Rugby World Cup 2015: Muchas gracias, Argentina! Australia-Argentina 29-15 (19-9)

Rugby World Cup 2015: Muchas gracias, Argentina! Australia-Argentina 29-15 (19-9).

Multumim, Argentina, pentru superbul „tango” rugbystic care ne-a dus pana in semifinala Cupei Mondiale!

Emotional, infrangerea Argentinei a intristat pe toti cei care sperau ca splendida aventura a bravilor „gauchos” din pampas-ul argentinian sa continue pana in finala.

Ar fi fost frumos ca o echipa din afara cercului „marilor puteri” rugbystice sa ajunga sa joace pentru castigarea trofeului William Webb Ellis.

Realistic, echipa mai buna a castigat si aceasta a fost Australia.

Da, cartonasul galben acordat lui Tomas Lavanini a fost mai mult decat discutabil, iar decizia arbitrului Wayne Barnes a fost, dupa parerea mea, grabita si extrem de dura.

Da, pasa lui Drew Mitchell catre Adam Ashley-Cooper la faza ultimului eseu a fost „inainte” si a fost pacat ca arbitrul nu a ales sa consulte arbitrajul video.

Dar, in ciuda deciziilor domnului Barnes, nu incape nicio indoiala ca Australia a meritat sa castige si sa se califica in finala Cupei Mondiale.

Wallabies au marcat patru eseuri, controland meciul si aparandu-se foarte exact in momentele de presiune ofensiva ale argentinienilor.

David Pocock a dominat, din nou, jocul la sol contribuind la obtinerea unor „turnovers” decisive.

Dupa 10 minute, Australia conducea cu 14-3, gratie celor doua eseuri inscrise de Rob Simmons (chiar in primul minut al partidei!) si Adam Ashley-Cooper si transformate de Bernard Foley.

Incurajati de performanta din meciul cu Irlanda, Los Pumas au inceput curajos, incercand sa etaleze acelasi stil deschis, curgator, practicat, cu atata succes, in sfertul de finala de la Cardiff.

Problema a fost ca Australia nu a fost Irlanda.

Mai iuti decat irlandezii si cu o defensiva extrem de mobila si agresiva care „urca” foarte repede, australienii au reusit sa destabilizeze ofensiva adversa ale carei intentii s-au aratat, uneori, a fi usor de „citit” de catre „Cangurii”.

Asa se si explica usurinta cu care Rob Simmons a interceptat pasa lui Nicolas Sanchez, inscriind cel dintai eseu chiar in primul minut al meciului.

Pentru orice echipa aflata in semifinala Cupei Mondiale, primirea unui eseu atat de rapid si in asemenea conditii, reprezinta un handicap greu de remontat.

Si aceasta cu atat mai mult cu cat dupa doar cateva minute, in urma greselii lui Santiago Cordero, australienii au cosntruit o actiune rapida la capatul careia, Adam Ashley-Cooper a marcat eseu la colt.

Grea misiune pentru argentinieni!

Spre cinstea lor, Los Pumas au continuat sa joace in aceeasi maniera, deschizand cu rapiditate linia de treisferturi.

In minutul 25 intervenit cartonasul galben acordat liniei a doua, Tomas Lavanini, pentru un placaj asupra lui Israel Folau, placaj socotit periculos de cartre arbitrul englez Wayne Barnes.

„Cangurii” au profitat de superioriatea numerica, iar Ashley-Cooper a marcat cel de-al doilea eseu al sau, echipa sa obtinand un avantaj important: 19-9.

Argentinienii au incercat sa reactionze construind faze de atac, unele in valuri, nereusind, insa,sa strapunga, in mod decisiv, apararea adversa.

Cauza principala a esecului lor a constituit-o lipsa de acuratete in momentele cruciale ale fazelor ofensive. Ei fie ca au pierdut mult prea usor balonul in contactele directe, fie decizia de moment nu a fost cea mai potrivita pentru continuare fazei respective.

In minutul 63, in plin atac, argentinienii aveau un avantaj numeric de 5 contra 3 pe partea stanga, dar, din pacate, ei nu au fost capabili sa concretizeze, irosind o ocazie extrem, extrem de favorabila.

Superioritatea lor in gramezile ordonate, acolo unde Ramiro Herrera l-a dominat, clar, pe James Slipper, nu a fost suficienta pentru a inclina balanta meciului in favoarea lor.

Argentinienii nu au cedat nicio clipa si cu doar 9 minute inainte de final erau condusi cu 22-15, diferenta fiind de un eseu transformat.

Eseul, insa, avea sa fie inscris la celalalt capat al terenului.

Drew Mitchell a sprintat printr-o foarte obosita aparare a Pumelor, creand faza de eseu pentru Ashley-Cooper.

Pasa a parut a fi „inainte”, dar arbitrul Barnes nu a gasit de cuviinta sa consulte arbitrajul video, acordand, fara ezitare, eseul care, transformat fiind, a stabilit scorul final: 29-15.

Acum, nu mai este relevant daca a fost sau nu „inainte”.

Australia a castigat meciul calificandu-se in finala in care ii vor intalni pe All Blacks.

Argentinienii au etalat un progres imens, dovedind tuturor celor care se indoiau de posibilitatile si calitatile acestei echipe ca merita, din plin, sa fie acceptati in randurile marilor natiuni rugbystice.

Muchas gracias, Argentina!

Eugen Cionga (Londra)

FOTO: Reuters

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile