Friday 07th May 2021,
Federatia Romana de Rugby

S-a intamplat intr-o zi de 16 martie…Anglia-Franta in Turneul celor 6 Natiuni si faza care a ramas in istoria rugbyului

16 martie 2016 6 NATIONS
Se intampla pe 16 martie...Anglia - Franta.

Editia din acest an a competitiei etalon din Emisfera de Nord, Six Nations Championship se apropie de sfarsit, castigatoarea se cunoaste deja, Anglia, care gratie succesului eternilor rivali scotienii, si-au acontat trofeul cu o etapa inainte de final, in joc mai fiind doar Grand Slamu-ul.

Pentru a cuceri Grand Slam-ul, Anglia trebuie sa invinga Franta la Paris in celebrul Le Crunch, trandafirii asteptand realizarea acestei  performante din 2003 cand “Golden Boy “ Jonny Wilkinson era de neoprit din fata butului, cele 77 de puncte marcate (aproape jumatate din totalul realizat de intreaga echipa)  dovedindu-se hotaratoare in obtinerea celor cinci victorii.

Partidele cu Franta au avut intotdeauna o insemnatate deosebita, insa cum ne vom intoarce in timp, mai exact in 1991. Atunci Anglia era o echipa avida de trofee, pentru ca dupa succesul din 1963 trandafirii s-au mai impus in Five Nations doar in 1980, iar  apoi au ratat de cateva ori titlul de campioana la limita si s-au ales de doua ori cu nedorita lingura de lemn.

In 1991, Anglia si Franta se aflau in lupta directa pentru titlul de campioana, ambele acumuland cate trei victorii (formatul din acea vreme era cu cinci echipe), astfel ca batalia decisiva s-a dat intr-o zi de 16 martie in gazduirea celebrului Twickenham o partida cu miza dubla, cununa cu lauri a batranului continent si Grand Slam-ul.

Cu un an mai devreme trandafirii au castigat fara emotii la Paris, prin cele trei eseuri marcate de Will Carling, Jeremy Guscott si Rory Underwood, in ciuda acestui aspect la Londra s-a consemnat un duel dramatic si o faza care a ramas in istoria rugbyului.

In minutul zece Simon Hodgkinson a ratat o lovitura de pedeapsa iar balonul a ajuns in bratele lui Serge Blaco care suprinzator a sprintat din propriul teren de tinta pentru ca faza sa continue pe traseul Jean-Baptiste Lafond-Philippe Sella-Didier Camberabero, sutul de urmarire al ultimul aducandu-l in situatia de a marca eseu pe Philippe Saint-Andre.

A fost o cursa nebuna in care cocosii galici au purat balonul la mana 80 de metri insa acesta reusita a fost anulata de incercarea lui Rory Underwood, loviturile de pedeapsa concretizate de Simon Hodgkinson si dropgolul izbutit de Rob Andrew, iar trandafirii dupa 11 ani deveneau campionii competitiei cu un procentaj de 100% al victoriilor.

Deznodamnatul editiei din acest an il vom afla sambata 19 martie cand trandafirii si cocosii galici vor scrie o noua fila din istoria intalnirilor directe care va avea loc pe Stade de France din Paris.

FOTO: Ross Kinnaird/EMPICS Sport

2,543 total views, 4 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

1 Comment

Leave A Response