Sunday 07th March 2021,
Federatia Romana de Rugby

Gheorghe Sabau, Director de Dezvoltare Transilvania Nord:”Rugby tag este o modalitate excelenta de a diversifica lectia de educatie fizica din scoala”

2 iunie 2016 INTERN, Stiri
Gheorghe Sabau, Director de Dezvoltare:”Rugby-ul tag este o modalitate excelenta de a diversifica lectia de educatie fizica din scoala”.

Fost arbitru international, profesor si Decan al Facultatii de Educatie Fizica si Sport din cadrul Universitatii Bogdan Voda din Cluj-Napoca, Gheorghe Sabau este de trei ani Director de Dezvoltare al Federatiei Romane de Rugby in regiunea Transilvania Nord. Neobosit in a promova sportul cu balonul oval in randul copiilor si tinerilor, in a-i invata pe acestia valorile rugbyului si a-i atrage spre un sport, care in timp, le poate ordona viata,  acesta implementeaza si coordoneaza activitatea Ovalului in 6 judete. Initiatorul unor proiecte  de anvergura precum Campionatul Regional Transilvania de mini-rugby si „Muguri de Campion”, Gheorghe Sabau a vorbit despre activitatea sa pentru site-ul frr.ro.

Ce inseamna mai exact un Director de Dezvoltare? Ce faceti?
Director de dezvoltare in cadrul Federatiei Romane de Rugby este de fapt extinderea acesteia in teritoriu, promovarea acestui sport in regiunea arondata si organizarea competitiilor de minirugby si rugby-ului tag la nivel scolar pentru toate ciclurile de invatamant. De trei ani de zile ma ocup de partea de N-V a tarii, respectiv judetele: Cluj, Salaj, Bihor, Satu Mare, Bistrita Nasaud si Maramures.

Imi puteti spune in anii acestia, cate competitii ati organizat  si cati tineri ati reusit sa aduceti pe teren pentru a juca rugby?
Imi este aproape imposibil sa contabilizez numarul competitiilor organizate, spre exemplu numai saptamana trecuta am organizat 4 competitii, 2 in Cluj Napoca si 2 in Baia Mare, iar pentru a va da o cifra a numarului de participanti va pot spune cu exactitate ca la competitiile amintite au fost 144 la Cluj Napoca si 168 in Baia Mare.De altfel, toate actiunile de acest fel le contabilizam si se afla in baza de date de pe www.irbgetintorugby.com.

Gheorghe Sabau este permanent prezent in mijlocul copiilor.

Gheorghe Sabau este permanent prezent in mijlocul copiilor.

Cum arata o zi de activitate din viata dumneavoastra?
Nici o zi nu seamana cu cealalta, sunt intr-o permanenta alergare combinata cu munca la calculator, mailuri, telefoane, intalniri cu agentii economici, rapoarte, organizari de competitii, fuga pe la stadioane si cluburi sportive. Si toate acestea dupa ce-mi fac si sarcinile de profesor si Decan al Facultatii de Educatie Fizica si Sport din cadrul Universitatii Bogdan Voda din Cluj-Napoca respectiv: cursuri, seminarii, sesiune, licenta. Nu este simplu si nici usor!

Care este proiectul dumneavoastra de suflet?
Proiectul de suflet este cel demarat in toamna anului trecut si anume, Campionatul Regional Transilvania de mini-rugby. Am plecat de la zero, si am reusit sa avem un campionat regulat cu 6 echipe de U10, plus cate 2 de U8, U12 si U14. Ne propunem ca cele 6 sa urce anul viitor la U12 concomitent cu altele de U10, poate chiar mai multe daca ma gandesc la posibile echipe in Oradea, Satu Mare sau Bistrita Nasaud. Insa, va rog sa retineti, ca distantele dintre localitati sunt de sute de kilometri, ceea ce inseamna costuri mari de transport, cazare , masa, echipament, si asteptam sa vedem in ce masura un ajutor ar putea veni si din partea Federatiei Romane de Rugby, prin proiectele pe care speram sa le implementam. Mi-a placut de asemenea  foarte mult si proiectul “Muguri de campioni” cu care am patruns efeciv in plin, in judetele “virgine” in rugby precum Satu Mare, Bistrita Nasaud, Salaj sau Bihor, este adevarat cu rugby tag insa, iata ca de aici mugurii au scos la iveala o echipa de minirugby in Vadu Crisului-Bihor.

Care considerati ca este cea mai importanta realizare a dumnevaoastra de cand  sunteti Director de Dezvoltare?
Toate realizarile de pana acum le consider importante, finalizarea proiectelor, formarea de retele de lucru in cadrul Inspectoratelor Scolare Judetene, cu profesori de Educatie Fizica si Sport devotati si receptivi la nou. Lucrul in echipa cu colegii din celelalte regiuni ale tarii, toate acestea ma fac sa cred ca suntem cu siguranta pe un drum ascendent.

