Ceremonia de bun venit pentru Stejari este organizata la Christ Church Spitalfields

Ceremonia de bun venit pentru Stejari, organizata la Christ Church Spitalfields.

Echipa nationala de rugby a Romaniei a ajuns la Londra, pentru a participa la cea de-a opta editie a Cupei Mondiale. In aceasta dimineata, Stejarii vor efectua primul antrenament care va avea loc la Dulwich College, ca apoi, seara sa participe la festivitatea de bun venit, care va avea loc la Christ Church Spitalfields.

Aflata pe Commercial Street, in London Borough of Tower Hamlets (district din Marea Londra, care a rezultat din unirea districtelor Bethnal Green, Poplar si Stepney, acum numarand peste 206.000 de locuitori), Christ Church Spitalfields este o biserica anglicana construita intre 1714 si 1729 dupa planurile lui Nicholas Hawksmoor. Decizia ridicarii ei a fost luata de the Commission for Building Fifty New Churches, printr-un act al Parlamentului in 1711.

Al doilea nume al bisericii (Spitalfields) vine de la cartierul in care se afla. Populat de circa 130.000 de oameni, acesta a aparut la sfarsitul secolului al XVII-lea, in jurul unui spital al protestantilor refugiati francezi prigoniti dupa edictul de la Nantes dat de Ludovic al XIV-lea. Ei au reconstituit aici un mic oras francez, dezvoltand productia de textile din matase, la acea vreme, hughenotii au ocupat si cartierele Soho, Shoreditch si Petitcoat. In 1851, Charles Dickens, vizitand Spitalfields, a descris saracia din acea zona afectata serios de revolutia industriala si se aparitia bumbacului, care a inlocuit matasea (in 1820, de pilda, acolo se consuma aceeasi cantitate de matase ca la Lyon, o capitala european a productiei de textile din acel material in respectiva perioada). Din acel moment, muncitorii specializati in productia de otel le-a luat locul textilistilor.

Numeroase strazi amintesc si astazi de prezenta hughenotilor la Spitalfields, precum Fournier Street, pe care se afla de altfel si Christ Church, Nantes Passage, French Place si Princelet Street. De asemenea, o serie de case mari din epoca sosirii protestantilor francezi, indeosebi cele din jurul strazii Brikc Lane, sunt acum protejate prin lege.

Spitalfields este cunoscut si prin faptul ca acolo s-au realizat o serie de filmari pentru videoclipul cantecului „Dieu m’a donné la foi” scos de Ophelie Winter in 1995.

FOTO: ashleynorris.com

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile