Champions Cup si Challenge Cup isi vor stabili campioanele editiei 2016

Champions Cup si Challenge Cup isi vor stabili campioanele editiei 2016.

Cele doua competitii europene inter-cluburi, European Rugby Champions Cup, respectiv European Rugby Challenge Cup isi vor desemna in acest weekend castigatoarele, ambele finale fiind dispute anglo-franceze, gazduite de Grand Stade din Lyon.

Pentru a sasea oara in istoria European Rugby Champions Cup, respectiv Heineken Cup, asa cum s-a numit cea mai importanta competitie continentala inter-cluburi pana in 2014, finala se va disputa intre echipe provenind din Anglia si Franta, in acest sezon soarta trofeului fiind decisa de duelul dintre Saracens si  Racing 92. Gruparea din Londra se afla la a doua prezenta in finala, prima pierduta,  parizienii in premiera, ceea ce inseamna ca noua campioana a Europei va fi una inedita.

Saracens se prezinta in acesta finala dupa un parcurs fara greseala, adica opt victorii in tot atatea partide disputate si cu o medie de aproape patru eseuri pe meci, Chris Wyles fiind cel mai eficient marcator cu cinci reusite, in timp ce Owen Farrel a adunat 106 puncte, liderul competitiei din acesta perspectiva in momentul de fata.

Pentru Racing 92 drumul catre finala a insemnat patru victorii in faza grupelor, apoi cel mai important succes, in sferturile de finala cand parizienii au eliminat detinatoarea trofeului in ultimii trei ani, Toulon. In aceste partide, punctul forte al alb-bleumarinilor a fost defensiva, acestia incasand doar opt eseuri, precum si fantezia, respectiv precizia jocului lui Daniel Carter.

In istoria competitiei Saracens si Racing 92 s-au intalnit de cinci ori, patru victorii revenind englezilor, ultima disputa consemnandu-se anul trecut in faza sferturilor de finala, cand londonezii au castigat pe Stade Yves-du-Manoir, cu 12-11. Atunci Maxime Macheanud a marcat singurul eseu al intalnirii, dar sarazinii au punctat din patru penalitati, decisiva fiind tentativa de tinta din ultimul minut, concretizata de Marcelo Bosch.

Din cele cinci finale anglo-franceze, trei au revenit englezilor, Bath in 1998, Leicester in 2001 si Wasps in 2004 cucerind trofeul Heineken Cup, cele doua reprezentante ale Hexagonului numindu-se Brive in 1997, respectiv Toulon in 2014, ros-negrii chiar dupa o victoire in fata lui Saracens.

In avanpremiera finalei din Champions Cup, cu o zi mai devreme, Harlequins si Montpellier se vor intalni in ultimul act la Challenge Cup, doua echipe care in acest sezon s-au  confruntat deja de doua ori, ambele regasindu-se in aceeasi grupa in prima faza a competitiei.

Atunci au fost partide pe care echipa aflata in calitate de gazda s-a impus in mod categoric. Pe Twickenham Stoop a castigat Harlequins cu rezultatul de 41-18, dupa sase eseuri marcate de englezi fata de sase lovituri de pedeapsa ale francezilor, in mansa retur Montpellier luandu-si revansa cu 42-9, adica tot un succes cu bonus ofensiv.

In drumul catre finala, Harlequins s-a dovedit echipa mai ofensiva, londonezii marcand un total de 39 de eseuri, in timp ce Montpellier a eliminat-o din cursa pe Newport Dragons, franciza galeza reusind surpriza de a castiga in sferturile de finala pe Kingsholm Stadium, in fata detinatoarei trofeului, Gloucester.

Ca un aspect interesant, Harlequins a castigat de trei ori trofeul Challenge Cup, in 2001, 2004 si 2011, de fiecare data gratie victoriei din finala in fata unui adversar din Franta, in speta Narbonne, Clermont, respectiv Stade Francais, de altfel singura finala anglo-franceza care a revenit unei formatii din Hexagon consemandu-se in 2007 cand Clermont a dispus de Bath.

Programul finalelor:
European Rugby Challenge Cup
13 mai 2016, Grand Stade de Lyon, Lyon: Harlequins-Montpellier
Arbitru: John Lacey (Irlanda)

European Rugby Champions Cup
14 mai 2016, Grand Stade de Lyon, Lyon: Racing 92-Saracens
Arbitru: Nigel Owens(Tara Galilor)

FOTO: skysports.com

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile