Wednesday 17th January 2018,
Federatia Romana de Rugby

Acum 20 de ani, la Brescia, Romania castiga bronzul la CM de rugby juniori, devansand Scotia, Franta, Africa de Sud si Italia

28 aprilie 2016 JUNIORI
Acum 20 de ani, la Brescia, Romania castiga bronzul la CM de rugby juniori, devansand Scotia, Franta, Africa de Sud si Italia.

Unul dintre momentele importante din istoria sportului cu balonul oval de la noi s-a petrecut in aprilie 1996, la Brescia. Atunci echipa de rugby juniori a Romaniei a ocupat locul 3, intrecand (32-6) Scotia, in meciul pentru medalia de bronz. Din generatia pregatita pe atunci de Alexandru Achim si Gheorghe Dragomirescu s-au ridicat jucatori valorosi precum Sorin Socol, declarat MVP-ul turneului, Alexandru Manta, Florin Corodeanu, Petre Mitu, Ionut Tofan si Gabriel Brezoianu, care au aparat mai apoi, timp de un deceniu, culorile primei reprezentative.

Succesul repurtat de Stejarei, acum 20 de ani, n-a fost deloc intamplator. Cu un an inainte, la editia gazduita de Bucuresti, echipa Romaniei, din care au facut parte, printre altii, Petru Balan si Alin Petrache, se clasa pe locul 5 desi nu pierdea niciun meci pe teren, facand doar un egal, 27-27 cu Franta, dupa ce la pauza era condusa cu 20-0 – dupa disputa cu Tara Galilor (22-15), in miez de noapte, la Comsia de Disciplina, Ivan a fost gasit vinovat de un gest nesportiv (intr-o aglomerare, si-a muscat un adversar despre care a spus mai apoi ca il… muscase si pe el), gest neobservat de arbitru, astfel ca nationala noastra a pierdut la masa verde o intalnire castigata… Asa ca Stejareii n-au intrat in lupta pentru titlu, ci au evoluat pentru locurile 5-6, depasind Scotia.

Un an mai tarziu, echipa pregatita de Alexandru Achim si Gheorghe Dragomirescu, cu Nelutu Iacob in postura de antrenor federal și cu Gheorghe Hustiu in aceea de manager, a fost foarte aproape sa dispute finala. Sau, daca ne amintim de o declaratie mai veche a lui Robert Antonin, care a pregatit echipa de juniori a Frantei si in 1995, la Bucuresti, cand a fost campioana, si in 1996, la Brescia, ”ar fi meritat sa castige titlul mondial”. Romania n-a cucerit titlul si n-a jucat nici finala. Victorioasa in meciurile din grupa cu Taiwan (51-0) si cu Italia (27-5), nationala noastra de juniori a disputat semifinala cu Tara Galilor. Si a condus cu 17-14 pana spre final de meci, cand a beneficiat de o penalitate. Cu toate ca distanta fata de buturi era mare, s-a decis sa se execute in loc sa se trimita in margine, cu repunerea noastra, ceea ce ar fi facut sa treaca timpul… Iar balonul trimis de Gabriel Brezoianu nu si-a atins tinta, cazand in fata ”H”-urilor adverse. Galezii au recuperat si, dupa cateva pase, in care s-a spus, la acea vreme, ca au comis si un ”inainte”, britanicii au marcat un eseu transformat. Asa ca Romania s-a inclinat (17-21) si a disputat meciul pentru locurile 3-4, impunandu-se clar (32-6) in fata Scotiei si cucerind astfel medalia de bronz la Campionatul Mondial.

Din lotul folosit la acea editie a CM au facut parte jucatori valorosi, majoritatea aparand mai apoi, timp de vreo zece ani, si culorile reprezentativei de seniori. Pot fi amintiti Sorin Socol, care a fost declarat si cel mai bun jucator al turneului, Alexandru Manta, Florin Corodeanu, Cristian Mocanu, Cosmin Cioriciu, Andrei Batran, Gabriel Brezoianu, Dumitru Marian, Petre Mitu, Ionut Tofan, Vasile Butuc, Marian Damaschin sau Marian Ezaru.

