Thursday 23rd January 2020,
Federatia Romana de Rugby

Racing 92 a parcurs in sapte ani drumul din Pro D2 in finala Champions Cup

13 mai 2016 INTERN
Racing 92 a parcurs in sapte ani drumul din Pro D2 in finala Champions Cup.

Sezonul 2015-2016 poate fi cel mai important din istoria unui echipe de legenda din Franta, Racing 92, parizienii, pentru care in trecut au evoluat Henry Manu, Alin Petrache, Tudor Constantin, Razvan Mavrodin si Lucian Sarbu aflandu-se in fata castigarii primului trofeu european si in acelasi timp in cursa pentru un titlu in Top 14 asteptat din 1990.

In 1882 a fost infiintat Racing Club, care trei ani mai tarziu avea sa devina Racing Club de France, prima campioana a Frantei, dupa o finala disputata in 1892 cu Stade Francais, pentru ca in 2001 fuziunea dintre alb-bleumarini si US Metro sa duca la aparitia lui Racing Metro 92, iar de anul trecut Racing 92, una dintre finalistele editiei 2015-2016 a Rugby Europe Champions Cup.

Povestea lui Racing 92 este fascinanta mai ales ca vorbim de un club aristocrat care a promovat ideea de “le jeu pour le jeu” intr-o perioada cand profesionismul incepuse sa acapareze rugbyul din Hexagon,ceea ce a dus la excluderea cocosilor galici pentru o perioada din Five Nations, astfel facandu-si aparitia si Challenge Yves du Manoir o competitie in antiteza cu traditionala competitie interna din Franta.

Din 1959, Racing Club de France, denumirea de aunci a parizienilor, a trebuit sa astepte pana in 1990 pentru un titlu de campioana, ultimul din istoria echipei , iar apoi sa cunoasca reculul, retrogradarea in esalonul secund, revenirea in elita, Top 14 consemnandu-se in editia 2009-2010 cand a ocupat pozitia a sasea, fiind eliminta in prima faza din Play-Off. De atunci Racing 92 a disputat doua semifinale in Top 14, insa de fiecare data a ratat accesul in ultimul act al competitiei, iar daca in trecut echipa a fost un model al amatorismului, revenirea si ascensiunea se datoreaza tocmai fortei financiare care a permis aducerea unor jucatori precum Jonathan Sexton, Jamie Roberts, Dan Lydiate, Francois Steyn sau Wiilie Le Roux.

Daca cei enumerati mai sus au fost in echipa lui Racing 92, in prezent Daniel Carter, Chris Masoe, Joe Rokocoko, Juan Imhoff sau Juandre Kruger fac parte din aceeasi categorie a implanturilor posibile de cand s-a trecut la profesionism in rugby union, aportul tuturor fiind determinant in saltul calitativ din esalonul inferior in finala Champions Cup, in numai sapte ani.

Tot la acest capitol al celor care imbraca sau vor imbraca in viitor tricoul alb-bleumarin, merita amintit faptul ca in prezent romanul Adrian Motoc se afla sub contract cu Racing 92 in cadrul echipei U23.

Sambata, 14 mai, pe Grand Stade din Lyon, Racing 92 se va intalni in finala Champions Cup cu Saracens, francezii fiind pentru prima data in istorie la 80 de minute distanta de cel mai important trofeu al Europei.

FOTO: epcrugby.com

1,746 total views, 2 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

Leave A Response