Saturday 16th November 2019,
Federatia Romana de Rugby

Cupa Mondiala 2015: Tara Galilor a invins, dar suferinta gramezii continua

5 octombrie 2015 #RWC2015
Cupa Mondiala 2015: Tara Galilor a invins, dar suferinta gramezii continua.

 Dupa victoria eroica impotriva Angliei, izbanda de la Cardiff in fata Insulelor Fiji, 23-13 (17-6) a permis Tarii Galilor sa mai faca un pas important catre sferturile de finala.

Calificarea nu este garantata, dar succesul de pe Millenium Stadium a marit sansele galezilor de a termina pe unul din primele doua locuri din grupa si a merge mai departe.

A fost un meci echilibrat, mult mai echilibrat decat arata scorul, iar Sam Warburton si colegii sai au meritat, pana la urma, sa castige.

Cu toate acestea, insa, bucuria victoriei nu poate ascunde o oarecare ingrijorare in privinta capacitatii „Dragonului” galez de a continua, cu succes, drumul catre o eventuala finala.

De ce?

Pentru ca meciul cu Fiji, in ciuda rezultatului favorabil, a confirmat vulnerabilitatea inaintarii galeze in gramezile ordonate, vulnerabilitatea care iesise, deja, in evidenta in meciul cu Anglia.

Desigur, triumful de pe Twickenham a fost obtinut in circumstante de-a dreptul eroice si va ramane ca un moment glorios in istoria rugby-lui galez.

Intrebarea care se pune, totusi, este urmatoarea:

De cate asemenea acte de eroism esta capabila aceasta echipa in conditiile evidentei slabiciuni etalate in gramada ordonata?

Adevarat, pe de o parte nimic nu este imposibil, iar victoria asupra Angliei constituie o dovada elocventa in acest sens; pe de alta parte, insa, este greu de conceput ca o echipa care sufera in gramezile ordonate– in masura in care au suferitsi continua sa sufere galezii – poate avea sanse reale la cucerirea trofeului suprem.

Cred ca problema gramezii se datoreaza, in primul rand, pilierilor.

Gethin Jenkins a avut o cariera internationala merituoasa, dar, se pare ca, in momentul de fata, nu se afla in cea mai buna forma.

El s-a aflat, mereu, sub presiune si fara nicio intentie de a arata vreo lipsa de respect fata de purtatorul tricoului cu numarului 1, impresia mea este carugby-ul galez trece printr-o perioada de criza la nivelul acestui post.

Cum Gethin Jenkins a fost dominat, clar, in ambele meciuri – cu Anglia si Fiji – s-ar putea ca in meciul cu Australia, Paul James sa devina titular (evident, daca va fi complet restabilit).

Pe partea dreapta, Tom Francis, in ciuda gabaritului impunator (1.89m, 130 Kg) nu a reusit sa se impuna, deocamdata, ca un pilier de elita.

Celalalt pilier dreapta, Samson Lee, revenit dupa o accidentare serioasa (ruptura a tendonului lui Ahile) nu este folosit ca titular, aceasta retinerea antrenorilor ridicand un semn de intrebare in privinta recuperarii sale si a capacitatii de a juca din primul minut al meciului.

Dupa cum se vede, retragerea lui Adam Jones a lasat un gol important la nivelul liniei intai.

Nesiguranta liniei intai duce, in mod inevitabil, la destabilizarea gramezii in momentele fixe.

Faptul ca gramada sa a fost dominata in partidele cu Anglia si, mai ales, Fiji – o echipa care, in ciuda progresului realizat la acest nivel sub indrumarea antrenorului neo-zeelandez John McKee, nu este, totusi, o forta recunoscuta in domeniu – trebuie sa constituie un motiv serios de ingrijorare pentru Warren Gatland.

Daca Australia va invinge Anglia, atunci galezii sunt calificati in sferturile de finala.

Daca Anglia, insa, va invinge Australia, atunci meciul Tarii Galilor cu „Wallabies” de pe 10 Octombrie va deveni decisiv pentru echipa condusa de Sam Warburton.

Spre deosebire de alti ani, Australia poseda o inaintare solida, iar intr-un meci cu o asemenea miza, gramada ordoanta va fi un sector crucial al jocului. Nu incape nicio indoiala ca, in situatia actuala, galezilor nu le va fi deloc usor, suferinta cronica in gramada avand sanse sa se transforme intr-un esec neasteptat.

Desigur, Tara Galilor poseda in Dan Biggar o „uvertura” in mare forma care a demonstrat, in meciurile cu Anglia si Fiji, un talent indiscutabil.

Marea revelatie a echipei galeze, insa, a reprezentat-o mijlocasul la gramada Gareth Davies care a avut evolutii excelentein meciurile cu Anglia si Fiji.

Davies alcatuieste impreuna cu Biggar o pereche de mijlocasi eficienta, capabila sa dirijeze, cu inteligenta, jocul echipei. Amandoi au demonstrat, din plin, ca au avut capacitatea de a-i inlocui, cu succes, pe Rhys Webb si Leigh Halfpenny (pe acesta in postura de transformeur).

In cele din urma, Tara Galilor a invins, dar laude se cuvin si invinsilor.

In mod oarecum suprinzator, inaintarea condusa da Akapusi Qera, s-a impus, cu autoritate, in gramezile ordonate, iar Tevita Cavubati si Leone Nakarawa, perechea din linia a doua, au impresionat in joc deschis.

Eseullor – executat din cea mai pura „stofa” „ Made in Fiji”! – a fost marcat la capatul unui splendid contraatac lansat de Asaeli Tikoirotuma, continuat de Timoci Nagusa si concretizat de Vereniki Goneva.

Daca mijlocasul la deschidere Ben Volavola nu ar fi ratat doua lovituri de pedeapsa, din pozitii usoare,iar Bradley Davies ar fi primit cartonsa galben pentru un placaj inalt – cum, probabil,ar fi meritat – atunci scenariul acestui meci ar fi putut avea un cu totul alt epilog.

In cele din urma, Tara Galilor a castigat si a rasuflat usurata.

Pentru cata vreme, insa, ramane de vazut.

Eugen Cionga (Toronto)

FOTO: wru.co.uk

1,502 total views, 2 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

1 Comment

Leave A Response