Saturday 04th July 2020,
Federatia Romana de Rugby

Ovidiu Tonita se retrage! In 1997, un tanar din Barlad a descoperit intamplator rugby-ul, sport in care a facut mai apoi cariera

7 martie 2016 First XV
Ovidiu Tonita se retrage! In 1997, un tanar din Barlad a descoperit intamplator rugby-ul, sport in care a facut mai apoi cariera.

Pe la sfarsitul anilor 90, in sportul cu balonul oval de la noi se vorbea tot mai des despre un junior din Barlad. Gabaritul impresionant pentru un tanar de 17-18 ani a tras privirile asupra sa. Iar numele sau a fost retinut usor, fiind asemantor cu al unui faimos pictor roman nascut tot in orasul moldav: Ovidiu Tonita. Descoperit de Luca Abutoaie, intamplator, el a ajuns la CSS Barlad, iar apoi, la scurt timp, a fost promovat in echipa de seniori, Rulmentul.

La aproape 20 de ani de la momentul intrarii sale in rugby, Toni se pregateste sa joace in meciul cu Germania (sambata, 12 martie, la Iasi). Va fi ultima aparitie a sa in echipa de rugby a Romaniei.

Ovidiu Tonita la un meci de-al Romaniei, la inceputul anilor 2000

Ovidiu Tonita la un meci de-al Romaniei, la inceputul anilor 2000

 Povestea lui Ovidiu Tonita ilustreaza cum nu se poate mai bine ce resurse umane are Romania pentru sport si Moldova, indeosebi, in cazul disciplinelor ce presupun forta. Si ca multe dintre ele se pierd, din pacate, fiindca la nivel local mai ales, indeosebi in mediul rural, nu exista inca un sistem bine pus la punct pentru recrutarea tinerilor valorosi. Ovidiu a avut in primul rand noroc. Se putea pierde asa cum s-a intamplat cu multi alti tineri romani inzestrati pentru sport, insa neobservati la timp sau nesustinuti corespunzator. „Antrenorul Luca Abutoaie a fost cel care m-a luat de pe strada si m-a dus la rugby, la CSS Barlad. Aveam doar 17 ani. La Barlad am invatat rugby. De acolo, de atunci, am cele mai frumoase amintiri: primul cantonament, prima pasa, primul placaj, prima incercare. Voi fi recunoscator toata viata pentru ce am primit de la rugby”, repeta Ovidiu de fiecare data cand este intrebat despre inceputurile sale sportive.

Intalnirea intamplatoare dintre Tonita si Abutoaie, pe o strada din Barlad, a marcat asadar viata celui care este astazi unul dintre rugbystii reprezentativi ai Romaniei. Un rugbyst prezent la cinci turnee finale ale Cupei Mondiale. Acea intalnire i-as spune providentiala a influentat benefic si rezultatele obtinute de Stejari din 1999 incoace. Si a atras privirile spre Barlad, oras cu circa 70.000 de locuitori, unul mai mare decat Vasluiul, resedinta de judet. Un oras care i-a mai dat Romaniei pe campioana olimpica la gimnastica Andreea Raducan si pe pilotul de raliuri Titi Aur, pe primul domnitor al Romaniei, Alexandru Ioan Cuza, dar si pe pictorul Nicolae Tonitza – imi amintesc ca prin 1998, dupa un meci Dinamo- Rulmentul Barlad, disputat pe Tei-Studentesc, Ovidiu s-a amuzat cand l-am intrebat daca este cumva descendent al acestuia din urma ”Numele pictorului se scrie altfel… Cu tz”, mi-a raspuns pe atunci tanarul inaintas.

