputul unui an 2013 de exceptie pentru Stejari, fiind cel mai prolific de la introducerea profesionismului in Rugby Union. Am disputat 11 partide, din care am castigat noua, iar o intalnire s-a terminat la egalitate, adica un procentaj de 81% al reusitelor, cel mai entuziasmant venind in fata Canadei si a celor din Tonga.

Cu un avantaj moral, dar si exprimat in punctele din clasament, am abordat mai relaxati sezonul 2014 si dupa primele doua etape din Rugby Europe Championship ne-am asigurat pozitia secunda, adica o calificare directa la Cupa Mondiala, fara a mai fi nevoiti sa trecem prin emotiile unui Play-Off de recalificare, asa cum s-a intamplat in 2011.

Dincolo de rezultatele inregistrate in competitia care este criteriu de baza pentru calificare, locul nostru la Cupa Mondiala este sustinut mai ales de acele victorii cu Canada si Tonga. Mai mult, in acest an Stejarii au cucerit pentru a treia oara World Rugby Nations Cup, un record al competitiei menit sa dezvolte natiunile din al doilea esalon valoric.

In grupa cu fosta finalista a editiei trecute
Pentru Cupa Mondiala care va avea loc in Anglia, sortii ne-au plasat alaturi de Franta, Irlanda, Italia si Canada.

Irlanda este campioana en-titre in Six Nations, respectiv ocupanta pozitiei a sasea in clasamentul World Rugby, continuand cu Franta si Italia. Doar Canada este cu o pozitie in spatele Stejarilor in ierarhie, dar „frunza de artar” domina continentul nord-american, calificarea obtinand-o in fata Statelor Unite, dupa o dubla mansa in care s-a impus de o maniera categorica.

Va fi pentru prima data cand la Cupa Mondia  vom intalni doar adversari in fata carora am mai evoluat in editiile anterioare. Calculele hartiei arata ca vom porni cu sansa a doua,avand in vedere ca pana in prezent nu ne-am impus in fata nici uneia, in aceasta competitie.

Cu Franta, Irlanda si Canada am jucat de cate doua ori la Cupa Mondiala, iar impotriva Italiei o data, chiar in fata azzurrilor avand cea mai mare sansa de a obtine victoria, in 2007 la Marsilia.

In ciuda acestor date statistice, echipa nationala porneste increzatoare sub comanda antrenorului galez Lynn Howells,  obiectivul propus, desi pare indraznet, fiind obtinerea a doua victorii, putand fi realizabil.

Ca argument ar fi , experienta unor jucatori precum capitanul Mihai Macovei, Catalin Fercu, Florin Vlaicu, Viorel Lucaci, Mihaita Lazar sau Valentin Poparlan, niciunul dintre acestia neputand uita ca la Durban in 2005 reuseau singura victorie impotriv aArgentinei la nivel de echipe nationale in cadrul Campionatului Mondial U19.

Ar mai fi si cele trei titluri cucerite in fosta IRB Nations Cup, astazi World Rugby Nations Cup, toate venite in ultimii patru ani, sau cele doua victorii contra Canadei, prin care in palmaresul general al disputelor cu purtatorii frunzei de artar am inclinat balanta de partea noastra.

Nu in ultimul rand forta pachetului de inaintare, care de atatea ori si-a spuscuvantul, in ultimii trei ani efortul acestui compartiment ducand la marcarea a 34 de eseuri, dintre care noua au fost de penalizare, precum si la lovituri de pedeapsa, unele decisive in concretizarea lor de catre Florin Vlaicu.

Stejarii vor merge in Anglia cu gandul la obtinerea calificarii pentru editia care se va organiza in Japonia 2019, o stacheta ridicata nu atat de mult incat sa nu poate fi depasita de Ovidiu Tonita, Paulica Ion si Danut Dumbrava, primul la a cincea Cupa Mondiala, ceilalti doi la a patra, pentru ei acest moment insemnand sfarsitul unui cariere de exceptie.

Drumul catre Cupa Mondiala
Romania s-a calificat la Cupa Mondiala din 2011 clasandu-se pe pozitia secunda in Rugby Europe Championship. Am disputant zece partide, din care opt au fost victorii, un rezultat de egalitate si o infrangere:

2 februarie 2013-Lisabona: Portugalia-Romania 13-19 (Capatana-e, Vlaicu-tr,4lp)

9 februarie 2013-Bucuresti: Romania-Rusia 29-14 (Dascalu-e,Vlaicu-e,2tr,5lp)

23 februarie 2013-Gijon: Spania-Romania 15-25 (Fercu-e,Vlaicu-tr,6lp)

9 martie 2013-Bruxelles:Belgia-Romania 14-32 (Radoi-e,Macovei-e,Dimofte-e,lp,Eseu de penalizare, Vlaicu-3tr,lp)

16 martie 2013-Bucuresti: Romania-Georgia 9-9 (Vlaicu-3lp)

1 februarie 2014-Cluj-Napoca:Romania-Portugalia 24-0 (Radoi-e,Gal-e,Vlaicu-tr,4lp)

8 februarie 2014-Nebug: Rusia-Romania 3-34 (Burcea-e,Lucaci-e,I.Dumitru-e,Manole-e,Vlaicu-3tr,2lp,Calafeteanu-tr)

22 februarie 2014-Cluj-Napoca: Romania-Spania 32-6 (Eseu de penalizare,I.Dumitru-2e,Calafeteanu-e,Vlaicu-3tr,2lp)

8 martie 2014-Constanta: Romania-Belgia 29-10 (Lucaci-e,Calafeteanu-e,Burcea-e,Eseu de penalizare, Vlaicu-3tr,lp)

15 martie 2014-Tbilisi: Georgia-Romania 22-9 (Vlaicu-3lp)

Cele mai multe eseuri marcate: Ionut Dumitru-3
Cel mai eficient marcator de puncte: Florin Vlaicu-132(1e,17tr,31lp)

1,941 total views, 2 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

1 Comment

Leave A Response