Monday 10th August 2020,
Federatia Romana de Rugby

Lectia de istorie: Romania la Cupa Mondiala. Episodul 1: 1987

11 septembrie 2015 #RWC2015, First XV, NATIONALA
Lectia de istorie: Romania la Cupa Mondiala. Episodul 1: 1987.

In 1987 Romania a fost una din cele 16 natiuni invitate sa ia parte la prima Cupa Mondiala, organizata in comun de Noua Zeelanda si Australia, o recunoastere a valorii rugbiului romanesc, daca ne gindim ca echipe ca Samoa de Vest si Uniunea Sovietica nu fusesera invitate.

In ceea ce priveste echipa Romaniei, o serie de meciuri in cursul anului anterior, terminate cu rezultate surprinzatoare si contraditorii, au dus la o schimbare a conducerii tehnice, fortindu-l pe antrenorul federal Valeriu Irimescu sa-si dea demisia.

In 1986 Romania a jucat opt meciuri internationale, dintre care patru impotriva unor echipe bine cotate pe plan international: Scotia, Franta (de 2 ori) si Irlanda. Romania a pierdut meciul cu Scotia de la Bucuresti in martie cu scorul de 18-33, dupa o lupta destul de strinsa, la fel ca si cel cu Franta de la Lille in Aprilie, unde Romania a pierdut 25-13, dupa un meci spectaculos. A urmat meciul de la Monastir unde Romania a fost invinsa de Tunisia cu scorul de 17-15 in luna mai, care ar fi trebuit sa dea un semnal de alarma. A fost ignorat! In Noiembrie, in ultimul meci al anului, Romania era demolata 60-0 de catre Irlanda – in acel moment cea mai mare infringere din istoria rugbiului romanesc – la numai sase ani dupa meciul nul 13-13 impotriva aceluiasi adversar pe acelasi stadion, Lansdowne Road la Dublin. Irimescu care era antrenor federal si care antrenase echipa impreuna cu Ion Tutuianu si Mihai Naca si-a dat demisia. Trebuie spus ca retragerea lui Irimescu a lasat un gol, care nu a fost umplut nici o data, in ciuda catorva rezultate foarte bune ale echipei nationale.

In decembrie, echipa campioana Farul Constanta, cu Hari Dumitras ca jucator oaspete, a fost invitata sa ia parte la turneul Campionilor “Masters” de la Toulouse, un precursor al Cupei Heineken de mai tirziu. Echipa antrenata de Mihai Naca a reusit sa ajunga in finala turneului dupa victorii impotriva clubului Ponsonby, campioan al provinciei Auckland din Noua Zeelanda (scor 21-15), si a echipei clubului Agen, condusa de capitanul Frantei, Daniel Dubroca (scor 10-3), lucru care l-a promovat pe Naca in pozitia de candidat principal la postul de antrenor al nationalei, lasat liber de demisia lui Irimescu. E adevarat ca in finala, Farul a fost surclasata de Stade Toulousain cu scorul de 47-3, dar asta nu i-a afectat sansele lui Naca, care asa cum se astepta a fost numit antrenorul Nationalei la inceputul lui 1987.

Anul Cupei Mondiale a inceput cu un meci contra Italiei, in Cupa FIRA, la Constanta, pe un teren noroios, cu Mihai Naca antrenor si cu Dumitru Mihalache (Meke) ca antrenor federal. Romania a castigat 9-3 un meci insipid, dupa care doua saptamani mai tarziu invingea echipa URSS, 13-12 la Tbilisi, ultimul meci inaintea plecarii in Noua Zeelanda. Dupa aceste doua meciuri, echipa a intrat in cantonament, unde dupa o serie de conflicte intre Naca si citva dintre jucatorii mai vechi, inclusiv Alexandru Radulescu si Gheorghe Caragea, acestia din urma au fost scosi din lotul pentru Mondiale.

RWC 1987
Dupa sosirea in Noua Zeelanda, un antrenament comun cu echipa Noii Zelande a avut doua efecte. Pe de-o parte a semnalat antrenorilor Brian Lochore, John Hart and Alex Wyllie carentele gramezii ordonate All Blacks, asa cum marturisea Steve Macdowall, pilierul stinga si viitor antrenor al gramezii Romaniei, si in acelasi timp le-a dat jucatorilor romani o anume incredere in fortele proprii, care asa cum aveau sa descopere in urmatoarele doua saptamani nu era de loc justificata.

Mihalache managerul echipei si cei doi capitani, Mircea Paraschiv si Gheorghe Dumitru l-au ajutat pe Naca la antrenamente, dar este clar, in retrospect, ca selectia echipei care s-a produs in momentul unui schimb de generatii, a suferit prin aducerea la lot a mai multor jucatori de de o valoare indoielnica. Un alt aspect pe care expertii Romani de la Centrul “23 August” l-au ignorat, a fost nivelul superior de pregarire fizica al adversarelor Romaniei din grupa de la Cupa Mondiala, in special Franta si Scotia. Pe cea de a treia adversara Zimbabwe, abia am reusit sa-i batem la Auckland, 21-20 in meciul de deschidere, datorita unui act de escapism remarcabil al capitanului Paraschiv, care a marcat eseul victoriei in final.

Inainte de Cupa Mondiala, Romania a beneficiat in meciurile cu echipele din Turneul celor 5 Natiuni de avantajul pregatirii fizice superioare facuta de lotul national in cantonamentele de lunga durata de la Snagov sau in munti. La Cupa Mondiala din 1987 Franta, Scotia, Anglia, Irlanda si Tara Galilor etc au descoperit valoarea pregatirii fizice de mare intensitate in comun, si au luat masuri corespunzatoare. Se poate spune ca practic profesionalizarea jocului de rugby a inceput perioada de pregatire dinaintea campionatului Mondial din 1987, cind echipele de rugby amatoare pentru prima oara au petrecut citeva saptamini in cantonamente de pregatire inaintea competitiei. Dupa meciul cu Zimbabwe, cistigat in extremis, au urmat meciurile cu Franta (finalista a turneului) si Scotia (sferturi de finala), adversare cu care jucasem de la egal la egal in 1986.

In Noua Zelanda, nu a mai reusit sa le facem fata si am incasat in cele doua meciuri un total de 110 puncte – 55 de puncte de meci – o dovada clara si consistenta a pierderii de viteza a echipei si bineinteles a carentelor de aparare. In meciul cu Franta am facut fata pina la pauza jucand cu vantul din spate, care la Wellington a facut totdeauna diferenta intre intre victorie si infringere. Dupa ce la pauza scorul fusese egal 12-12, datorita celor patru lovituri de pedeapsa ale lui Bezuscu, in a doua repriza francezii au inscris noua incercari, fara ca Romania sa marcheze vreun punct. Singura satisfactie a fost Florica Murariu care a marcat doua incercari in meciul cu Scotia, in timp ce echipa lui David Sole ne-au marcat si ei noua eseuri.

Dupa Cupa Mondiala, Romania a mai jucat cu URSS la Iasi, meci cistigat de Stejari 18-10, dupa care a urmat meciul cu Franta de la Agen castigat de gazde cu scorul de 49-3, cu care s-a incheiat primul episod al perioadei Mihai Naca ca antrenor al nationalei.

Chris Thau

3,679 total views, 2 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

1 Comment

Leave A Response