Thursday 03rd December 2020,
Federatia Romana de Rugby

Deciziile Comisiei de Disciplina din 4.11. 2015

12 noiembrie 2015 INTERN
Deciziile Comisiei de Disciplina din 4.11. 2015.

In urma analizarii abaterilor savarsite la doua partide din cadrul Diviziei Nationale de Seniori, dar si la meciul SCM Pitesti – CT Dinicu Golescu Bucuresti, de la DNJ U18, Comisia de Disciplina si Fair play a Federatiei Romane de Rugby, a decis urmatoarele:

Jucatorul Ciprian Cristian Tercu de la RC Barlad (meciul CS Poli Iasi – RC Barlad, de pe 31.10.2015, la Iasi,) este suspendat 4 etape si primeste o penalizare pecuniara de 600 de lei conform art. 70 b) din RD. Acesta este sanctionat pentru incalcarea Codului de Conduita al FRR/WR care-i impune sa respecte autoritatea si deciziile brigazii de arbitri, dar si incalcarea Legii 10.4(s):

(s) Toţi jucătorii trebuie să respecte autoritatea arbitrului. Ei nu trebuie să comenteze deciziile arbitrului. Ei trebuie să se oprească imediat atunci când arbitrul fluieră, cu excepţia loviturii de începere şi a loviturilor de pedeapsă dictate în urma atenţionării, eliminării temporare sau definitive.,

Conform raportului suplimentar al arbitrului Cristian Serban, precum si declaratiilor acestuia din timpul audierilor, dupa incheierea meciului, jucatorul Ciprian Cristian Tercu i-ar fi adresat arbitrului diverse imprecatii, rostite intr-un moment in care nimeni altcineva nu se afla in apropiere si, prin urmare, nu au fost auzite de o terta persoana.

In timpul audierii telefonice, d-l Ciprian Cristian Tercu a afirmat ca nu ar fi rostit expresiile reproduse de catre d-l Serban, insa, le-ar fi spus membrilor brigazii de arbitri ca ar trebui “sa le fie rusine”. D-l Tercu a mai afirmat ca in conditiile in care “s-au intimplat multe greseli (de arbitraj – n.n.)” si fiind suparat dupa meci, considera ca a fost “destul de calm” si a “vorbit foarte corect”, abtinindu-se si fiind “destul de civilizat”. Intrebat fiind daca un asemenea comportament este normal, d-l Tercu a spus “poate nu normal, insa am vorbit pe un ton civilizat”. Foarte greu, in finalul audierii, d-l Tercu a acceptat ca o asemenea expresie ar reprezenta o ofensa, insa a insistat ca ar fi vorbit pe un ton foarte civilizat.

Jucatorul Vasile Dan Perju de la CS Navodari (meciul CS Navodari – Stiinta Petrosani, de pe 31.10.2015, la Navodari) este suspendat 2 etape si primeste o penalizare pecuniara de 300 de lei conform art. 70 b) + 17(1) a) si c) din RD. Aflat la prima abatere si pentru ca si-a cerut scuze, exprimandu-si regretul fata de cele intamplate, jucatorul a beneficiat de reducerea la jumatate a sanctiunilor, inital acestea fiind 4 etape de suspendare si 600 de lei.

El este sanctionat pentru incalcarea Codului de Conduita al FRR/WR care-i impune sa respecte autoritatea si deciziile brigazii de arbitri, dar si incalcarea Legii 10.4(s):

(s) Toţi jucătorii trebuie să respecte autoritatea arbitrului. Ei nu trebuie să comenteze deciziile arbitrului. Ei trebuie să se oprească imediat atunci când arbitrul fluieră, cu excepţia loviturii de începere şi a loviturilor de pedeapsă dictate în urma atenţionării, eliminării temporare sau definitive.,

Conform declaratiilor arbitrului Emanuel Gorodea din timpul audierilor, dupa incheierea meciului, jucatorul Vasile Dan Perju ar fi adresat brigazii de arbitri mai multe imprecatii.

Managerul echipei CS Navodari, d-l Cornel Suciu, a declarat in cadrul audierii telefonice ca nu a fost martor la acest eveniment, insa stie sigur ca mai multa lume prezenta la stadion a injurat. De asemenea, d-l Suciu a mai precizat ca, desi nu are nimeni nimic cu d-l Gorodea, este probabil ca acest eveniment sa se fi produs pe fondul unei frustrari generale provocate de delegarea d-lui Gorodea la trei jocuri ale echipei din Navodari din ultimele patru si la al doilea consecutiv impotriva echipei din Petrosani, in conditiile in care echipa sa este intr-o disputa directa pentru titlu cu echipa din Iasi.

In timpul audierii telefonice, d-l Vasile Dan Perju a afirmat ca meciul a fost pierdut din cauza unei greseli ale sale si, in urma acestui fapt, au existat mai multe schimburi de injuraturi intre el si coechipierii sai. In aceste conditii, este probabil sa se fi interpretat ca el ar fi injurat brigada de arbitri, iar daca este asa, isi cere scuze fata de arbitri si regreta acesta intimplare. Ulterior, d-l Perju a repetat de citeva ori ca este constient ca a facut un gest reprobabil care nu face cinste rugbyului, ca isi cere scuze si ca regreta acest eveniment.

CDF l-a contactat telefonic si pe arbitrul asistent Alexandru Ionescu, care a avut o declaratie extrem de asemanatoare cu aceea a arbitrului Emanuel Gorodea. Avind in vedere toate acestea, membrii CDF considera ca, dupa toate probabilitatile, d-l Vasile Dan Perju a adresat imprecatii nu coechipierilor, ci brigazii de arbitri.

In ce priveste meciul de DNJ U18, dintre SCM Pitesti – CT Dinicu Golescu, care a avut loc pe 1.11. 2015, la Pitesti, Comisia de Disciplina si Fair play a decis sa ii dea un avertisment antrenorului Radu Mares de la SCM Pitesti.

Conform raportului arbitrului Marian Panzaru, precum si declaratiilor acestuia din timpul audierilor, in timpul primei reprize a jocului, antrenorul Radu Mares, aflat in afara incintei de joc,ar fi protestat in mod repetat la deciziile sale, adresindu-i si unele expresii jignitoare.

In timpul audierii telefonice, d-l Radu Mares a recunoscut ca a protestat pe un ton vehement, insa a precizat ca nu l-ar fi injurat pe arbitru. D-l Mares a mai afirmat ca este constient ca o asemenea atitudine nu este potrivita, ca isi cere scuze, inclusiv din partea arbitrului Marian Panzaru, si ca regreta aceste evenimente. De asemenea, a afirmat ca isi ia angajamentul sa nu mai repete o astfel atitudine cu ocazia jocurilor viitoare.

Avind in vedere cele de mai sus, membrii CDF au constatat ca, dupa toate probabilitatile, d-l Radu Mares se face vinovat de incalcarea Codului de Conduita al FRR/WR care-i impune sa respecte autoritatea si deciziile arbitrului si, in cosecinta, il sanctioneaza cu avertisment, conform art. 20.10.1 din WR Regulation 20.

2,208 total views, 3 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

Leave A Response