Friday 30th October 2020,
Federatia Romana de Rugby

Vasile Constantin: ”Cu un presing serios se poate da peste cap jocul Portugaliei”

Cunoscut formator de intregi generatii de jucatori de rugby, la Locomotiva Bucuresti, profesorul Vasile ”Mao” Constantin (78 de ani) cunoaste foarte bine sportul cu balonul oval din Portugalia, activand din 1991, timp de mai bine de un deceniu, la Universitatea din Coimbra. Fost antrenor federal la inceputul anilor 90, acesta a acceptat sa vorbeasca despre lusitani si despre confruntarea acestora cu Stejarii.

frr.ro: La sfarsitul acestei saptamani, in 6 februarie, la Cluj, Romania intalneste din nou Portugalia. Cum priviti dumneavoastra aceasta intalnire?

Vasile Constantin: Pentru revenirea in competitie, echipa noastra are ocazia sa se manifeste cat mai complet. Pentru faptul ca rugby-ul portughez este marcat de doua caracteristici. Una, preferinta lor pentru jocul deschis, atac din toate partile si din terenul propriu. Si a doua, slabiciunea inaintasilor, care sunt mai putin rezistenti la jocul dur, la jocul de contact. Pachetul lor de inaintare, chiar daca este in totalitate jucaus, este limitat la jocul specific inaintarii. Si acolo, intentiile lor de joc pot fi contracarate foarte bine.

Tendinta lor de a juca deschis este, banuiesc, data si de constitutia lor fizica. Putem spune ca portughezii sunt mai rapizi din nastere?

Da. Apropo de chestia asta. Eu am prins in Portugalia o perioada a lor in care au avut un antrenor, ca si acum de altfel, scotian. El a vrut sa le structureze jocul. Si tin minte ca era structurat pe atat de multe scheme care i-a dat pe ei peste cap. Ei nu mai puteau sa joace cum doreau, ci trebuia sa se incadreze in acele scheme. Si au mancat bataie de la Belgia, Tunisia… De la echipe care erau sub a lor la momentul respectiv. Cu acea rigoare, cu acel joc ordonat. Ceea ce inseamna ca atuul lor este aceasta bucurie, aceasta placere de a juca pe care o manifesta. Se sustin foarte bine. Au elemente din rugby-ul in 7, acolo unde au circulatie si atacuri frumoase.

Palmaresul direct ne este net favorabil. De regula, Portugalia ne-a invins pe erorile noastre. O poate face daca noi nu gresim?

Intotdeauna, in aceasta disputa dintre Romania si Portugalia, eu am fost surprins de o pasivitate a noastra in a exercita presingul defensiv. Care sa-i surprinda, sa-i stopeze. Am stat mai tot timpul in expectativa. Sa-i vedem ce fac. Eu cred ca, oricat s-ar spune ca la echipa nationala ne-am perfectionat si am facut un presing bun chiar la Cupa Mondiala, cu echipe mari, mai este inca de lucru. Presingul nostru e inca limitat. Eu zic ca daca ii stopam la ei in teren toti ceilalti trebuie sa faca un travaliu mare, de acoperire. Ori ei stau la nivelul disputei la momentul fix respectiv, margine sau tusa, si cu troacarii le aduc mingea la nivelul lor ca sa intre din nou in joc. Eu mi-as dori sa vad un presing facut serios, cum l-am vazut la echipele mari, care te sufoca pur si simplu. In jocul nostru asisti la actiuni in care adversarul are posibilitatea sa alerge 30-40 de metri pana cand intalneste un opozant. Cred ca aceasta este o cheie importanta a meciului cu Portugalia. Sa-i dai complet peste cap printr-un presing serios.

In ultimul meci direct disputat in Romania, tot la Cluj, acum doi ani, Stejari s-au impus cu 24-0. Ei n-au reusit sa marcheze niciun punct, nici macar din lovituri de pedeapsa. Au probleme cu transformerii?

N-as putea sa spun detalii de genul acesta. Ce stiu este ca si-au intinerit echipa. Imi pare rau ca nu ma duc la Cluj caci as fi intalnit niste copii care, acum vreo 15-20 de ani, i-am atras la rugby. I-am initiat in acest sport. De la Coimbra, care am vazut ca sunt in lotul echipei mari a Portugaliei.

”Motoc este un jucator de mare perspectiva”

Cum e structurat rugby-ul la ei? Sunt echipe pe langa universitati?

Sunt cluburi universitare, dar cu putini studenti implicati. Ce au, si am mai vorbit despre asta, la nivel de copii si juniori o activitate foarte buna. Si eu sunt surprins de evolutia lor la acest segment. Si la echipele reprezentative. Dovada ca aceea de sub 20 de ani este la Cupa Mondiala, a doua serie valorica. Si la celelalte categorii sunt mai bine plasate decat ale noastre.

Anul trecut, la Campionatul European U19, Romania a castigat cu 15-12, in semifinale, in fata Portugaliei, chiar la Lisabona. Si unii jucatori de atunci au facut pasul in nationala mare. Ma refer la Adrian Motoc, de pilda. Ce parare aveti despre acesti tineri integrati in lot?

Ramane sa fie crescuti cu atentie, cu seriozitate. Eu am fost surprins sa constat ca nu prea mai aveam jucatori romani pe postul de uvertura.

Am vorbit zilele trecute cu Tudor Boldor, fiul lui Daniel Boldor. El joaca uvertura. E inca la juniori, dar face pregatirea acum cu echipa de seniori a Stelei. Il stiti?

Nu-l stiu. Dintre tineri, l-am urmarit pe Motoc, fiul unui fost jucator de rugby, care evolueaza in Franta (n.r. – la Racing 92 Paris). E un element de mare perspectiva. Si el este cooptat in lot.

Portugalia are o mare rivalitate cu Spania. Una zonala. In ultimii ani, Spania a cam depasit-o. Din ce cauza?

Cred ca este si o infuzie de jucatori din afara mai mare. Bine dirijati. Stiu ca si la nivel de juniori Spania a facut un pas in fata.

”Serban Guranescu a castigat titlul cu Coimbra”

In 2010, am asistat la Lisabona la acel meci castigat care a mentinut Romania in cursa de calificare la Cupa Mondiala din Noua Zeelanda. Au fost multi spectatori la meci si pasionati. E iubit rugby-ul in Portugalia?

Da. E o preferinta a portughezilor, ca si a brazilienilor, pentru jocuri deschise, spectaculoase. Fara prea multa patima. Eu am fost surprins sa vad ca si atunci cand un atlet mare de-al lor, de exemplu, mergea la o performanta mare si o rata toata lumea era cu laude pentru el. ”A dat totul… A vrut sa faca totul…” Au o viziune pozitiva.

Stiu ca in campionatul Portugaliei a evoluat un timp si Serban Guranescu. Cum l-au privit lusitanii? Cum s-a adaptat el, ca roman, in campionatul de acolo?

Serban a facut o figura foarte frumoasa. Cu el, datorita lui, Coimbra a castigat titlul in Portugalia, in 2004. A fost o disputa foarte mare pentru ca echipele din Lisabona au alt nivel. Si o alta sustinere fata de cele din provincie. In afara Lisabonei, echipe de rugby mari sunt la Coimbra si in Porto. Cu robustetea lui, luata din rugby-ul nostru, Serban Guranescu a fost atunci marcatorul celor mai multe puncte. Si in meciuri decisive. A avut o contributie decisiva la castigarea campionatului Portugaliei de catre Academica din Coimbra. A fost foarte iubit de portughezi.

3,047 total views, 3 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

1 Comment

Leave A Response