Istoria Campionatului Mondial de juniori incepe in 1969. Competitia a fost initiata de Federatia Internationala de Rugby Amator (FIRA), insa la acea vreme acesta avea statut de Campionat European. Si a ramas asa pana prin anii 90 desi la ea au participat si echipe de pe alte continente, una dintre ele, Argentina, reusind sa o si castige in 1987, 1989, 1990, 1991 si 1993. In 1994, printre participante apare Africa de Sud, iar un an dupa aceea, la Bucuresti, cand s-a marit numarul participantelor in prima grupa valorica, s-a putut vorbi pentru prima oara despre Campionatul Mondial de juniori (U19). In 2001-2002, intrecerea este preluata de International Rugby Board, FIRA devenind Asociatia Europeana de Rugby (FIRA-AER).

In afara medaliei de bronz cucerita la CM 1996, Romania a obtinut titlul european in 1972 si 1973, castigand medalia de argint de trei ori (1974, 1975, 1976) si pe aceea de bronz in patru randuri (1969, 1971, 1985, 1986).

 CM juniori (U19) – Brescia 1996
Semifinale
Tara Galilor – Romania 21-17
Argentina – Scotia 41-20

Meci pentru locurile 3-4
Romania – Scotia 32-6

Finala
Argentina – Tara Galilor 34-7

Palmares CE/CM de junior
CE de juniori (U19) – organizat de FIRA
1969 (in Spania):
1. Franta, 2. Maroc, 3. ROMANIA, 4. Italia
1970 (in Franta):
1. Franta, 2. Spania, 3. Italia, 4. Maroc
1971 (in Maroc): 1. Franta, 2. Italia, 3. ROMANIA, 4. Spania
1972 (in Italia):
1. ROMANIA, 2. Spania, 3. Franta, 4. Cehoslovacia
1973 (in Romania):
1. ROMANIA, 2. Franta, 3. Spania, 4. Italia
1974 (in Germania):
1. Franta, 2. ROMANIA, 3. Spania, 4. Italia
1975 (in Spania):
1. Franta, 2. ROMANIA, 3. Spania, 4. Italia
1976 (in Franta):
1. Franta, 2. ROMANIA, 3. Spania, 4. Italia
1977 (in Olanda):
1. Franta, 2. Italia, 3. Portugalia, 4. URSS
1978 (in Italia):
1. Franta, 2. Italia, 3. URSS, 4. Portugalia
1979 (in Portugalia):
1. Franta, 2. URSS, 3. Italia, 4. Spania

1980 (in Tunisie): 1. Franta, 2. Italia, 3. Spania, 4. URSS
1981 (in Spania): 1. Franta, 2. Spania, 3. Italia, 4. Romania
1982 (in Suisse): 1. Franta, 2. Italia, 3. Spania, 4. URSS
1983 (in Maroc): 1. Franta, 2. Italia, 3. Spania, 4. Germania
1984 (in Polonia): 1. Italia, 2. Franta, 3. Spania, 4. Germania
1985 (in Belgia): 1. Franta, 2. Italia, 3. ROMANIA, 4. URSS
1986 (in Romania): 1. Franta, 2. Italia, 3. ROMANIA, 4. URSS
1987 (in Germania): 1. Argentina, 2. Franta, 3. URSS, 4. Italia
1988 (in Iugoslavia): 1. Franta, 2. URSS, 3. Italia, 4. Romania
1989 (in Portugalia): 1. Argentina, 2. URSS, 3. Franta, 4. Italia
1990 (in Italia): 1. Argentina, 2. Franta, 3. Italia, 4. URSS
1991 (in Franta): 1. Argentina, 2. Franta, 3. Italia, 4. URSS
1992 (in Spania): 1. Franta, 2. Argentina, 3. Italia, 4. Spania
1993 (in Franta): 1. Argentina, 2. Franta, 3. Italia, 4. Polonia
1994 (in Franta): 1. Africa de Sud, 2. Italia, 3. Franta, 4. Argentina

