Romani si francezi au jucat rugby, la Montauban, pentru a-l ajuta pe Petre Mitu sa castige lupta cu boala

Romani si francezi au jucat rugby, la Montauban, pentru a-l ajuta pe Petre Mitu sa castige lupta cu boala.

Cunoscut ca fiind un sport in care oamenii sai se mobilizeaza pentru a sari in ajutorul semenilor aflati la necaz, in suferinta, rugby-ul ne-a mai dat o dovada in acest sens. Romani si francezi, fosti sau chiar actuali practicanti ai sportului cu balonul oval, s-au reunit sambata, 30 aprilie, pe stadionul ”Sapiac” din Montauban (Franta), si au disputat un meci care a avut ca scop principal strangerea de fonduri pentru Asociatia ”Tous avec Petre”. Actiunea din orasul francez este una dintre cele prin care prietenii si iubitorii rugby-ului au incercat sa-i sara in ajutor fostului international roman Petre Mitu, care, in 2014, a fost diagnosticat cu scleroza laterala amiotrofica, o boala neurodegenerativa ce a lansat si campania Ice Bucket.

Fireste ca meciul dintre cele doua selectionate intitulate France Classic si Roumanie Classic n-a fost unul in care sa conteze rezultatul de pe tabela de marcaj (ai nostri s-au impus cu 45-35). Participantii au dorit sa ofere spectatorilor veniti pe stadionul ”Sapiac”, in ciuda vremii nefavorabile, si care au platit biletul de 5 euro, faze de rugby autentic. Si au reusit, fiind marcate douasprezece incercari.

Dupa partida, potrivit cotidianului ”La Depeche du Midi”, care apare la Toulouse, in Sala ”Maurice Audouy” s-a desfasurat obisnuita ”Repriza a treia”. S-au vandut baloane si alte obiecte cu tematica rugbystica. Si a fost scos la licitatie si un tricou All Blacks din 2001, semnat de mai multi internationali neozeelandezi, acesta fiind vandut cu peste 500 de euro. Foarte emotionat, Petre Mitu le-a multumit tuturor celor care au fost prezenti la aceasta intalnire rugbystica.

Participant la actiunea caritabila, fostul international si ex-antrenor al echipei Romaniei Romeo Gontineac n-a marturisit ca a raspuns prezent fara ezitare la invitatia facuta de asociatia infiintata de Petre Mitu si familia lui, asociatie care il are ca presedintele pe fratele lui mai mic, „Bebe”: ”A fost un weekend incarcat cu de toate… Tristete, pentru ca am vazut si inteles ca viata trebuie pretuita in fiecare clipa, ca viata este imprevizibila oricat am calcula si am face noi planuri. Am inteles ca Pia, prietenul nostru, a fost lovit de ghinionul vietii lui si ca va trebui sa lupte sa supravietuiasca! Am fost si veseli pentru ca am putut face parte din cercul celor care pot fi solidari cu el si mai ales fiindca am avut ocazia sa ne revedem cu fosti colegi, sa depanam amintiri si sa ne bucuram de o ocazie caritabila pe care sper sa o putem repeta cat mai curand!”.

Participant la cinci editii ale Cupei Mondiale, la patru ca jucator (1995, 1999, 2003 si 2007) si la una ca antrenor (2011), Gontineac l-a descris pe Petre in patru cuvinte ”un munte de om”. Si a explicat si de ce i-a spus astfel: ”Faptul ca infrunta privirea oricaruia si ca exprima ceea ce simte demonstreaza inca o data ca este un om de valoare! Copiii si sotia lui sunt de asemenea foarte, foarte curajosi si plini de speranta. Nu in ultimul rand, sunt fratii lui, care nu trebuie sa o spuna, ci doar tragi concluzia din lozinca „Sangele apa nu se face”! Am fost prezenti alaturi, o banda de vechi coechipieri, toti cu o singura speranta. Speranta ca Petre va fi bine si ca nu va renunta sa lupte, speranta ca poate castiga aceasta finala!”

