Saturday 30th May 2020,
Federatia Romana de Rugby

Opt argumente in sprijinul ideii ca Romania poate castiga meciul cu Italia

10 octombrie 2015 Coltul specialistului
Opt argumente in sprijinul ideii ca Romania poate castiga meciul cu Italia.

Echipa de rugby a Romaniei disputa duminica, 11 octombrie, la Exeter, unul dintre cele mai importante meciuri ale sale din ultimii 25 de ani. O victorie le va aduce Stejarilor calificarea directa, fara preliminarii, la editia 2019 a Cupei Mondiale. Ceea ce nu s-a mai intamplat decat o singura data in istoria competitiei, in 1987, cand nationala noastra a fost prezenta pe baza de invitatie, atunci nu s-au facut calificari, ci s-a tinut cont de traditie, de valoarea formatiilor din sportul cu balonul oval, la nivel mondial.

E posibila aceasta victorie cu Italia? Eu zic ca da si aduc in sprijinul afirmatiei mele urmatoarele argumente:

1.Palmaresul direct nu indica un complex de inferioritate
Din cele 41 de meciuri de pana acum Romania a castigat 16, Italia 22, iar 3 s-au incheiat la egalitate. Peninsularii sunt pe plus fiindca din 1990 incoace, ei s-au impus in 10 din cele 13 intalniri jucate. Stejarii, in schimb, sunt inca in avantaj in ceea ce priveste esaverajul (612-577). Ei au reusit sa castige cu 69-0, pe 1 mai 1977, aceasta fiind una dintre cele mai usturatoare infrangeri suferite de Italia in intreaga sa istorie.

2.Evolutia curajoasa a Stejarilor din ultimele doua partide directe
In aceste intalniri a existat un evident echilibru de forte intre cele doua rivale istorice. Nationala noastra s-a impus in 2004, la Bucuresti (25-24), intr-un meci test cu spectaculoase rasturnari de situatie. Trei ani dupa aceea, la Cupa Mondiala din Franta, oamenii lui Robert Antonin si Daniel Santamans au scapat printre degete o victorie care le era accesibila. Atunci, la Marsilia, a fost 18-24 pe niste erori copilaresti ale jucatorilor noastri si pe lipsa unui transformer in zi buna.

3.Romania are un pachet de inaintare de valoare mondiala
Se stie ca unul dintre atuurile nationalei noastre a fost si ramane pachetul de inaintare. Si la aceasta editie a Cupei Mondiale, Romania a dovedit ca are o gramada puternica. A facut-o si in meciul cu Franta, cand l-a dominat, deseori, pe cel al „cocosilor”, si in cel cu Canada, cand ambele noastre eseuri au fost marcate printr-u efort deosebit al „gramadarilor”. Este adevarat, dintre inaintasii nostri e probabil sa lipseasca Mihai Macovei (acesta a facut apel dupa ce a fost suspendat doua saptamani pentru un placaj periculos), insa nici italienii nu-l vor avea pe capitanul lor, Sergio Parisse.

4.Stejarii stiu sa se apere si o pot face si in meciul cu Italia
Un segment important al meciului cu peninsularii, unul care poate inclina balanta in favoarea noastra, il reprezinta apararea. Stejarii au dovedit ca stiu sa se apere. O pot face si duminica, la Exeter. Important este ca ei sa fie disciplinati, sa nu comita acele gesturi ce pot fi penalizate. Important este ca ei sa stranga randurile, sa se dubleze eficient, sa nu lase „gauri” prin care italienii sa patrunda spre buturile noastre.

5.Catalin Fercu este omul ce poate da stralucire atacului nostru
Chiar daca in primele meciuri n-a aratat o eficienta formidabila in atac, Romania o poate face acum, intr-un meci in care n-are nimic de pierdut, ci numai de castigat. Socotit un mare talent al ultimului deceniu, transferat in urma cu un an in Anglia, la Saracens, in prima liga, Catalin Fercu poate fi in meciul cu Italia omul care sa dinamizeze atacul nostru, care sa aduca plusul de viteza si de fantezie. Brasoveanul poate, totodata, sa doboare recordul de eseuri marcate pentru nationala noastra, fiind acum la egalitate (28) cu Gabriel Brezoianu. Pe langa Fercu, in echipa noastra se mai afla si alti jucatori cu experienta internationala, mai ales pe inaintare (Paulica Ion, Lazar, Vali Ursache, Carpo), oameni care au mai marcat incercari in dispute importante, inclusiv la editiile precedente ale Cupei Mondiale.

6.Dorinta de afirmare a jucatorilor nostri
Deseori, in rugby-ul nostru, oamenii mai in varsta, cei care au reusit victorii importante, in fata natiunilor majore, folosesc o formula care exprima tristete si chiar durere, insa si putina ironie la adresa celor din generatiile mai tinere:„Voi pe cine ati batut?”. Stejarii de astazi au acum ocazia sa bata Italia si sa ocupe locul 3 in grupe la Cupa Mondiala. Un prilej ca actuala generatie sa ocupe un loc important in istoria rugby-ului romanesc si mondial. Sa arate ca nu este cu nimic mai prejos decat acelea care au scris istorie in anii 60, 70 si 80. Asadar, dorinta de afirmare a jucatorilor de acum poate sa-i impinga de la spate, sa le dea aripi in partida cu Italia, o formatie participanta la Turneul celor 6 Natiuni, acolo unde si Romania isi propune sa ajunga.

7.Teama de a nu te face de ras in fata intregii lumi
Un alt resort, un alt imbold care poate contribui la obtinerea victoriei in meciul de duminica, de la Exeter, este teama de a nu te face de ras. Pare ciudat, dar aceasta frica de a nu pierde un meci important, transmis la tv peste tot in lume, ar putea avea si ea beneficii asupra jocului nostru, implicit a rezultatului final. Intrebat cum de a reusit Dinamo, in 1967, sa castige cu 18-0 in fata francezilor de la SU Agen, dupa ce pierduse in tur clar (0-12), in finala Cupei Campionilor Europeni, fostul international roman Gheorghe Dragomirescu mi-a spus, in urma cu ani: „Frica de a nu ne face de ras in fata compatriotilor nostri ne-a impins de la spate! Acela a fost principalul secret al reusitei noastre”. E posibil chiar ca si in meciul cu Canada, de marti, de la Leicester, tocmai teama de a nu pierde la 0 sa-i fi impins de la spate pe jucatorii romani. Jucatori care dovedesc deseori mult bun simt si modestie.

8.Sprijinul suporterilor de pe stadion si de acasa
Meciul cu Italia nu se va desfasura pe Wembley sau pe Olimpic, stadioane mari si poate apasatoare, ci pe arena de pe dimensiuni mai mici, cea de la Exeter. Implicat in desfasurarea Cupei Mondiale din Anglia, ca voluntar, fostul pilier al Farului din anii 90, Valeriu Chirita, imi marturisea, zilele trecute, ca acest aspect ne poateajuta. „Acolo, la Exeter, Stejarii se vor simti ca acasa”. Nu stiu la aceasta ora cati suporteri romani vor fi prezenti pe stadion, la meciul cu Italia. Nu stiu daca ei vor fi mai numerosi decat aceia ai Italiei; probabil ca nu vor fi. Insa stiu ca fanii romani, atatia cat vor fi ei, vor stii sa-si incurajeze favoritii asa cum s-a intamplat la Leicester. Si probabil ca si multi spectatori neutri li se vor alatura, marcati inca de spectaculoasa revenire a echipei noastre din partida cu Canada.

Asadar, exista argumente in sprijinul ideii ca Romania poate castiga meciul cu Italia. Important este ca Stejarii sa joace, sa lase tracul la vestiare, sa arate ca nu sunt cu nimic mai prejos decat adversarii lor.

Ahoe STEJARI! Hai ROMANIA!

Marian Burlacu (Londra)

2,930 total views, 3 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

1 Comment

Leave A Response