Monday 30th March 2020,
Federatia Romana de Rugby

Stejarii vor purta pileusul dacic la Cupa Mondiala

16 septembrie 2015 #RWC2015, First XV, NATIONALA
Stejarii vor purta pileusul dacic la Cupa Mondiala.

Nationala de rugby a Romaniei a plecat spre Londra, unde pe 18 septembrie va debuta Cupa Mondiala. La aceasta competitie, Stejarii vor purta echipament cu insemne traditionale romanesti pentru a spune lumii cine sunt, de unde vin si care este credinta lor.

Inainte de a urca in avion, Stejarii au primit un cadou special din partea presedintelui FRR, Haralambie Dumitras. Fiecare jucator si component al staff-ului tehnic a primit unul dintre cele mai vechi simboluri vestimentare autohtone, pileusul dacic. Devenit in timp mult mai cunoscut sub numele de „cusma”, ca apoi sa primeasca denumirea urbana si moderna de „caciula”, acesta va sta pe capul rugbistilor romani.

Pileusul dacic, caciula cunoscuta si sub numele de “boneta frigiana”, era un semn al nobletei si al statutului social, fiind purtat de tarabostes, numiti in sursele antice si pileati. Caciula purtata de acestia a devenit, in zona Imperiului Roman, un simbol al libertatii, fiind purtata de sclavi in ziua eliberarii lor. Acest simbol  al libertatii s-a propagat pastrandu-si  semnificatia initiala pana in zilele noastre.

“A fost o surpriza frumoasa si originala. Am avut ceva probleme pana am reusit sa o asez corect pe cap. Nu am mai vazut o asemenea forma de caciula pana acum. Sper sa ne poarte noroc acolo si sa nu-i dezamagim pe cei care iubesc rugbyul romanesc”, a spus Florin Vlaicu, autorul celor mai multe puncte marcate in istoria rugbyului romanesc, 619.

“Caciula.me” este pentru toti cei ai caror stramosi au purtat aceasta caciula, pe frunte sau pe-o ureche, din lana, din blana, cu pana sau fara, este semnul distinctiv al romanului.

Romania va debuta la Cupa Mondiala pe 23 septembrie, impotriva Frantei, finalista editiei trecute.

4,367 total views, 2 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

1 Comment

Leave A Response