Saturday 30th May 2020,
Federatia Romana de Rugby

XV concluzii dupa participarea Stejarilor la RWC 2015: Rezultatele sunt comparabile cu cele din 1987 (I)

13 octombrie 2015 Coltul specialistului
: Rezultatele sunt comparabile cu cele din 1987 (I).

Inainte de plecarea la Londra, Mihai Macovei declara ca in Anglia Romania va avea cea mai buna participare a sa la Rugby World Cup. Recunosc ca declaratia Stejarilor m-a facut sa simt un ghem in stomac. Fiindca e riscant sa declari asa ceva in Romania, o tara in care, o stim cu toti, vorbele sunt intoarse pe toate fetele. Iar o nereusita este transformata mai apoi intr-o drama nationala, intr-un cataclism cosmic.

Originar din Bucovina, din Gura Humorului, Macovei nu e insa genul de om care sa vorbeasca mult. Uneori, vazandu-l mai incruntat, chiar si in afara terenului, Mihai pare genul tipului cu care nu-i recomandat sa „te iei in gura” cum se spune. Desi aceasta este doar o simpla impresie, „Mac” cum il alinta colegii, fiind de fapt un om mai sensibil decat s-ar crede.

Macovei spunea ca Romania va face in Anglia cea mai buna Cupa Mondiala a sa. Oare a avut el dreptate?

Sa o luam batraneste, punct cu punct. Si sa incepem cu rezultale inregistrate de Stejari. Fiindca la noi, din nefericire (si veti intelege mai apoi de ce spun asta), rezultatele sunt pe primul plan.

Romania a pierdut, e adevarat, meciurile cu Franta (11-38) si cu Irlanda (10-44). Un esec nu poate fi echivalat cu o victorie, Este clar. Insa rezultatele din aceste partide sunt comparabile cu cele pe care Romania le-a inregistrat in 1987, la prima ei participare la Rugby World Cup. Atunci, in Noua Zeelanda, nationala noastra a pierdut cu Franta (12-55) si cu Scotia (28-55). Asadar, rezultate asemanatoare ca diferente de scor cu cele de la aceasta editie – am facut aceasta comparatie fiindca si in 1987, si anul acesta adversarele Romaniei proveneau tot din spatiul european.

In ceea ce priveste meciul cu Franta, el a dovedit ca Stejarii joaca cel mai bine prima partida in competitie. Si nu neaparat fiindca acum ei au pierdut la aceeasi diferenta de scor ca in 1991, atunci a fost 3-30. Ci in primul rand din punctul de vedere al jocului facut. E adevarat, insa, ca in fata cocosilor Romania n-a mai fost in situatia de a revendica victoria asa cum a facut-o cu Italia, in 2007 (18-24), sau cu Scotia, in 2011 (24-34). Se putea intampla, insa, si acest lucru daca eseul lui Florin Vlaicu, din prima repriza, ar fi fost validat. Sau daca n-am fi primit doua incercari inainte de pauza, pe inferioritate numerica.

Daca ne referim la celelalte editii, atunci observam ca Romania a pierdut opt partide la Cupa Mondiala la diferente mai mari decat in 2015, marcand un numar mai mic de puncte: 8-90 cu Australia (2003), 8-85 cu Noua Zeelanda (2007), 9-57 cu Australia (1999), 3-67 cu Anglia (2011), 3-50 cu Argentina (2003), 0-42 cu Scotia (2007), 3-42 cu Australia (1995), 8-43 cu Argentina (2011). Ceea ce ar insemna ca decalajul dintre Romania si natiunile din primul esalon valoric al rugby-ului mondial s-a diminuat.

Un alt argument in sprijinul parerii ca Romania reuseste in Anglia, anul acesta, cea mai buna evolutie a ei la Cupa Mondiala este legat de meciul de marti, de la Leicester. Acolo unde Stejarii au inregistrat prima lor victorie in fata Canadei, la Rugby World Cup. Si au inregistrat-o intr-o maniera entuziasmanta, impunandu-se cu 17-15 dupa ce au fost condusi cu 15-0 (cea mai spectaculoasa si consistenta revenire a unei echipe in istoria competitiei)! Sfertfinalista in 1991, echipa frunzei de artar ne invinsese atunci, cu 19-11, impiedicandu-ne astfel sa patrundem intre primele opt formatii de rugby din lume. Si o facuse si la editia din 1995, la o diferenta si mai mare: 34-3.

Cu acest succes, Romania a egalat reusitele sale din 1987 (21-20 cu Zimbabwe), 1991 (17-15 cu Fiji), 1999 (27-25 cu SUA), 2003 (37-7 cu Namibia) si 2007 (14-10 cu Portugalia), cand a obtinut de fiecare data cate o victorie.

Esecul (22-32) suferit mai apoi, la Exeter, in fata Italiei, a adus o urma de nemultumire, de insatisfactie in tabara Stejarilor, care isi doreau sa obtina doua victorii la aceasta editie a Cupei Mondiale (ceea ce nu s-a intamplat pana acum) si, implicit, o calificare directa la editia din 2019 a competitiei. Amaraciunea acestei infrangeri a fost diminuata, oarecum, de revenirea senzationala din ultima parte a meciului, una dominata de echipa noastra. Iar superioritatea Stejarilor din repriza secunda e dovedita, indirect, si de faptul ca italienii, desi aveau un avantaj important in acel moment, au decis sa dea la bete o lovitura de pedeapsa. In fluieraturile spectatorilor englezi, care, in mare parte, au facut front comun cu suporterii nostri prezenti pe Sandy Park. Si i-au incurajat pe Stejari, dornici sa asiste la o rasturnare de scor asemanatoare celei reusite de noi in meciul cu Canada.

Asadar, rezultatele pe care Romania le-a inregistrat la editia din acest an a Rugby World Cup sunt comparabile cu cele din 1987, dintr-o perioada in care nationala noastra de rugby era socotita o forta in lume, tocmai de aceea a si fost invitata sa participe la competitia care a debutat in urma cu 27 de ani (atunci nu au existat calificari). Dupa acea prezenta, in Noua Zeelanda, Romania a castigat meciuri test in Tara Galilor, Italia si Franta, impunandu-se de asemenea in fata Scotiei, la Bucuresti. Si facand astfel sa se uite esecul sever suferit in 1986, cu Irlanda, la Dublin (0-60).

(va urma)

Marian Burlacu (Londra)

2,733 total views, 2 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

1 Comment

Leave A Response