Franta infrunta Italia intr-un meci in care presiunea apasa pe umerii oamenilor lui Saint-Andre

Adversara a Romaniei in Grupa D, echipa Frantei isi face debutul la editia 2015 a Rugby World Cup in aceasta seara, la 22.00 (ora Bucurestiului), pe Stadionul Twickenham din Londra, in fata Italiei. Pentru ambele formatii aceasta partida de debut este extrem de importanta, invingatoarea urmand a lua o optiune serioasa pentru calificarea in sferturile de finala (primele doua clasate merg mai departe). Este cea de-a 37-a intalnire Franta – Italia, ”cocosii” obtinand 33 de victorii si pierzand de 3 ori.

In urma cu 15 ani, atunci cand Italia isi facea debutul in Turneul devcnit al celor 6 Natiuni, ziaristii din Hexagon spuneau cam asa: ”La inceput, in primii ani, Italia va pierde mai toate meciurile la scor. Apoi, va incepe sa si castige. La fel s-a intamplat si cu echipa Frantei atunci cand a patruns in Five Nations”. Previziunea s-a adeverit mai apoi, iar acum Italia a devenit partener cu drepturi depline in acest club (inca) restrans al natiunilor rugbystice europene de prim rang. Tocmai de aceea, francezii (Foto: FFR/I.Picarel) se tem de acest meci cu Italia. Si se tem indeosebi de pachetul de inaintare al peninsularilor, in special de combativitatea componentilor sai – Franta este pe plus la mobilitate.

Socotita favorita, echipa lui Philippe Saint-Andre resimte, indiscutabil, si o oarecare presiune, ea fiind ”condamnata” sa castige, altfel risca sa rateze calificarea in sferturile de finala dintr-o grupa in care Irlanda pleaca cu prima sansa din postura de campioana a Europei (a castigat ultimele doua editii ale Six Nations). Un rol important in confruntarea cu Italia il vor avea jucatorii din posturile cheie, indeosebi mijlocasii Tillous-Borde si Michalak, talonerul Guirado, inchizatorul Picamoles si fundasul Spedding, fara a-l igonora pe centrul Bastareaud, un jucator de treisferturi cunoscut pentru forta sa. Planul francezilor e simplu pe hartie: sa evite lupta ”corp la corp” pe cat posibil, sa joace la viteza maxima si sa bata linia avantajului avansand cat mai direct posibil spre buturile adverse.

Francezii ii respecta pe italieni si sunt prudenti atunci cand vorbesc despre meciul de astazi. ”Ei stiu sa pastreze balonul si isi pun adversarii sub presiune printr-un joc inteligent cu piciorul”, spune Bastareaud, iar aripa Huguet il completeaza subliniind ca o lupta pe inaintare cu italienii nu e indicata.

Timp de 28 de ani nu s-au mai infruntat in meciuri test echipele Frantei si Italiei. In 1967, ”cocosii” i-au surclasat (60-13) pe peninsulari, la Toulon, in Cupa FIRA, iar imediat au decis sa nu mai alinieze prima echipa in fata lor. Sirul disputelor oficiale s-a reluat in 1995, cand Franta a castigat cu 34-22, la Buenos Aires, in Cupa Latina. Meciul urmator, disputat la Grenoble, in 1997, a adus si prima victorie a Italiei (40-32). Din acel moment a inceput ascensiunea peninsularilor, care au fost acceptati in Turneu trei ani mai tarziu.

Ghiraldini a preluat sarcinile lui Parisse

In absenta lui Sergio Parisse, accidentat, in postura de capitan al Italiei va aparea talonerul Leonardo Ghiraldini, care a analizat disputa din aceasta seara: ”Cred ca echipa Frantei seamana putin cu a noastra. Este in expectativa. Cele doua formatii se cunosc foarte bine, dar pentru noi a infrunta Franta este mereu ceva diferit. Cel mai important este sa jucam 80 de minute la maximum”. Inaintasul italian a subliniat ca daca vor rezista pana cu 20 de minute inainte de final se poate intampla orice. ”Franta arata slabiciuni. Trebuie sa profitam de ele!”, a declarat Ghiraldini, care a marturisit ca absenta lui Parisse a reprezentat o lovitura pentru el si colegii sai. ”Sergio este un jucator exceptional, care poate evolua in orice echipa prezenta la aceasta Cupa Mondiala. Este dificil sa nu fie alaturi de noi, dar avem alti 30 de jucatori de inalt nivel si toti sunt hotarati sa-i suplineasca absenta. Exista o deceptie, dar si o formidabila ocazie de a demonstra de ce suntem in stare”, a concluzionat talonerul echipei Italiei, care este pregatita de francezul Jacques Brunel, fost secund al lui Bernard Laporte la selectionata ”cocosilor” si ex-antrenor al lui Perpignan, echipa la care au evoluat Marius Tincu si Ovidiu Tonita in urma cu cativa ani.

Meciul Franta – Italia este programat astazi, la 22.00 (ora Bucurestiului), pe Stadionul Twickenham din Londra, cel care a gazduit si partida de deschidere, Anglia – Fiji 35-11. Se estimeaza ca vor fi prezenti in tribuna circa 20.000 de suporteri francezi si cam tot atatia italieni. Disputa va fi transmisa de Digi Sport.

In aceeasi grupa D, astazi, la ora 16.30, este programat meciul Irlanda – Canada (Millenium Stadium din Cardiff / Digi Sport 3). La ora 14.00 va avea loc partida Georgia – Tonga (Digi Sport 1), in Grupa C, iar la 18.45 disputa Africa de Sud – Japonia, in grupa B (Digi Sport 2).

Echipele care vor intra astazi in teren:

Franta: 1 Eddy Ben Arous, 2 Guilhem Guirado, 3 Rabah Slimani, 4 Pascal Papé, 5 Yoann Maestri, 6 Thierry Dusautoir (c), 7 Damien Chouly, 8 Louis Picamoles, 9 Sébastien Tillous-Borde, 10 Frédéric Michalak, 11 Noa Nakaitaci, 12 Alexandre Dumoulin, 13 Mathieu Bastareaud, 14. Yoann Huget, 15 Scott Spedding. Rezerve: 16 Benjamin Kayser, 17 Vincent Debaty, 18 Nicolas Mas, 19 Bernard le Roux, 20 Alexandre Flanquart, 21 Morgan Parra, 22 Rémi Talès, 23 Gaël Fickou.

Italia: 1. Matias Aguero, 2. Leonardo Ghiraldini (cpt), 3. Martin Castrogiovanni, 4. Quintin Geldenhuys , 5. Josh Furno , 6. Alessandro Zanni, 7. Francesco Minto , 8. Samuela Vunisa , 9. Edoardo Gori, 10. Tommaso Allan , 11. Giovanbattista Venditti, 12. Andrea Masi, 13. Michele Campagnaro, 14. Leonardo Sarto, 15. Luke McLean
Rezerve:16. Andrea Manici, 17. Michele Rizzo, 18. Lorenzo Cittadini, 19. Valerio Bernabo , 20. Simone Favaro 21. Guglielmo Palazzani, 22. Carlo Canna, 23. Enrico Bacchin

Ultimele 10 meciuri directe
2015: Italia – Franta 0-29
2014: Franta – Italia 30-10
2013: Italia – Franta 23-18
2012: Franta – Italia 30-12
2011: Italia – Franta 22-21
2010: Franta – Italia 46-20
2009: Italia – Franta 8-50
2008: Franta – Italia 25-13
2007: Italia – Franta 3-39
2006: Franta – Italia 37-12

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile