Wednesday 25th November 2020,
Federatia Romana de Rugby

Modificari ale Legilor Jocului de rugby aprobate de Consiliul World Rugby

29 ianuarie 2016 ARBITRAJ
World Rugby a facut mai severe criteriile de eligibilitate in echipele nationale pentru jucatorii straini

Consiliul World Rugby a aprobat cateva modificari ale Legilor Jocului, noile prevederi intrand in vigoare de la inceputul acestui an. Multe dintre aceste modificari sint de fapt introduceri in Legi ale unor indrumari mai vechi.

Formatorul de arbitri, Valeriu Toma, care a tradus regulamentul in limba romana si pentru site-ul World Rugby, revine acum cu modificarile aduse „Legilor Jocului”.

Puteti vedea aici  „Legile Jocului de Rugby”.

De altfel, Legile Jocului sunt disponibile in limba romana si pe site-ul www.worldrugby.org.

Acestea sunt cateva dintre cele mai importante modificari aduse Legilor Jocului.

  1. Modificari de structura aduse Legii 3: Numarul jucatorilor

Echipa, la articolele referitoare la numarul de jucatori si la gramezi simulate, pentru a face aceste articole mai usor de inteles.

De asemenea, adaugarea urmatoarei prevederi la articolul 3.14 al Legii 3: Daca un jucator este substituit, acel jucator poate sa revina in joc numai daca inlocuiește:
– un jucator de linia intai accidentat, in conformitate cu Legea 3.5
– un jucator cu rana deschisa (sangerare), in conformitate cu Legea 3.11
– un jucator suspus unei evaluari a unei accidentari la cap, in conformitate cu Legea 3.12
– un jucator care a suferit o accidentare in urma unui antijoc (așa cum au stabilit oficialii jocului).

  1. Adaugarea urmatoarelor prevederi in Legea 4: Echipamentul jucatorilor:

Maneca tricoului trebuie sa acopere cel putin jumatate din lungimea bratului, de la umar spre cot.Un jucator poate purta ochelari, cu condiţia ca acestia sa fie marcati cu sigla World Rugby Approval (Regulamentul 12).

  1. Adaugarea mai multor prevederi in Legea 5: Timpul, dintre care cea mai importanta:

O echipa care marcheaza o incercare cu putin timp inaintea finalului jocului poate sa aleaga daca executa sau nu transformarea. Daca refuza executia transformarii sau daca o executa in intervalul de timp ramas, arbitrul va dispune continuarea jocului printr-o lovitura de reincepere, iar jocul se va termina la urmatoarea oprire, conform Legilor. In cazul executiei transformarii, timpul ramas se calculeaza din momentul sutarii balonului la executia transformarii.

  1. Modificarea unei prevederi din Legea 8: Avantajul, anume:

Cand nu se aplica legea avantajului – Avantajul nu se va aplica daca un jucator dintr-o gramada este ridicat in aer sau impins fortat afara din gramada si nu are niciun suport pe pamant. Arbitrul trebuie sa fluiere imediat.

  1. Adaugarea urmatoarelor prevederi in Legea 9: Modalitaţi de a marca:

Decizia de a refuza transformarea trebuie transmisa de marcatorul incercarii arbitrului, prin expresia “Fara transformare”, dupa acordarea incercarii si inainte ca timpul sa ajunga la 00:00.Odata ce decizia de a refuza transformarea a fost luata, arbitrul va acorda o lovitura de reincepere.Lovitura de reincepere va avea loc, indiferent daca jucatorii au fost sau nu gata la 00:00.

 

  1. Adaugarea urmatoarei prevederi in Legea 10: Antijocul:

Un jucator nu trebuie sa comita niciun act care i-ar putea face pe oficialii jocului sa creada ca jucatorul a fost victima unui antijoc sau a oricarui alt tip de infractiune comisa de un adversar.Sanctiune: Lovitura de pedeapsa

  1. Modificari ale definitiilor din Legea 12: Inainte sau pasa inainte:

Definiţie: Inainte – Daca un jucator, in incercarea de a placa un adversar, ia contact cu balonul, iar balonul se deplaseaza inainte din mainile purtatorului de balon, acesta este un inainte.

Daca un jucator smulge balonul sau loveste tbalonul din mainile purtatorului de balon, iar balonul se deplaseaza inainte din mainile purtatorului de balon, acesta nu este un inainte.

Definitie: Pasa inainte – O pasa inainte are loc atunci cand un purtator de balon arunca sau paseaza balonul inainte, aceasta insemnand ca bratele jucatorului care paseaza balonul se deplaseaza spre linia de balon mort a echipei adverse.

  1. Citeva modificari in Legea 20: Gramada, dintre care cele mai importante:

Fara intarziere. O echipa nu are voie sa intarzie intentionat formarea unei gramezi. O echipa trebuie sa fie pregatita pentru ca arbitrul sa spuna “crouch” intr-un interval de 30 de secunde din momentul in care arbitrul face semnul pentru gramada.
Sanctiune: Lovitura libera. Cand o echipa a castigat balonul intr-o gramada, mijlocasul la gramada al echipei adverse este in ofsaid daca paseste in fata balonului cu oricare dintre picioare in timp ce balonul se mai afla inca in gramada.

Acest mijlocas la gramada nu are voie sa se deplaseze in spatiul dintre flanker si numarul 8, in timp ce urmareste progresia balonului prin gramada.
Sanctiune: Lovitura de pedeapsa (Cu privire la rotirea gramezii) Aceasta noua gramada se formeaza pe locul unde s-a terminat gramada anterioara. Balonul este introdus de echipa care l-a introdus anterior.

 

  1. Modificarea legilor specifice pentru rugby in 7 si in 10, in sensul reducerii intervalului de timp in care trebuie sa fie executata transformarea la treizeci de secunde de la marcarea incercarii.

 

4,319 total views, 9 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

1 Comment

Leave A Response