Tonita nu este descendentul celebrului pictor si grafician roman. Nascut intr-o familie cu resurse limitate, el a fost nevoit sa munceasca de copil… Pana intr-o zi in care, pe o strada din Barlad, prin statura lui, i-a atras atentia antrenorului de rugby Luca Abutoaie. „Nu vrei sa vii la rugby”, l-a intrebat acesta. Si tanarul a mers. Fara sa stie atunci ca a ales drumul cel bun. Tonita a muncit si dupa aceea fiindca, se stie, la noi, in sportul din Romania, mai ales in perioada junioratului, n-ai cum sa traiesti din ceea ce faci in sala sau pe stadion. Iar daca sansa i-a suras atunci cand si-a intalnit antrenorul, munca fara de preget pe care a depus-o mai apoi l-a facut sa ajunga ceea ce este acum. „Ovidiu nu a petrecut mult timp la echipele din Barlad. A jucat putin la juniorii de la Clubul Sportiv Scolar, iar apoi, gratie calitatilor sale, a fost promovat in echipa de seniori a Rulmentului. Abutoaie l-a descoperit in 1997. A mai lucrat si cu Ioan Harnagea, iar Gelu Cauia l-a promovat in echipa mare. Dupa doi ani, in 1999, a fost prezent la Cupa Mondiala. Si tot atunci s-a transferat in Franta, la Grenoble, in prima divizie” si-a amintit barladeanul Ciprian Popa, director de dezvoltare la Federatia Romana de Rugby.

Ajuns din intamplare in sportul cu balonul oval, Tonita nu si-a batut joc de sansa ivita in fata lui, asadar. Nici n-avea cum fiindca de faptele sale, de munca lui depindea insasi existenta familiei sale, a fratilor sai mai mici pe care ii avea in grija. A muncit din greu si astfel a avut o ascensiune uluitor de rapida in rugby, sarind peste multe dintre etapele ce se parcurg in mod normal. A cunoscut gloria in Franta, unde a devenit campion cu Perpignan, dar toate reusitele sale nu l-au schimbat deloc. A ramas acelasi tip cu umor, dar mai ales de o modestie remarcabila.

Un urias cu suflet de copil. „”Ovidiu n-a uitat de unde a plecat. De fiecare data cand i-am cerut sprijinul in actiuni de promovare a rugby-ului in randul copiilor, a tinerilor, la Barlad, dar si in alte parti ale Romaniei, a raspuns imediat. Atunci cand vine in vacanta, acasa, le aduce unor copii rugbysti echipament. E un simbol pentru Barlad, oras care l-a declarat in toamna trecuta cetatean de onoare (n.a. – Andreea Raducan si Constantin „Titi” Aur sunt ceilalti doi sportivi plecati din Barlad care au primit acest titlu)”, a completat Ciprian Popa, portretul rugbystului plecat din centrul Moldovei.

In aceste momente, cand astern pe hartie cateva randuri despre inceputurile luiOvidiu Tonita in rugby, in Romania sunt multi alti copii care, precum acesta, asteapta sa fie descoperiti pentru sport. Si nu descoperiti intamplator, pe o strada, ci cautati asa cum se intampla odinioara, cand antrenorii cutreiereau satele si orasele noastre. In aceste momente, la noi sunt multi copii care, in lipsa unor terenuri sau sali, a sprijinului venit pe plan local, se pierd in anonimat. Ovidiu a avut noroc sa fie vazut. Si a avut forta de a munci din greu mai apoi pentru a reusi. Reusita lui e si un indemn de a fi mai atenti cu generatiile care vin si din care s-ar putea ridica alti valorosi jucatori de rugby, alti sportivi de talent.

articol scris de Marian Valentin Burlacu
(va urma)

N.R. In orasul Barlad se desfasoara o activitate rugbystica rodnica de circa sase decenii. Rulmentul i-a propulsat in echipa de rugby a Romaniei pe alti jucatori valorosi precum Gheorghe Rascanu, Neculai Postolachi, Mihai Bucos, Petre Florescu, Petre Motrescu, Sergiu Bargaunas, Gelu Melinte, Marius Bejan sau George Chiriac. Altii, precum Stefan Cristea, Ilie Pascal, Virgil Mihalascu, Spiros Spiratos, Nicolae Duta, Traian Cioriciu, Ion Harnagea, Luca Abutoaie au evoluat pentru reprezentativa secunda a tarii noastre sau pentru cele de tineret si de juniori.

4,116 total views, 6 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

1 Comment

Leave A Response