Anglia s-a impus cu 35-11 in fata selectionatei Fiji in meciul de deschidere al Rugby World Cup 2015

Campioana mondiala in 2003 si gazda pentru a doua oara a Rugby World Cup (prima oara a fost in 1991), echipa Angliei a debutat cu victorie in competitia care ocupa locul 3 ca importanta si interes la scara globala dupa Jocurile Olimpice si CM de fotbal: 35-11 cu selectionata Fiji. In fata a circa 80.000 de spectatori, britanicii au dominat debutul intalnirii si si-au marit diferenta pe final, cand si-au asigurat si punctul bonus ofensiv acordat pentru (cel putin) patru incercari marcate intr-un meci.

Chiar daca nu au stralucit, englezii au inceput bine partida si au profitat si de tracul adversarilor, care au dat senzatia ca sunt apasati serios de importanta acestei intalniri – la intonarea imnului, multi dintre jucatorii din Fiji aveau lacrimi in ochi; o situatie des intalnita in sportul cu balonul oval (la fel s-a intamplat si cu rugbystii romani in 2007, la Toulouse, cand au jucat impotriva Noii Zeelande). Oamenii lui Stuart Lancaster s-au detasat rapid printr-un eseu de penalizare acordat dupa un mol care a gasit dezorganizata apararea adversa (min. 13 – este cea mai rapida incercare inscrisa intr-un meci de deschidere din istoria RWC, dupa cea marcata de neozeelandezul Kahui, in minutul 19 al disputei cu Tonga din 2011) si incercarea lui Mike Brown (min. 23), care a fost desemnat si omul meciului – primul eseu a fost transformat de George Ford.

Condusi cu 15-0, fijienii, pentru care a evoluat si Manasa Saulo, jucator legitimat la Timisoara Saracens, au revenit in joc si au pus in pericol buturile engleze. Dupa un prim eseu neacordat din cauza unui ”inainte” comis de Matawalu chiar pe linia de but (a scapat mingea din mana…), ei au reusit sa inscrie o incercare prin Nemani Nadolo (min. 30), care a culcat balonul in terenul de tinta advers dupa o pasa cu piciorul (Foto: RWC 2015). Pana la pauza, englezii au mai marcat dintr-o penalitate concretizata de Ford (min. 34), iar rivalii lor au facut-o in acelasi mod, prin Nadolo (min. 36). Astfel ca la pauza s-a consemnat o diferenta de numai zece punte in favoarea britanicilor (18-8).

In partea a doua, Anglia a fost tinuta in sah, fijienii apropiindu-se amenintator dupa ce Ben Volavola a fructificat o penalitate (min. 64, 18-11). Ultimele 15 minute ale meciului au semanat izbitor cu primele, in aceasta perioada localnicii marcand alte doua eseuri prin Brown (min. 72) si Billy Vunipola (min. 80), ambele fiind transformate de Owen Farrell, care a concretizat si o penalitate (min. 68). Astfel s-a stabilit rezultatul final (35-11), iar Anglia a obtinut punctul bonus ofensiv care poate conta foarte mult in aceasta grupa socotita a fi una ”a mortii”.

Disputa a fost arbitrată de Jaco Peyper (Africa de Sud), care a apelat deseori la ajutorul oficialului video, Shaun Veldsman – acesta a indicat ”inainte” la o incercare neacordata echipei Fiji si a validat ultimul eseu al englezilor.

In urmatoarea etapa, ”trandafirii” vor primi vizita Tarii Galilor, tot pe Stadionul Twickenham din Londra (26 septembrie, ora 22.00), iar echipa Fiji va infrunta Australia, pe Millennium Stadium din Cardiff (23 septembrie, ora 18.45).

Au evoluat urmatoarele echipe:

ANGLIA: 15. Brown – 14. Watson, 13. Joseph, 12. Barritt (Burgess, 62), 11. May – (md) 10. Ford (Farrell, 62), (mg) 9. Youngs (Wigglesworth, 52) – 7. Robshaw (cpt.), 8. Morgan (B. Vunipola, 52), 6. Wood – 5. Lawes, 4. Parling (Launchbury, 52) – 3. Cole (Brookes, 68), 2. Youngs (Webber, 74), 1. Marler (M. Vunipola, 52).
Antrenor: Stuart Lancaster.

FIJI: 15. Talebula – 14. Waisea, 13. Goneva, 12. Lovobalavu, 11. Nadolo – (md) 10. Volavola, (mg) 9. Matawalu – 7. Qera, 8. Matadigo, 6. Waqaniburotu (Yato, 60) – 5. Nakarawa, 4. Ratuniyarawa (Cavubati, 40) – 3. Saulo (Colati, 76), 2. Koto (Tuapati, 75), 1. Ma’afu (Ravai, 75).
Antrenor: John Gregory McKee.

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile