Friday 05th June 2020,
Federatia Romana de Rugby

Amanarea meciurilor din Franta da peste cap calendarul international, disputa Toulon – Bath putand fi chiar anulata

16 noiembrie 2015 CHALLENGE CUP, CHAMPIONS CUP, Stiri

Produse in noaptea de vineri, 13 noiembrie, la Paris, atentatele in care si-au pierdut viata peste o suta de oameni au facut ca cinci meciuri din cupele europene de rugby (Champions Cup si Challenge Cup) sa fie amanate. Normala in aceste circumstante tragice, decizia a fost acceptata de toate gruparile, care si-au exprimat consternarea pentru cele intamplate si au transmis condoleante familiilor indoliate. In plan sportiv, insa, decizia afecteaza serios programul competitional, care este si asa extrem de incarcat. Oficialii echipei engleze Bath au anuntat, de pilda, ca nu mai dispun de date libere in calendar, pana la finalul sezonului, pentru a juca partida cu Toulon (Franta). Si ca nu sunt de acord cu programarea meciului la mijloc de saptamana.

Cum aceste meciuri urmau sa se desfasoare la nici o zi dupa producerea atentatelor, in orasele franceze care ar fi trebuit sa le gazduiasca se aflau deja suporteri ai echipelor vizitatoare. La Oyonnax, de pilda, fanii irlandezi au asezat langa stadionul Charles-Mathon un drapel al provinciei Ulster, insotit cu urmatoarele cuvinte: ”Respect pentru Paris si pentru toti francezii”. Suporterii lui Glasgow Warriors, ce urmau sa asiste la meciul cu Racing 92, au ales sa se plimbe prin Paris desi capitala Frantei era impanzita de militari, iar muzeele si alte obiective turistice erau inchise. Cei ce urmau sa asiste la meciurile din cupele europene de rugby au inteles si au acceptat decizia ca acestea sa nu se mai dispute.

Oficialii cluburilor, in schimb, au privit situatia cu alti ochi. Fireste ca toti au aprobat hotararea, insa dupa aceea ei si-au dat seama ca amanarea acestor partide va da peste cap calendarul competitional, care este si asa extrem de incarcat. Din acest motiv, cei de la Racing 92 au propus ca meciul cu Glasgow sa se joace duminica, fara spectatori, insa au fost refuzati de Prefectura Parisului. Si alti oficiali ai gruparilor franceze de rugby au pledat pentru disputarea partidelor, argumentand ca astfel vor dovedi ca lumea nu se lasa intimidata.

Ca situatia este extrem de complicata o dovedeste si faptul ca acum se vorbeste chiar despre anularea meciului dintre Toulon (Franta) si Bath (Anglia), din Cupa Europei. Ideea a fost exprimata de seful gruparii insulare, Bruce Craig. ”Este clar pentru mine ca noi nu vom putea juca acest meci. Fiindca nu avem niciun weekend liber pana la finalul sezonului”. O varianta ar fi ca disputa sa fie programata la mijlocul unei saptamani, insa Craig nu este de acord cu asa ceva. ”Ar fi in detrimentul sanatatii jucatorilor. Este imposibil sa jucam trei meciuri de inalt nivel intr-o singura saptamana”, a declarat oficialul clubului englez.

Cu toate ca nu au avut rude sau prieteni printre victimele atentatelor, jucatorii francezi de rugby au fost si ei afectati de cele intamplate. Unii dintre ei au declarat in presa franceza ca n-au putut dormi in noaptea de vineri spre sambata. In conditiile in care meciurile au fost anulate, rugbystii au efectuat antrenamente de intretinere sambata.

Iata lista meciurilor care au fost amanate: Cupa Europei – Oyonnax – Ulster (Irlanda), Racing 92 – Glasgow (Scotia), Bordeaux-Begles – Clermont, Toulon – Bath, European Challenge – Pau – Castres.

2,160 total views, 3 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

1 Comment

Leave A Response