 CM de juniori (U19) – organizat de FIRA
1995 (in Romania):
1. Franta, 2. Argentina, 3. Africa de Sud, 4. Italia
1996 (in Italia):
1. Argentina, 2. Tara Galilor, 3. ROMANIA, 4. Scotia
1997 (in Argentina): 1. Argentina, 2. Franta, 3. Tara Galilor, 4. Irlanda
1998 (in Franta):
1. Irlanda, 2. Franta, 3. Argentina, 4. Canada
1999 (in Tara Galilor):
1. Noua Zeelanda, 2. Tara Galilor, 3. Africa de Sud, 4. Irlanda
2000 (in Franta):
1. Franta, 2. Australia, 3. Noua Zeelanda, 4. Tara Galilor
2001 (in Chile):
1. Noua Zeelanda, 2. Franta, 3. Australia, 4. Tara Galilor

 Numar titluri/alte finale disputate

1.Franta 19/11
2. Argentina 7/2
3. Noua Zeelanda 5/3
4. Africa de Sud 3/1
5. ROMANIA 2/3
6. Italia 1/9
7. Australia 1/1
8. Irlanda 1/0
9-10. Spania 0/3
9-10. URSS 0/3
11. Tara Galilor 0/2
12. Maroc 0/1

CM de juniori (U19) – organizat de IRB
2002 (in Italie): 1. Noua Zeelanda, 2. Franta, 3. Africa de Sud, 4. Argentina
2003 (in Franta): 1. Africa de Sud, 2. Noua Zeelanda, 3. Franta, 4. Argentina
2004 (in Africa de Sud): 1. Noua Zeelanda, 2. Franta, 3. Africa de Sud, 4. Anglia
2005 (in Africa de Sud): 1. Africa de Sud, 2. Noua Zeelanda, 3. Australia, 4. Anglia
2006 (in Emiratele Arabe Unite): 1. Australia, 2. Noua Zeelanda, 3. Anglia, 4. Franta
2007 (in Irlanda): 1. Noua Zeelanda, 2. Africa de Sud, 3. Australia 4. Tara Galilor

Numar titluri/alte finale disputate
1. Noua Zeelanda 3/3
2. Africa de Sud 2/1
3. Australia 1/0
4. Franta 0/2

CM de juniori (U20) – organizat de IRB
(competitia s-a organizat in locul CM U19 si CM U21)
2008 (in Tara Galilor): 1. Noua Zeelanda, 2. Anglia, 3. Africa de Sud, 4. Tara Galilor
2009 (in Japonia): 1. Noua Zeelanda, 2. Anglia, 3. Africa de Sud, 4. Australia
2010 (in Argentina): 1.Noua Zeelanda, 2. Australia, 3. Africa de Sud, 4. Anglia
2011 (in Italia): 1. Noua Zeelanda, 2. Anglia, 3. Australia, 4.Franta
2012 (in Africa de Sud): 1. Africa de Sud, 2. Noua Zeelanda, 3. Tara Galilor, 4. Argentina
2013 (in Franta): 1. Anglia, 2. Tara Galilor, 3. Africa de Sud, 4. Noua Zeelanda
2014 (in Noua Zeelanda): 1. Anglia, 2. Africa de Sud, 3. Noua Zeelanda, 4. Irlanda
2015 (in Italia): 1. Noua Zeelanda, 2. Anglia, 3. Africa de Sud, 4. Franta
2016 (in Anglia): va avea loc in iunie

Numar titluri/alte finale disputate
1. Noua Zeelanda 5/1
2. Anglia 2/4
3. Africa de Sud 1/1
4-5. Australia 0/1
4-5. Tara Galilor 0/1

Foto: Mircea Mateescu

3,347 total views, no views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

1 Comment

Leave A Response