Saturday 28th November 2020,
Federatia Romana de Rugby

Intalnire intre doi capitani ai Romaniei, Macovei si Mitu. “Pia ne-a sustinut tot timpul, ne-a incurajat, iar noi suntem alaturi de el”

29 octombrie 2015 Stiri
Intalnire intre doi capitani ai Romaniei, Mihai Macovei si Petre Mitu. “Pia ne-a sustinut tot timpul, ne-a incurajat, iar noi suntem alaturi de el”.

Rugbyul ofera de multe ori, dincolo de spectacolul sportiv de pe teren si adevarate lectii de viata. Respect, sprijin, apreciere si intelegere sunt cateva dintre lucrurile care stau in spatele relatiilor de prietenie care se leaga intre jucatori, chiar daca acestia sunt din generatii diferite. Mihai Macovei, actualul capitan al Romaniei si Petre Mitu (38 de ani), unul dintre capitanii si jucatorii emblematici ai echipei nationale s-au intalnit la Montauban, momentul fiind unul emotionant. “Pia”, cum este cunoscut Mitu in lumea rugbyului se confrunta cu probleme mari de sanatate dupa ce a fost diagnosticat cu scleroza laterala amiotrofica.

“L-am cunoscut pe Pia la echipa nationala, la un meci cu Germania, apoi am inceput sa vorbim mai mult cand am ajuns in Franta. Pe cand jucam la St Nazaire, el era antrenor la Saint-Jean d’Angély cu care eram in Divizie. Am tinut legatura tot timpul, ne-a dat mesaje si ne-a incurajat si acum la Cupa Mondiala, si-ar fi dorit sa fie alaturi de noi, insa din cauza bolii nu a putut face acest lucru. Am vorbit cu el zilele trecute, mi-a zis ca vine la Montauban, care e la o ora distanta de mine si am hotarat sa luam pranzul impreuna cu familiile noastre”, povesteste Mihai Macovei.

In primavara lui 2014, Pia a fost diagnosticat cu scleroza laterala amiotrofica, o boala neurodegenerativa fara posibilitate de vindecare. Din pacate, pentru aceasta afectiune exista doar variante de tratament pentru stagnarea evolutiei bolii, medicina fiind inca in cautarea unui leac eficient. “Nu era atat de bine ca data trecuta cand ne-am intalnit, insa se tine tare. Mental, Pia este puternic si increzator, lupta cat poate de bine cu aceasta boala. Toti suntem alaturi de el, il incurajam, si stie ca sunt aici oricand are nevoie de ajutorul meu. Trebuie sa il sprijim si sa fim langa el”, a spus Macovei.

De altfel, intalnirea a avut o semnificatie aparte pentru actualul capitan al Romaniei, Mihai Macovei care astazi a implinit 29 de ani. “Ma bucura fiecare intalnire cu el si toate discutiile noastre. Pentru mine inseamna foarte mult aceasta apropiere de el, este un caracter puternic de la care ai tot timpul ceva de invatat. Cat despre aniversare, am sarbatorit prin antrenament si deplasarea la Bourgoin pentru meciul de maine. Nu simt ca sunt mari schimbari la 29 de ani, poate am adunat mai multa experienta de viata si maturitate in gandire, pentru ca in rest, am ramas acelasi copil care se bucura de lucurile marunte”, spune el. Mac marturiseste ca nu are regrete prea mari in ce priveste cariera lui de jucator. “Cred ca singurul lucru pe care il regret este ca nu am plecat mai devreme sa joc in Franta, am stat pana la 27 de ani. Desi nu as putea spune ca e un regret foarte mare pentru ca anii petrecuti la Baia Mare au fost frumosi si m-au ajutat sa fiu ceea ce sunt acum”.

Capitan al Romaniei la Cupa Mondiala din Anglia, Mihai Macovei joaca in Franta, la Colomiers, in ProD2.

FOTO: Facebook

2,133 total views, 2 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

1 Comment

Leave A Response