Tuesday 26th January 2021,
Federatia Romana de Rugby

Dupa Toulouse, Brive si Leinster, Saracens castiga Champions Cup fara a cunoaste infrangerea

16 mai 2016 CHAMPIONS CUP
Dupa Toulouse, Brive si Leinster, Saracens castiga Champions Cup fara a cunoaste infrangerea.

Sezonul 2015-2016 al celei mai importante competii inter-cluburi de pe batranul continent, European Rugby Champions Cup, a fost dominat cu autoritate de Saracens care a castigat in premiera trofeul, gruparea londoneza impunandu-se in toate cele noua partide disputate.

Istoria competitiei, care incepe cu partida disputata la Constanta, pe 31 octombrie 1995, intre Farul si Toulouse, a consemnat de-a lungul anilor alte trei asemenea succese, Toulouse, Brive si Leinster, fiind campioanele la nivel de cluburi din Emisfera de Nord, care s-au impus intr-un sezon fara a cunoaste infrangerea, primele doua cu procentaj al victoriilor de 100%, irlandezii cu un rezultat de egalitate, alaturi de opt victorii.

In editia inaugurala 1995-1996, Toulouse a invins in faza grupelor pe Farul Constanta (52-10) si Treviso (18-9), in semifinale a eliminat gruparea galeza Swansea(30-3) pentru ca in finala, utilizand formula Califano, Soula, Portolan-Miorin,Belot-Lacroix,Manent, Dispagne-Cazalbou,Deylaud-Berty, Castaignede, Carbonneau, Ntamack-Ougier,sa castige dramatic, dupa prelungiri impotriva lui Cardiff RFC (21-18).

Un an mai tarziu, Brive a repetat traseul fara greseala pentru a castiga trofeul Heineken Cup, denumirea initiala a competitiei campionilor din Europa. In faza grupelor alb-negrii au invins pe Harlequins(23-10), Neath( 34-19), Caledonia( 32-30) si Ulster(17-6), partidele disputandu-se atunci intr-o singura mansa. Parcursul lui Brive a continuat in sferturi, 35-14 cu Llanelli RFC (in aceea perioada echipele din Tara Galilor nu formasera inca francizele cunoscute astazi), apoi 26-13 in semifinale impotriva altei echipe galeze, Cardiff RFC, in finala venind un 28-9, categoric cu Leicester Tigers, campionii de atunci numindu-se: Casadei, Travers, Crespy- Alegret, Ross-Van der Linden, Duboisset, Kacala-Carbonneau, Penaud- Carrat, Venditti, Lamaison, Fabre-Viars.

Chiar daca nu a castigat toate partidele disputate, in aceeasi categorie a campioanelor fara infrangere se inscrie si franciza irlandeza Leinster, valoarea acesteia precum si a celor de la Munster trezind mereu discutii aprinse referitoare la avantajul acestora fata de echipele de club din celelalte tari aflate in competitie.

Editia 2011-2012 a inceput pentru Leinster cu un rezultat de egalitate pe terenul lui Montpellier (16-16), dar apoi Kearney, D’Arcy, O’Driscoll, Healy, Heaslip si toti ceilalti au fost de neoprit: 38-13 si 23-16 cu Glasgow, 18-13 si 52-27 cu Bath, respectiv revansa impotriva lui Montpellier, rezultat 25-3. In sferturile de finala Leinster a trecut de Cardiff Blues (34-3), iar in semifinale s-a impus cu emotii pe terenul lui Clermont (19-15). Finala insa avea sa aduca cea mai mare diferenta de scor inregistrata vreodata in ultimul act al competitiei, 42-14,in disputa cu Ulster, cinci eseuri marcate de poate una dintre cele mai valoroase echipe din istoria rugbyului: Healy, Strauss, Ross-Cullen, Thorn-McLaughlin, O’Brien, Heaslip-Reddan, Sexton-Nacewa, D’Arcy, O’Driscoll, Mc Fadden-R.Kearney.

Alaturi de aceste grupari, Saracens si-a trecut numele pe soclul celui mai pretios trofeu la nivel de cluburi din Europa si nu oricum, cu noua victorii din tot atatea posibile, un drum fabulous daca ne gandim ca in 1996 cand se disputa prima editie a Heineken Cup, londonzii resuseau sa evite cu greu retrogradarea din Courage League (denumirea de atunci a primului esalon valoric din Anglia) pentru ca 20 de ani mai tarziu sa detina suprematia pe continent. In acest an, dupa ce a deceptionat la Cupa Mondiala, Anglia a redevenit polul de putere al Europei, trandafirii impunandu-se in Six Nations Championship pentru ca Saracens sa fie prima echipa engleza care dupa o asteptare de noua ani castiga European Rugby Champions Cup.

FOTO: americasrugbynews.com

1,881 total views, 2 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

Leave A Response