Thursday 13th August 2020,
Federatia Romana de Rugby

Elvetia, neinvinsa in 2015 cauta drumul catre elita Rugby Europe Championship

25 noiembrie 2015 INTERNATIONAL
Elvetia, neinvinsa in 2015 cauta drumul catre elita Rugby Europe Championship.

Desi exista surse care mentioneaza faptul ca in 1869, Lausanne RFC a disputat o partida cu englezii de la Blackheath, echipa nationala a Elvetiei si-a facut debutul in 1973 cand a intalnit Portugalia, in prezent “florile de colt” fiind la un pas de promovarea in al doilea esalon valoric din Rugby Europe Championship.

In sezonul 2008-2010, Elvetia a terminat pe ultima pozitie in Divizia 3A, pentru ca in urmatoarea editie a Cupei Europene a Natiunilor, gratie unui parcurs excelent, fiind neinvinsa intre 20 noiembrie 2010 si 17 noiembrie 2012, perioada in care a acumulat sapte victorii consecutive sa promoveze in Divizia 2A.

Drumul ascendent a continuat si in al treilea esalon valoric, dar Elvetia a ratat promovarea in Divizia 1B, devansata fiind de Olanda, insa acum se afla pe prima pozitie inaintea Cehiei, o echipa cu pretentii care a fost prezenta si in prima grupa valorica a CEN, in fata careia s-a impus chiar la Vyskow.

Anul acesta elvetienii au disputat patru partide, toate incheiate cu victorii, alaturi de cea amintita mai sus, alte trei fiind impotriva Croatiei, Israelului si a celor din Malta, astfel echipa din Tara Cantoanelor se afla la doua intalniri distanta de o noua promovare.

Unul dintre artizanii acestei ascensiuni este antrenorul francez Gil Coquard, care in trecut a fost atat preparator fizic, cat si tehnician al echipelor Bourg en Bresse, Bourgoin, respectiv Lyon, acesta aflandu-se la carma Elvetiei din 2013, in 12 partide sub comanda sa, “florile de colt” pierzand doar de trei ori.

Lotul de jucatori este unul echilibrat in care se regasesc atat tineri de perspectiva, inregimentati la echipe din Franta, dar si unii cu multa experienta acumulata, acelasi raport regasindu-se si in privinta aportului inaintarii, respectiv a liniilor dinapoi.

Cel mai experimentat dintre componentii lotului elvetian este centrul Mathieu Guyou, nascut in Franta, care a imbracat tricoul lui Racing 92, cu evolutii in primul esalon din Hexagon. O dubla fractura de tibie si peroneu era sa puna capat carierei sale, dar a contiunat in esaloanele inferioare, acum fiind component al echipei Cergy-Pontoise, unde a fost coleg cu Marcel Socaciu, pilierul Stejarilor la Cupa Mondiala din 2003.

Capitanul nationalei Elvetiei vine tot din Franta, pe numele sau Cyril Lin, cel care evolueaza in linia a treia. Ajuns la varsta de 30 de ani, Lin, are in palmares noua sezoane petrecute in culorile lui Lannemezan (Federale 1 si Pro D2) cu peste 200 de partide jucate si aproape 50 de eseuri inscrise.

Tot dintre veterani face parte Clement Bartschi, pilierul lui Romans in Federale 1 si linia a treia Nicolas Guyou, care a parcurs traseul Rumilly-Chateaurenard-Tricastin in aceelasi esalon valoric din Franta.

Dintre tinerii de de perspectiva se remarca Lucas Heinrich (Bourgoin), aripa cu un eseu in victoria contra Cehiei, central Benjamin Doy (fost la Oyonnax, acum in tricoul lui Bourg en Bresse), pilierul Benjamin Shaerer (FC Grenoble) sau linia a doua Edgar Alber, ca junior component al lui FC Grenoble, acum coleg cu Petru Balan si Alexandru Manta la Vienne.

Momentul adevarului pentru acesta echipa va veni anul viitor, cand Elvetia va disputa partidele cu Malta, respectiv Croatia, doua victorii ducandu-i pe elevii lui Gil Coquard in Divizia 1B, al doilea esalon valoric al Rugby Europe Championship.

FOTO: suisserugby.com

1,860 total views, 2 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

1 Comment

Leave A Response