Friday 30th October 2020,
Federatia Romana de Rugby

Mihaita Lazar, descris ca ”un element major al inaintarii lui Castres Olympique”

2 decembrie 2015 Stiri, TOP 14

Saptamanalul francez de rugby ”Midi Olympique” i-a dedicat un articol, pe editia sa on-line, lui Mihaita Lazar (29 de ani). Internationalul roman este descris ca un jucator care munceste neobosit, care este un tip polivalent pe postul de pilier și care a devenit unul dintre elementele majore ale pachetului de inaintare al echipei franceze Castres Olympique, cu care a si cucerit titlul de campion al Frantei in 2013 si cu care a mai disputat o finala un am dupa aceea. Lazar a evoluat 68 de minute in meciul pe care echipa sa l-a castigat (23-18) pe terenul lui Agen, in acest weekend.

Publicatia aminteste momentele importante pe care rugbystul nascut in Iasi, pe 3 noiembrie 1986, le-a trait in cariera sa. ”Am inceput rugby-ul in scoala, pe cand aveam 14 ani. Am participat la un antrenament cu alti elevi si am iubit imediat acest sport. Contactele si tot ceea ce inseamna el”, i-a declarat Mihaita Lazar reporterului Jeremy Desoblin in timpul unui antrenament efectuat la Levezou. Acesta a subliniat faptul ca internationalul roman a ajuns la CO in 2012, ca un inlocuitor in prima linie, dupa ce jucase la Saint-Etienne si Aix en Provence. Si ca de atunci Lazar n-a incetat sa progreseze. Iar in sprijinul afirmatiei sale reporterul prezinta declaratiile oamenilor din jurul acestuia. ”Mihaita este cu adevarat un tip deosebit. Nu poti decat sa te atasezi lui. Este cool, insa inainte de toate discret. Este un mare jucator in gramada. A avut un foarte reusit final de sezon, anul trecut. A avut un aport enorm in salvarea echipei cu forta sa in gramada”, spune Yohan Montes.

In cei trei ani petrecut la Castres Olympique, inaintasul roman a jucat, in medie, cate 20 de meciuri pe sezon (are 66 in total), in prima liga franceza, precum si alte 13 in Cupa Europei. Iar evolutiile sale au fost remarcate de staff-ul tehnic, antrenorul Christophe Urios elogiindu-l pe jucatorul nostru: ”Este un jucator modern, care se deplaseaza mult. Ii place sa poarte balonul si este bun in gramada. Mihaita trebuie sa progreseze in aparare. El poate fi si mai performant in acest sector, in deplasarea sa, in calitatea placajelor pe care le da, in presiunea pe care o poate pune la sol”.

In articolul care i-a fost dedicat, Mihaita Lazar vorbeste si despre cel care i-a fost exemplu. Mai precis despre Petru Balan, dublu campion al Frantei cu Biarritz Olympique (2005, 2006): ”Sunt multi jucatori care m-au marcat. Atunci cand am inceput sa joc rugby, inaintasiii romani erau recunoscuti peste tot. Pentru mine, insa, fostul pilier al lui Biarritz Olympique, Petru Balan (53 de selectii in echipa Romaniei), a fost jucatorul care m-a facut să urmez rugby-ul. El vine din regiunea mea si a fost jucatorul care mi-a placut. Pentru mine, el a fost ca un model. Aș vrea sa fiu ca el. Din pacate, el a fost mai in varsta decat mine si nu am avut sansa sa joc alaturi de el sau impotriva lui”.

Nu este uitată nici activitatea lui Lazar la echipa de seniori a Romaniei pentru care a debutat in martie 2008, intr-un meci cu Cehia castigat cu 76-7. ”Nationala este, inainte de toate, o oportunitate de a reprezenta tara mea la cel mai inalt nivel. Mai ales la Cupa Mondiala. Acesta a fost un vis devenit realitate pentru mine. In Anglia, am jucat pentru a doua oara la Cupa Mondiala. Am mai participat, de asemenea, la editia din Noua Zeelanda. Am ramas cu frumoase amintiri. Am castigat meciul cu Canada”, a marturisit Mihaita Lazar.

Absent de la primele meciuri pe care Castres Olympique le-a disputat in aceasta toamna – se afla in Anglia, la Cupa Mondiala -, romanul incearca sa recastige statutul de titular pe postul sau, fiind la concurenta cu experimentatul Yannick Forestier si cu talentatul Antoine Tichit. Pe Lazar nu-l sperie insa aceasta situatie. Din contra! ”Concurenta face parte din viata unei echipe. Nu poti juca toate meciurile. Corpul mai oboseste. Inainte de a fi concurenti, ei sunt colegii si prietenii mei. Avem cu toti acelasi scop. Daca echipa va merge bine, atunci va fi bine pentru toti”, a concluzionat pilierul roman.

2,259 total views, 2 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

Leave A Response