Tuesday 22nd September 2020,
Federatia Romana de Rugby

Concluzii dupa meciul cu Portugalia: Victorie clara, tendinta spre jocul deschis, precizie la loviturile de tinta, buna pregatire fizica, debut convingator pentru Shennan si consistenta pe inaintare

Echipa de rugby a Romaniei a debutat cu victorie in anul competitional 2016: 39-14 (10-14) cu Portugalia. Stejarii au obtinut si punctul bonus ofensiv, marcand cinci incercari. Fireste ca meciul de sambata, de la Cluj, nu a aratat intregul potential al jucatorilor nostri, multi dintre ei fiind abia la inceput de sezon. Constatarea principala care se poate trage de pe urma lui este ca ei au dorit sa joace mai mult la mana, sa inscrie puncte la capatul unor actiuni de atac spectaculoase.

Iata care ar fi principalele concluzii desprinse de pe urma meciului cu Portugalia:

1. Romania a reusit cu Portugalia o noua victorie la o diferenta de peste 20 de puncte

Fireste ca rezultatul final este privit, mai ales la noi, intotdeauna cu multa atentie. Uneori cu prea mare atentie. Din acest punct de vedere, echipa Romaniei a reusit sambata, la Cluj, o victorie clara. Una care confirma ca succesele din anii precedenti – 37-10 la Lisabona, in 2015, si 24-0 la Cluj, in 2014 – n-au fost intamplatoare. Fireste ca diferenta dintre Stejari si lusitani nu mai este de 92 de puncte, asa cum s-a intamplat in 1996. (1) Trebuie amintit, insa, ca intre 2007 si 2013, Romania a pierdut de doua ori in fata lusitanilor, iar atunci cand a castigat n-a facut-o la o diferenta mai mare de 15 puncte. Ceea ce arata un plus pentru nationala noastra.

2. Stejarii au dorit sa joace si sa inscrie incercari la capatul unor actiuni de atac spectaculoase

Deasupra rezultatului se afla dorinta jucatorilor nostri de a juca. Si de a o face nu numai cu pachetul de inaintare, ci si cu treisferturile. Aceasta tendinta s-a observat inca din start. Stejarii s-au abatut putin de la manual, preferand sa trimita in margine balonul in loc sa dea la bete o lovitura de pedeapsa atunci cand scorul era alb, zero la zero. Este adevarat ca si Portugalia este o echipa care, actionand deschis, iti permite sa joci. Numai ca de data aceasta jucatorii nostri au umblat si la cutia cu fineturi, Vali Calafeteanu si Florin Vlaicu, oamenii care au asigurat legatura dintre compartimente, reusind cateva pase de efect. Si poate ca din aceasta dorinta de a juca s-a ivit si acea interceptie din care Portugalia a marcat al doilea eseu… Ceea ce arata ca jocul la mana, deschis, este si unul periculos. De unde si tendinta noastra, una istorica, de a folosi indeosebi jocul pe inaintare.

3. Echipa s-a dovedit bine pregatita fizica, iar jucatorii au primit cele mai bune sfaturi la pauza

Si in meciul cu Portugalia echipa Romaniei a confirmat ca are puterea de a-si ameliora jocul indeosebi dupa pauza. Fireste ca dorinta tuturor este ca ea sa joace la fel de bine, de exact si de eficient si in primul mitan. Istoria nationalei noastre arata, insa, ca in circa 90% din meciurile disputate a existat o diferenta de ritm, dar si ca rezultat intre cele doua perioade de joc. Spre deosebire de alte dati, cand incepeau bine si terminau meciul prost, uneori catastrofal – vezi, de pilda, esecul cu Portugalia din 2009, cand, desi a condus cu 15-6 la pauza, iar apoi a avut 21-9, nationala noastra a pierdut cu 21-22, primind un eseu la centru, transformat, la ultima actiune de joc -, Stejarii au izbutit si in partida de sambata sa revina de la 10-14, castigand al doilea mitan cu 29-0. Aceasta revenire are mai multe explicatii. Una ar fi ca la pauza staff-ul tehnic compus acum din Lynn Howells, Marius Tincu si Rob Moffat da cele mai bune solutii de joc. Alta ca pregatirea fizica a jucatorilor nostri este una foarte buna. Deloc intamplator, francezul Olivier Rieg, cel care se ocupa de acest aspect, este veteranul colectivului tehnic, el fiind cooptat inainte de Cupa Mondiala din 2011.

4. Stephen Shennan si-a facut un debut reusit in nationala, marcand doua incercari

Patru jucatori si-au facut debutul in echipa de seniori a Romaniei la partida cu Portugalia: aripa de treisferturi Stephen Shennan, mijlocasul la deschidere Ovidiu Melniciuc, mijlocasul de gramada Alexandru Palii si pilierul Silviu Vasiliu. Aparitia lor este imbucuratoare in conditiile in care nationala noastra a intrat intr-o reconstructie rapida. Primul dintre ei a reusit sa inscrie si doua eseuri. Ceea ce este ceva remarcabil pentru un debutant. In plus, Shennan a adus si un plus de viteza jocului nostru, el fiind un partener potrivit stilului pe care il au indeosebi Kinikinilau, Lemnaru si Fercu.

5. Gramada si-a dovedit superioritatea, trei din cele cinci incercari fiind marcate de inaintasi

Cu toate ca a fost lipsit de numerosi jucatori importanti (Mihaita Lazar, Paulica Ion, Andrei Ursache, Horatiu Pungea, Otar Turasvili, Mihai Macovei, Valentin Ursache, Daniel Carpo, Ovidiu Tonita), comparativ cu echipa folosita la Cupa Mondiala de anul trecut, pachetul de inaintare si-a facut bine treaba, dovedindu-se net superior celui advers. In plus, trei din cele cinci eseuri marcate sunt opera ”gramadarilor”, flankerul Vlad Nistor izbutind doua, iar talonerul Andrei Radoi unul.

6. Florin Vlaicu a dovedit siguranta la executarea loviturilor de tinta

Transferat recent la Calvisano, in prima liga italiana, Florin Vlaicu si-a dovedit si in meciul cu Portugalia precizia la executarea loviturilor de tinta. El a transformat patru din cele cinci incercari marcate de echipa noastra si a bifat si doua lovituri de pedeapsa, unele din unghiuri dificile. Vlaicu a revenit, totodata, pe postul de mijlocas la deschidere in conditiile in care Michael Wiringi s-a retras din nationala, iar Jody Rose nu a fost retinut in grupul de 23 de jucatori pentru intalnirea cu lusitanii.

Fireste ca meciurile urmatoare, mai ales cele cu Spania, Rusia si indeosebi cu Georgia, se anunta a fi mult mai dificile. Primul pas a fost, insa, facut. Cu mult curaj, cu incredere si cu mai multa exactitate, Stejarii pot sa-si dovedeasca talentul si sa obtina noi victorii.

Marian Valentin Burlacu

Foto: Mircea Rosca

(1) Cele mai mari diferente de scor inregistrate in meciurile Romania – Portugalia:

+92 (92-0) – 1996
+47 (47-0) – 2001
+40 (46-6) – 1967
+36 (43-7) – 1986
+30 (36-6) – 2004
+30 (33-3) – 2000
+28 (41-13) – 1993
+27 (44-17) – 2002
+27 (37-10) – 2015
+25 (39-14) – 2016
+24 (27-3) – 2006
+24 (24-0) – 2014

2,516 total views, 3 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

Leave A Response