Romani si francezi au jucat rugby, la Montauban, pentru a-l ajuta pe Petre Mitu sa castige lupta cu boala.Un alt participant la intalnire a fost pilierul Bogdan Balan, care ne-a declarat: ”Meciul a avut loc la Montauban, pe stadionul Sapiac. Au fost intre 800 si 1.000 de spectatori. Din pacate, vremea n-a fost deloc buna, ci una cu vant si ploaie. A fost un meci organizat de Asociația Tous avec Petre, care il are ca presedinte pe Marian Mitu, fratele lui Pia, si care a avut ca scop strangerea de fonduri pentru fostul mijlocas de gramada al Romaniei. De selectionata franceza stiu ca s-a ocupat Vasquez, fostul impresar al lui Pia, si i-a avut in componenta, printre altii, pe Tuilagui, Viard, Rosalen, Laharague Ferou, Auradou, Vermulen, Audebert. Pentru echipa României au jucat Socaciu, Manta, Macovei, Filip, Brezoian, Balan, Gontineac, Maftei, Sarbu, Petrichei, Radoi, Vlasceanu, Ezaru, Tonita. Ar fi fost mai ok daca ne intalneam pentru o alta cauza, insa din pacate viata este crunta cu noi. Ii dorim lui Pia si familiei sale multă sanatate si curaj. Dumnezeu sa le fie alături !”.

France Classic – Romania Classic 35-45 (21-24)
A arbitrat Christophe Berdos (Franta)
Au marcat: Tuilagui 1e (min. 4), Otondo 2e (min. 14, 55), Sargos 1e (min. 16), Sudre 1e (min. 39), Rosalen 5t (min. 4, 14, 16, 39, 55), respectiv M. Mitu 3e (min. 6, 44, 51), M. Radoi 1e (min. 10), Macovei 1e (min. 23), Stoian 1e (min. 30), Carp 1e (min. 56), Filip 2t (min. 6, 10), Lungu 1t (min. 44), Carp 2t (min. 51, 56).

Pentru France Classic au evoluat: Saunier, Moreaux, Vicard, Delbos, Tuilagui, Plataret, Linde, Djebaili, Froment, Audebert, Vermeulen, Ferrou, Sudre, Arrayet, Rosalen, Viard, Otondo, Sargos, Péchambert, Caumont, Auradou, Figueiredo, Laharrague si Roques.

Romania Classic i-a avut in componenta pe Marian Mitu, Socaciu, Margarit Radoi, Stoian, Istrati, Petrichei, Boiangiu, Lazar, Iulian Mitu, Lungu, Sirbu, Vlasceanu, Macovei, Tonita, Nicolae Mitu, Balan, Manta, Ezaru, Gontineac, Tofan, Toderasc si Carp.

Ultimul meci jucat de o reprezentativa a Romaniei in Hexagon, contra uneia locale, data din ianuarie 2002. Condusa pe atunci de Bernard Charreyre, care isi facea astfel debutul ca antrenor al Stejarilor, aceasta s-a impus cu 28-20 in fata selectionatei Franta Amatori. Disputa a avut loc la Bayonne si n-a avut caracter oficial (nu figureaza in palmaresul nationalei noastre), fiind folosita de echipa noastra pentru pregatirea meciurilor din Cupa Europeana a Natiunilor.

Pia a fost campion cu Steaua si a jucat la USM
Medaliat cu bronz la Campionatul Mondial de juniori din 1996, Petre Mitu a disputat 34 de meciuri pentru echipa de seniori a Romaniei, marcand 288 de puncte (12 eseuri, 44 lovituri de pedeapsa si 48 de transformari). A fost capitan al ”Stejarilor” in patru meciuri, in 2001 si 2002. A participat la Cupa Mondiala din 1999, evoluand in meciurile cu Australia, SUA si Irlanda.

In 2014, Mitu a fost diagnosticat cu scleroza laterala amiotrofica, o boala neurodegenerativa care a lansat si campania Ice Bucket.

”Pia” a fost lansat in rugby-ul mare de antrenorul Dumitru Sterian ”Cioc”, a trecut apoi sub indrumarea lui Fane Popescu, evoluând ca senior la Steaua, cu care a fost si campion al Romaniei, si in prima liga franceza, la Aurillac (1998-2001), Grenoble (2002-2003), Stade Poitevin (2003-2005), Tarbes (2005-2006) si US Montauban (2006-2010). In 2010, Mitu a devenit antrenor jucator la CAC Rugby, în Federale 1, iar apoi la RAC Angerien, in liga a treia din Franta.

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile