Friday 04th December 2020,
Federatia Romana de Rugby

Cupa Mondiala 2015: Un tsunami a zguduit Planeta Ovala! Japonia – Africa de Sud 34-32 (10-12)!

Un tsunami a zguduit Planeta Ovala! Japonia-Africa de Sud 34-32 (10-12)!

Istoria rugby-ului va consemna ca pe data de 19 septembrie, 2015, un tsunami pornit de pe tarmurile Japoniei a zguduit rugby-ul sud-african si odata cu el intreaga Planeta Ovala (Foto: skysports.com)

Japonia a invins Africa de Sud cu 34-32 dupa un meci senzational!

O surpriza de proportii monumentale!

Victoria niponilor a marcat cea mai mare surpriza din intreaga istorie a rugby-ului si una dintre cele mai mari din istoria sportului.

Ce se poate spune despre aceasta victorie?
Ca a fost imensa? Ca a fost absolut eroica?

In acest moment de entuziasm care a invaluit lumea rugby-ului, gradele de comparatie si superlativele nu pot exprima indeajuns dimensiunea acestui triumf.Sa speram ca prin victoria de la Brighton, Japonia a reusit sa sparga „zidul sonic” ce o desparte de natiunile din Tier 1.

Maniera in care „Samuraii” din Tara Soarelui Rasare i-au ingenuncheat pe Springboks a fost impresionanta.

Nu este vorba doar de dorinta de victorie, de curajul, tenacitatea, pasiunea si supremul efort fizic al japonezilor. Si alte echipe din Tier 2 au curaj, tenacitate si doresc, cu ardoare, sa invinga un adversar din Tier 1.

Dar, oricat de admirabile ar fi aceste calitati, ele nu sunt de ajuns pentru obtine o asemenea performanta.

Niponii nu au invins, in primul rand, datorita calitatilor enumerate mai sus pe care, de altfel, au dovedit ca le poseda si care au stranit, pe merit, admiratia tuturor.

Dupa parerea mea, marea satisfactie traita la sfarsitul acestui meci a fost generata de faptul ca Japonia a invins deoarece s-a dovedit mai buna pe plan tehnic si tactic!

Selectionata antrenata de Eddie Jones nu a castigat datorita unei interceptii, unor greseli grave ale adversarului sau a unui „rebond” norocos al balonului. Nu, absolut deloc.

Michael Leitch si coechipierii sai au fost capabili sa construiasca faze si – fapt foarte important – au reusit sa mentina continuitatea acestora. In acest mod, ei au exercitat o presiune constanta asupra defensivei sud-africane.

Eseul lui Goromaru, spre exemplu, a fost inscris la capatul unei actiuni rapide, foarte bine construite si executate de linia de treisferturi.

S-au aparat ai au placat cu incrancenare fortand greselile adversarilor, au pasat in viteza, au fost eficienti in jocul la sol si au etalat o formidabila energie ofensiva.

Japonezii au jucat foarte mult la mana si nu au folosit prea des loviturile de picior pentru a evita pierderea posesiei balonului si a oferi, in acest mod, sanse de contraatac adversarilor.

Si nu in ultimul rand, trebuie evidentiat rolul gramezii japoneze care a dovedit, din nou, ca este foarte puternica luptand de la egal la egal cu rivala sa.

Chiar si atunci cand au fost condusi cu 29-22 in urma eseului lui Adriaan Strauss, „The Brave Cherry Blossoms” nu au cedat si au revenit in forta marcand un superb eseu prin fundasul Goromaru.

Japonezii au jucat cu incredere si convingere negandindu-se nicio clipa la eticheta the „Tier 2 nation”.

Iar evolutia exceptionala a Japoniei a fost incununata de comportarea capitanului echipei, Michael Leitch, care a decis in minutele de prelungire ale meciului, cand echipa sa era condusa cu 32-29, sa nu aleaga solutia sigura a unei lovituri de pedeapsa pentru a egala, ci optiunea gramezii ordonate.

Si, dupa cum bine s-a vazut, decizia lui Leitch a dus la un moment istoric!

Cateva faze mai tarziu, in urma unei serii de gramezi ordonate si aglomerari, Karne Hesketh a plonjat in coltul terenului marcand eseul decisiv.

Acesta este un meci in care se cuvin scoase in evidenta, inainte de toate, meritele echipei Japoniei si nu erorile si greselile comise de Springboks.

Prin urmare, Japonia a invins pentru ca a fost superioara Africii de Sud!

In meciul desfasurat pe stadionul din Brighton, au fost sterse granitele dintre Japonia si Tier 1.

Iata ca o echipa, Japonia, care de-a lungul participarii sale la Cupa Mondiala, din 1987 incoace, castigase doar un singur meci – cu Zimbabwe in 1991 – are mari sanse, dupa aceasta magnifica victorie, sa se califice in sferturi de finala!

Victoria Japoniei, dimensiunea, impactul si influenta ei sunt aspecte care pot fi analizate si din alte perspective. La fel, si evolutia Africii de Sud.

Sa amanam, insa, asemenea analize pentru mai tarziu.

Acum, sa savuram acest moment istoric si sa ne bucuram de memorabila izbanda a rugby-ului japonez!

Arigato, Japonia!

Eugen Cionga (Toronto)

1,993 total views, 2 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

Leave A Response