Sunday 28th February 2021,
Federatia Romana de Rugby

XV concluzii dupa participarea Stejarilor la RWC 2015: Mihai Macovei, „regele placajelor” (VI)

24 octombrie 2015 Coltul specialistului
XV concluzii dupa participarea Stejarilor la RWC 2015: Mihai Macovei, „regele placajelor” (VI).

In rugby, se stie, Romania a obtinut rezultate deosebite, la mijlocul secolului trecut, in special prin modul exact prin care jucatorii sai actionau in aparare. Rugbystii nostri au fost remarcati, deseori, atat de catre adversarii lor, cat si de catre specialistii neutri pentru placajele pe care le dadeau. La editia din acest an a Cupei Mondiale, la acest capitol a excelat in primul rand Mihai Macovei, capitanul Stejarilor ocupand primul loc la acest capitol, intr-un clasament general intocmit dupa trei meciuri (a fost suspendat cu Italia); in Top 5 s-a mai aflat si stelistul Viorel Lucaci. Trebuie spus, insa, ca per total, echipa noastra a ratat si multe placaje, ceea ce ne-a costat destul de scump uneori, primind prea usor eseuri.

Statistica oficiala arata ca in primele trei partide, in care au avut mai putin timp balonul, jucatorii nostri au folosit acest procedeu mai mult decat adversarii lor. Cu Italia, in schimb, in conditiile in care Romania a fost superioara adversarei sale la posesie, raportul s-a schimbat.

Iata cum arata aceasta statistica:

Placaje incercate/ratate
In meciul cu Franta: 105/27 (Franta a avut 82/6)
In meciul cu Irlanda: 163/27 (Irlanda a avut 100/7)
In meciul cu Canada: 118/19 (Canada a avut 98/9)
In meciul cu Italia: 63/21 (Italia a avut 146/7)

In disputa Romania – Franta 38-11, cele mai multe placaje au fost date de Bernard Le Roux, Mihai Macovei si Valentin Ursache, cate 11 de fiecare. In urma lor s-a aflat Johannes Van Heerden, cu 9, si Alexandra Flanquart, cu 8.

Mihai Macovei a ocupat primul loc dupa numarul placajelor date si in meciul cu Irlanda, el reusind atunci 21. Cu unul mai mult decat Viorel Lucaci si cu trei in plus fata de Daniel Carpo – pe locurile 4 si 5 au fost Paula Kinikinilau, cu 12, si Andrei Radoi, cu 11.

In meciul cu Canada, in schimb, in prim-plan s-a aflat Valentin Ursache, cu 14 placaje, urmat de Ray Barkwill su Paula Kinikinilau, cu 13 fiecare, Brett Beukeboom, cu 12, si Mihaita Lazar, cu 11. In sfarsit, in ultima partida, cu Italia, situatia s-a schimbat radical, asa cum subliniam de altfel mai sus. Cum echipa noastra a dominat, avand balonul mai mult timp, peninsularii au dat mai multe placaje: 1. Simone Favaro 17, 2. Francesco Minto 15, 3. Alessandro Zanni 15, 4. Josh Furno 13, 5. Csaba Gal 8.

La placaje ratate, in meciurile cu Franta, Irlanda si Italia, pe primele 5 locuri s-au aflat numai romani. Doar in partida cu Canada, in Top 5 s-au intercalat si doi nord-americani. Ceea ce ilustreaza ca atunci cand placajele nu si-au atins tinta intotdeauna nici rezultatul nu ne-a fost favorabil.

Cum Romania nu s-a calificat in sferturile de finala, in Top 20 nu figureaza niciun jucator roman (cel mai aproape este Mihai Macovei, care a dat 41 de placaje in cele trei meciuri pe care le-ar fi jucat; mai mult ca sigur ca el s-ar fi situat mult mai sus daca nu ar fi fost suspendat pentru partida cu Italia). Interesant este ca intre primii 10 se aflat opt reprezentanti ai echipelor europene: 3 galezi, 2 scotieni, 2 francezi si un italian (ceilalti doi sunt sud-africani). Ceea ce confirma ca natiunile majore din Sud – Noua Zeelanda, Australia, in special, folosesc mai putin placajul pentru simplul motiv ca ele au mai mult balonul. Iar atunci cand esti in posesie n-ai de ce sa dai placaje.

Iata cum arata Top-ul jucatorilor nostri dupa numarul placajelor date la RWC 2015:

 

1. Mihai Macovei 41
2.Viorel Lucaci 40
3.Paula Kinikinilau 37
4. Valentin Ursache 30
5. Valentin Poparlan 24
6. Csaba Gal 23
7-9. Johannes van Heerden 22
7-9. Catalin Fercu 22
7-9. Daniel Carpo 22
10. Florin Vlaicu 20

Fireste ca placajul, ca procedeu tehnic folosit in defensiva, nu se poate invata la nivel de echipa nationala de seniori. El trebuie deprins si exersat in perioada de formare a jucatorilor de rugby. Si cum el nu este un procedeu usor, lesne de facut, copiii trebuie convinsi sa-l foloseasca fara teama. Fost antrenor de rugby, l-a lansat in acest sport pe internationalul Mihai Wusek, printre altii -, poetul Tudor George, cel poreclit si „Ahoe” obisnuia sa le spuna pustilor mitul lui Anteu, cel care se incarca cu energie datorita faptului ca lua contact cu pamantul, pentru a-l invinge, Hercule l-a ridicat deasupra capului, izolandu-l astfel de sursa lui de putere. Si le dadea exemplul acesta pentru a-i convinge ca, daca placheaza mult si bine, devin mai puternici.

Marian Burlacu

(va urma)

2,357 total views, 2 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

1 Comment

Leave A Response