Sunday 05th July 2020,
Federatia Romana de Rugby

In urma cu patru ani All Blacks au fructificat avantajul terenului propriu

15 septembrie 2015 INTERNATIONAL, RWC 2011
In urma cu patru ani All Blacks au fructificat avantajul terenului propriu.

In 2011, elita rugbyului si-a dat intalnire in Noua Zeelanda, astfel ca cea de-a saptea editie a Cupei Mondiale a inchis practic un cerc inceput in 1987 cand tot patria celebrilor All Blacks a gazduit competitia alaturi de Australia.

Ca si in anterioarele trei editii, 20 de natiuni au luat parte la turneul final al Cupei Mondiale, insa fata de anul 1999 numarul echipelor care au participat in faza calificarilor a crescut de la 65 la 91, fapt care demonstreaza popularitatea in crestere a rugbyului la nivel planetar.

Prima faza, cea a grupelor nu a consemnat surprize in privinta echipelor calficate pentru sferturile de finala, poate doar elminarea prematura a Scotiei, aflata in acel moment pe pozitia sapte in clasamentul mondial de catre Argentina, cu doua locuri in spatele ciulinilor, dupa un eseu a lui Amorosino in minutul 73, transformat de Contepomi pentru o victorie la limita.

Din punct de vedere al rezultatelor, Tonga a fost in centrul atentiei cu acea victorie impotriva cocosilor galici, dupa ce in prealabil cedase contra Canadei. La fel s-a intamplat si cu Irlanda, care a trecut de Wallabies, ultima data cand verzii reusisera aceasta performanta pe un teren din Emisfera de Sud avandu-i ca adversari pe canguri, inregistrandu-se in 1979.

Acea victorie a irlandezilor a marcat intr-un fel desfasurarea ulterioara a competitiei, pentru ca Australia a ajuns pe partea de tablou in care s-a aflat Africa de Sud, Argentina si Noua Zeelanda, adica una a Emisferei de Sud, pe cealalta regasindu-se Nordul, avandu-le ca reprezentante pe Anglia, Franta, Irlanda si Tara Galilor.

In aceste conditii sferturile de finala au insemnat partide echilibrate, intre Australia si Africa de Sud, respective Franta si Anglia, din care Wallabies, respectiv Les Bleus au obtinut biletele pentru semifinale, astfel Springboks, detinatorii trofeului in acel moment au ratat pana si sansa unei pozitii pe podiumul final.

Tot in sferturile de finala, All Blacks au trecut de Argentina. In ciuda diferentei de scor, 33-10, pumele au facut un joc pe masura, dar Weepu a marcat din toate cele sapte tentative de tinta avute, in timp ce Tara Galilor a marcat trei eseuri irlandezilor care nu au mai reusit sa arate forma avuta in partida cu Australia.

Desi nu a marcat niciun eseu, Franta s-a calificat in finala gratie celor trei lovituri de pedeapsa concretizate de Parra in partida cu Tara Galilor, care prin Phillips, a strapuns o data defensive cocosilor galici, insa Halfpenny a fost prea departe la ultima tentativa de tinta, aproximativ 50 de metri, iar balonul a lovit bara transversala.

Cu o lovitura de pedeapsa si un dropgol, Australia nu a putut emite pretentii in cealalta semifinala contra Noii Zeelande, pe Eden Park din Auckland. Eseul lui Nonu , patru penalitati marcate de Weepu si un dropgol reusit de Cruden i-a dus pe All Blacks in finala dupa o asteptare de 16 ani.

Tot Eden Park din Auckland a gazduit si marea finala. Pe teren s-au aflat natiunile cu poate cel mai spectaculos joc pe treisferturi, insa partida de totul sau nimic a fost una incrancenata sub presiunea mizei din care Noua Zeelanda a iesit invingatoare, la limita, cu rezultatul de 8-7, All Blacks asteptand acest titlul mondial din 1987. (FOTO: odt.co.nz)

Prezenta Stejarilor la editia din 2011 a Cupei Mondiale, a saptea din tot atatea posibile, a insemnat patru partide in care au intalnit adeversari mai bine clasati in ierarhia mondiala, Anglia, Argentina, Scotia si Georgia, singura sansa reala a unei victorii reprezentand-o partida impotriva gruzinilor, eternii rivali din Rugby Europe Championship.

Totusi, cel mai aproape de un succes ne-am aflat in acea partida impotriva Scotiei, cand fiind condusi cu 21-11 am revenit prin eseurile lui Mihaita Lazar si Daniel Carpo, respectiv tentativele de tinta concretizate de Ionut Dimofte, insa am cedat in ultimele minute. A fost o infrangere care s-a resimtit apoi in moralul echipei noastre.

Sub conducerea lui Romeo Gontineac, Romania a fost reprezentata la CupaMondiala din 2011 de urmatorul lot:

Pilieri: Nicolae Dragos Dima, Silviu Florea ,Paulica Ion, Mihaita Lazar,Nicolae Nere
Taloneri: Marius Tincu, Bogdan Zebega
Linia a doua: Cristian Petre,Valentin Poparlan, Cosmin Ratiu,Valentin Ursache
Linia a treia: Stelian Burcea,Daniel Ianus,Mihai Macovei,Daniel Carpo, Ovidiu Tonita
Mijlocasi la gramada: Valentin Calafeteanu, Lucian Sirbu, Florin Surugiu
Mijlocasi la deschidere:Ionut Dimofte, Danut Dumbrava
Centri: Ionel Cazan, Csaba Gal, Constantin Gheara
Aripi: Madalin Lemnaru,Catalin Nicolae,Stefan Ciuntu, Adrian Apostol
Fundasi: Iulian Dumitras, Florin Vlaicu

2,944 total views, 3 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

1 Comment

Leave A Response