Thursday 27th February 2020,
Federatia Romana de Rugby

Lectia de istorie: Romania la Cupa Mondiala. Episodul 6: 2007

19 septembrie 2015 First XV, NATIONALA, OPINII, Stiri
Lectia de istorie: Romania la Cupa Mondiala. Episodul 6: 2007 .

In 1987 Romania a fost una din cele 16 natiuni invitate sa ia parte la prima Cupa Mondiala, organizata in comun de Noua Zeelanda si Australia, o recunoastere a valorii rugbiului romanesc, daca ne gindim ca echipe ca Samoa de Vest si Uniunea Sovietica nu fusesera invitate.

La prima editie, Stejarii au obtinut o singura victorie, cu Zimbabwe, 21-20 si au pierdut cu Franta, 55-12 si cu Scotia 55-28. La editia a doua, in 1991, Stejarii au obtinut tot o victorie, cu Fiji, 17-15 si a pierdut cu Franta, 30-3 si Canada, 19-11. La editia a treia, din 1995, Romania a pierdut toate cele trei meciuri disputate in Grupa A, 34-3, cu Canada, 21-8 cu Africa de Sud si 42-3 cu Australia. In 1999, Romania castiga cu SUA, 27-25 si pierdea 57-9 cu Australia si 44-14 cu Irlanda, ca in 2003 sa invinga Namibia cu 37-7 si sa piarda cu Irlanda, 45-17, cu Australia 90-8 si cu Argentina, 50-3.

RWC 2007

Dupa doua meciuri sub conducerea antrenorului francez Phillipe Sauton, Federatia il angajeaza pe fostul taloner si antrenor de inaintare a lui Stade Toulousain, Daniel Santamans ca antrenor principal al nationalei, cu fostul Director de Dezvoltare IRB, Robert Antonin ca director tehnic si Virgil Nastase antrenor secund, care dupa un timp ii lasa locul lui George Sava, unul dintre cei mai discreti si eficienti antrenori romani.

Desi noul antrenor debuteaza cu o infrangere la Krasnoyarsk, 33-24 in favoarea Rusiei lui Alex Pervuhin, actualul antrenor al Ursilor, sezonul ii ofera “un scalp” pretios, cel al echipei Italiei invinsa 25-24 la Bucuresti, prima si ultima victorie impotriva italienilor de la inceputul secolului 21. Meciul echipei Romaniei, condusa in teren de Alin Petrache, a relevat atat potentialul ofensiv al gazdelor, cat si carentele defensive, aspect care va continua sa limiteze aspiratiile echipei nationale in urmatorul deceniu.

In 2005, Romania participa la Super Cupa Toshiba de la Tokyo, unde desi invinsa atat de japonezi, cat si de SUA lasa o impresie buna, o exprimare a unui potential inca nefructificat, impresie intarita de meciul cu Scotia de la Bucuresti, cistigat de scotieni cu scorul de 39-19.

Relatiile dintre jucatorii rezidenti in Franta si antrenorul Santamans se inrautatesc treptat – cand echipa invinge, sint jucatorii care au adus victoria, cand se pierde, este vina antrenorului. In plus, Santamans, obisnuit sa lucreze cu jucatori pentru care termenul profesionist, este in primul rind o definitie a unei atitudinii personale fata de joc si munca in teren si la antrenament, este profund dezamagit de atitudinea mercantila a unora dintre jucatori, pentru care rugby-ul este doar un loc de munca unde te prezinti pentr a-ti lua salariul si nimic alteceva.

Pe de alta parte, unii dintre “francezi” il denigreaza pe Santamans, confundand atitudinea sa discreta si retinuta cu lipsa de cunostinte si experienta. Includerea fostului international francez Philippe Berot in grupul de antrenori nu face sa imbunatateasca situatia.

Romania se califica din nou la Cupa Mondiala, care urma sa se tina in Franta in septembrie 2007. Dupa o perioada de pregatire fizica in Franta (La Mongie si Bagneres de Bigoirre), Romania intra in joc impotriva Italiei, pe 12 septembrie, pe stadionul Velodrom, de la Marsilia. Din nou, echipa crede ca poate si este decisa sa castige primul meci, dar lipsa de concentrare in prima repriza, precum si mai ales lipsa de disciplina si o anume suficienta in repriza a doua duc la o infrangere la limita, 24-18, dupa un joc palpitant.

Ca de obicei, dupa primul meci pierdut la limita, caderea psihologica este reflectata in performanta din meciul urmator impotriva Scotiei la Edinburgh, pe care Romania il pierde cu scorul de 42-0. In fine, soseste si prima victorie in meciul cu Portugalia un modest, norocos dar valoros 14-10, pe stadionul din Toulouse care mai descreteste fruntile jucatorilor si antrenorilor. In fine, ultimul meci in compania Noii Zeelande, tot la Toulouse, se incheie cu un scor de baschet, 85-8 (la incercari 13-1).

Chris Thau

3,919 total views, 2 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

1 Comment

Leave A Response