Monday 16th September 2019,
Federatia Romana de Rugby

Ovidiu Tonita se retrage! Saptamanalul „Midi Olympique” i-a gasit un alt supranume romanului in 2004: „Autobuzul din Carpati”

10 martie 2016 NATIONALA
Ovidiu Tonita se retrage! Saptamanalul „Midi Olympique” i-a gasit un alt supranume romanului in 2004: „Autobuzul din Carpati”.

La Cupa Mondiala din 2003, Ovidiu Tonita a fost investit vicecapitan de antrenorul Bernard Charreyre. Plecat din Barlad la 20 de ani, inaintasul a promovat in elita campionatului Frantei cu Grenoble, s-a transferat apoi la campioana en titre Biarritz, iar in 2004 a ajuns la Perpignan, echipa ce tocmai jucase cu titlul pe masa in Hexagon. Marile cluburi franceze se luptau, asadar, sa-si asigure serviciile lui. Supranumit „Autobuzul din Carpati” Toni a bifat in 2007 a treia sa prezenta la Rugby World Cup, fiind capitan in meciurile cu Portugalia si Noua Zeelanda. Sambata aceasta, la Iasi, in meciul cu Germania din Cupa Europeana a Natiunilor, Ovidiu Tonita (35 de ani) isi va face retragerea dintre Stejari.

Cu toate ca venise in Franta dintr-o tara estica, romanul s-a bucurat mai mereu de comentarii favorabile atat din partea oamenilor de rugby, cat si a presei din Hexagon. Modestia sa, implicarea totala in antrenamente si meciuri, calitatile sale fizice l-au propulsat in pozitia de titular la Biarritz, formatie condusa pe atunci de Marcel Martin, unul dintre directorii Cupei Mondiale din 1999. Sub titlul „Forta venita din Est” site-ul oficial al gruparii din orasul aflat la tarmul Atlanticului l-a descris ca „un jucator super-puternic, dotat cu un gabarit uluitor”. Iar in momentul venirii sale la Biarritz nota: „Cei de la Grenoble il regreta deja. Sfatuit de Roumat in linia a doua sau de Thomas Lievremont pentru a treia, are sansa sa se vorbeasca despre el in urmatorii ani petrecuti in tricoul rosu si alb”.

In 2004, Tonita s-a despartit de Biarritz, semnand cu Perpignan. Debutul sau la noua echipa s-a produs in august, intr-un meci de pregatire cu Toulouse. Catalanii s-au impus cu 31-8, iar romanul a marcat un eseu, impresionand pe toata lumea. Inainte de a imbraca tricoul galben-rosu al noii sale formatii, Tonita evoluase in testul cu Italia, de la Bucuresti. Un test castigat de Stejari cu 25-24 dupa un meci cu rasturnari spectaculoase de situatie (echipa noastra a condus cu 22-5 la pauza, peninsularii au revenit si au trecut in avantaj, 22-24, prin trei incercari marcate intre minutele 72 si 70, iar Ionut Tofan a adus victoria pe final, printr-o penalitate acordata dupa o infractiune comisa de italieni la o impetuoasa patrundere a lui Petru Balan spre terenul lor de tinta). Un test in care barladeanul marcase de asemenea o incercare.

Intre editiile din 2003 si 2007 ale Rugby World Cup, Ovidiu Tonita a repetat aceste evolutii bune atat la echipa de club, cat si la nationala. Cu Perpignan, el s-a aflat mai mereu in lupta pentru clasarea pe pozitiile fruntase din Top 16, devenit Top 14 in 2005: locul 5 in 2004/2005, locul 4 in 2005/2006 (a pierdut in semifinale, cu Biarritz, 9-12) si locul 5 in 2006/2007. De asemenea, a ajuns pana in sferturile de finala ale Cupei Europei in 2006, iar in editia urmatoare a inscris patru incercari in meciurile din grupe.

Un moment antologic care l-a avut in prim-plan pe Tonita s-a petrecut tot intr-un meci de pregatire, pe care Perpignan l-a castigat cu 25-13 in fata lui Sale. Romanul a reusit atunci sa-i aplice un placaj lui Chabal, care evolua la formatia engleza,iar cel poreclit „Omul cavernelor” a cazut secerat ca un spic de grau!

Pe stadion s-a facut liniste, spectatorii francezi nevendindu-le sa creada ca al lor compatriot, cunoscut pentru puterea sa, a fost transformat intr-un sac de placaj de roman. Dupa ce si-a revenit din uluiala, publicul l-a aplaudat indelung pe Tonita, care la finalul anului 2004 a fost nominalizat de „Midi Olympique”, alaturi de Petru Balan (Biarritz), printre cei mai valorosi rugbysti din Franta.

„Rugbyul este totul pentru mine! Traiesc pentru a-l juca. Rugby-ul a incetat sa mai fie o meserie din clipa in care am inteles ca este o parte din mine. Este ceva unic. Datorita lui se leaga prietenii incredibile. Este un sport de curaj, de solidaritate chiar si cu acela care iti este azi adversar si care maine, cine stie, iti poate deveni coleg”

Ovidiu Tonita

Sase eseuri marcate in 15 meciuri

La echipa Romaniei, Toni a bifat ale 15 selectii intre meciul cu Namibia, de la RWC 2003, si acela cu Italia, de la RWC 2007 (a ratat cateva partide din cauza accidentarilor). Iar raportul dintre partidele castigate de Stejari cu el pe teren si cele pierdute e si el edificator: 12-3. Ca de altfel si faptul ca in aceste meciuri barladeanul a marcat un total de 6 incercari. Una dintre acestea a fost reusita in 26 februarie 2006, la Bucuresti, in acea victorie clara (25-13) cu Georgia, care ne-a adus si ultimul triumf intr-o editie pe doi ani a Cupei Europene a Natiunilor.

IMG_5361La Cupa Mondiala din 2007, cel mai important meci pentru noi din punct de vedere al rezultatului a fost cel cu Portugalia, castigat cu 14-10 dupa ce lusitanii au condus cu 7-0 la pauza, iar mai apoi cu 10-7. Desemnat capitan al Stejarilor atunci, Tonita avea sa declare: „Vreau sa multumesc echipei pentru ca nu a cedat si a fost foarte puternica din punct de vedere mental. A fost un meci foarte greu. Am reusit insa sa jucam foarte bine dupa pauza, cand am recuperat multe baloane”. La acea editie, Tonita a evoluat si in celelalte trei partide in care Romania a inregistrat urmatoarele rezultate: 18-24 cu Italia, 0-42 cu Scotia si 8-85 cu Noua Zeelanda. Toni a incheiat o noua etapa a carierei sale cum nu se poate mai frumos, fiind desemnat capitan si la disputa cu All Blacks de catre Robert Antonin si Daniel Santamans.

Articol scris de Marian Valentin Burlacu

(va urma)

1,570 total views, 2 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

Leave A Response