Saturday 16th January 2021,
Federatia Romana de Rugby

Stelian Burcea, capitanul Romaniei in meciul cu Portugalia: “Avem un singur obiectiv cu lusitanii, victoria”

5 februarie 2016 First XV
Stelian Burcea, capitanul Romaniei in meciul cu Portugalia: “Avem un singur obiectiv cu lusitanii, victoria”.

Nationala de rugby a Romaniei intalneste sambata, 6 februarie, pe Stadionul “Cluj Arena” din Cluj, Portugalia, in primul meci din Cupa Europeana a Natiunilor. Capitanul Romaniei pentru meciul cu “Os Lobos” este Stelian Burcea, cel care in ultimii ani, in calitate de capitan al Timisoarei Saracens a contribuit la revenirea banatenilor in fruntea rugbyului romanesc. Jucatorul care a adunat 54 de selectii pentru Romania si a marcat 20 de puncte a vorbit despre meciul impotriva lusitanilor.

Stelian, cum este sa incepi sezonul 2016 al Cupei Europene a Natiunilor din postura de capitan?
Este o onoare pentru mine sa fiu capitanul Romaniei, ma motiveaza mai mult acest lucru. Sunt obisnuit cu aceasta postura de la echipa de club, insa e cu totul altfel in a fi capitanul Romaniei. E vorba de mai multa responsabilitate, de faptul ca nu doar eu trebuie sa dau totul pe teren, ci sa imi motivez si colegii, e vorba de a face cel mai bun joc.

Cum crezi ca va fi meciul cu Portugalia?
Ne asteptam la un meci greu, dificil, insa la cum ne-am antrenat in aceasta saptamana, sunt convins ca vom avea o evolutie buna. I-am simtit si pe baietii noi dornici de a profita de sansa care li s-a dat, si faptul ca vor fi in echipa sper sa ii motiveze mai mult. Obiectivul nostru este de a castiga, ceea ce ne propunem de altfel, de fiecare data.

Unde crezi ca ne batem cu Portugalia?
In ultimii ani ne-am tot intalnit cu ei, ne cunoastem foarte bine, fiecare cunoaste punctele forte si pe cele slabe ale celuilalt, nu cred ca mai sunt secrete. Din cate stiu si ei incearca o intinerire a lotului si cred ca diferenta o poate face doar motivatia. Vom incerca sa jucam cu gramada, ca de obicei, insa vom alterna si cu jocul pe treisferturi.

Cum ii vezi pe jucatorii tineri care s-au alaturat lotului?
Sunt jucatori dornici sa se afirme. Sper sa se ridice la cerintele de joc ale echipei nationale, sa fie constienti ca reprezinta tara, ca e vorba de un cu totul alt nivel decat cel de la club, sa se adapteze cat mai repede si sa fie constiinciosi in pregatire. De asemenea, ma bucur ca apar nume noi, ca incepe incet-incet sa se faca acest schimb de generatii si sper ca toti cei tineri sa faca fata acestei presiuni de a evolua pentru echipa nationala.

Cum ai simtit ca s-au acomodat la prima reprezentativa?
In primele doua zile au fost un pic crispati, emotionati, pana s-au obisnuit cu antrenamentele, cu jucatorii, cu felul antrenorilor, insa apoi totul a fost bine. Mi-a placut determinarea lor si dorinta de a profita de faptul ca au fost convocati.

Au fost si primele antrenamente cu Rob Moffet, noul antrenor de treisferturi. Care sunt primele impresii legate de el?
Este un om foarte deschis, un bun profesionist si cred ca va aduce ceva nou in jocul de treisferturi. Are o foarte mare experienta la nivel international, si se vede asta in felul in care stie exact ce sa ceara jucatorilor in pregatire.

Primul meci din 2016 se poate spune ca deschide intr-un fel drumul spre Cupa Mondiala din 2019?
Este mult pana atunci, dar putem spune ca este un inceput in care se poate contura un posibil lot. Trebuie sa ne gandim intai la calificare si cred ca anul acesta este un an bun pentru a incerca cat mai multi jucatori tineri.

Voi, cei care evoluati la Timisoara Saracens nu ati avut vacanta pentru ca ati jucat in preliminariile Challenge Cup. Cum te simti?
Suntem bine, nici vorba de a simti vreo oboseala. Eu cred ca acest lucru este un avantaj, ca am jucat si astfel am ramas conectati la acea stare de competitie. Sper ca acest lucru sa se vada in meciul de sambata.

Vor fi patru debutanti in meciul cu Portugalia. Cum vezi acest lucru?
Este exact ceea ce spuneam, ca este momentul potrivit sa li se dea celor tineri o sansa. Este un lucru bun, i-am vazut foarte motivati in antrenamente si dornici sa joace, sper sa profite din plin de aceasta sansa.

2,174 total views, 2 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

1 Comment

Leave A Response