De unde aveti atata energie pentru a face atatea actiuni?
Din placerea si bucuria de a-i vedea pe copii ferici si de ce nu, impliniti!Rugbyul mi-a dat totul, trebuie sa ma revansez si eu cumva. Apoi, imi place miscarea la nebunie, alerg, pedalez in medie mountain-bike 20 km. In plus, nu vreau sa ies la pensie, vreau sa muncesc atat cat sunt sanatos !

Ce planuri aveti pe viitor legat de competitii, de tinerii care fac  sport?
Este greu de prognozat atata timp cat proiectele de pana acum gen: “Drum Olimpic”, “Muguri de campioni” si de ce nu “DHL-livreaza rugby” nu au o continuitate la nivel de mini-rugby. Rugbyul tag este deja bine implementat, solicitari sunt in continuare de la noi scoli pentru materialele logistice necesare. Cred insa ca accentul trebuie pus acum pe mini-rugby si juniori. Pentru viitor cu siguranta vom incerca sa accesam noi proiecte care sa ne ajute in competitiile scolare si cele de minirugby.

Cat de important credeti ca este tag rugby-ul si cum poate el ajuta  rugby-ul?
Rugby-ul tag este cea mai accesibila si cea mai usoara daca vreti, modalitate de a initia si familiariza pe copii cu balonul oval, cu regulile minimale ale jocului. Accesibil tuturor copiilor indiferent de varsta sau sex, rugby tag este o modalitate excelenta de a diversifica lectia de educatie fizica din scoala, chiar daca momentan nu este implementat in programa scolara.  La numeroasele competitii pe care le facem in toata tara invitam antrenorii de la cluburile din zona, pentru a depista si selecta copii cu aptitudini pentru rugby spre mini-rugby sau chiar juniorat.

Gheorghe Sabau este permanent prezent in mijlocul copiilor.

Gheorghe Sabau este permanent prezent in mijlocul copiilor.

Cum reusiti sa ii pastrati pe copii la rugby?
La copii exista o fluctuatie destul de mare intre cei care sunt selectati si cei care raman spre a fi legitimati. Motivele le stim toti si sunt multiple: fie nu au cu adevarat calitatile necesare acestui sport, ori faptul ca atunci cand dau de greu renunta efectiv, poate unii nu sunt ajutati si incurajati de familie, si nu in ultimul rand, baza materiala care lasa de dorit in cele mai multe localitati. Lipsa unui teren propriu de antrenament si joc, cu anexele necesare ii fac sa renunte sau sa se indrepte spre alt sport.

Ce le-ati spune parintilor  carora le este teama sa isi dea  micutii la rugby tocmai in ideea de a nu se accidenta?
Parintilor le-as spune ce spunea Dalai Lama ca, “reusitele marete implica si riscuri marete”, desi nu putem vorbi aici chiar despre riscuri. Majoritatea esecurilor in viata sunt ale oamenilor care nu-si dau seama cat de aproape sunt de succes atunci cand renunta. Cel care muta un munte incepe prin a indeparta pietrele mici. Asa si in rugby, daca-l incepi la o varsta frageda si deprinzi toate tainele lui, va spun din experienta, accidentarile sunt usor de evitat, apar desigur cele banale gen julitura, cate o contuzie. Rugbyul este un sport care te caleste si te fortifica atat  fizic, cat si psihic, odata cu anii petrecuti pe teren. Asa ca…lasati copiii sa vina la rugby !

Cum credeti ca rugbyul poate schimba un copil?
Motivatia este ceea ce ajuta sa incepi un lucru. Obiceiul ceea ce te ajuta sa continui. Copilul nu trebuie sa vada de la inceput toata scara, este important primul pas. Apoi un bun antrenor va stii ce sa faca in continuare. Schimbarea nu vine din cer, ea vine din actiune umana. Rugbyul poate schimba mult un copil, de ce? Ca si in viata exista o ratiune colectiva a gramezii. Daca stralucesti prea mult in timpul jocului, o faci in detrimentul echipei. Un jucator care se iubeste pe sine, intr-o echipa de rugby este un non-sens ce aminteste egoismul si atunci se va autoexclude. Rugbyul este un sport de echipa, iar educatia lui este de a te face mai bun, mai puternic si mai drept decat esti.

Aceasta postura de Director de Dezvolare implica si multa  responsbilitate. Imi puteti vorbi un pic despre acest lucru?
Fiecare proiect, fiecare competitie de rugby tag, minirugby sau juniori are specificul sau si reguli pe masura. Primii raspunzatori pentru o desfasurare in siguranta suntem noi. Apoi cursurile care le facem cu cadrele didactice de specialitate de formare sau specializare implica o pregatire si o organizare fara cusur. Munca cu intructorii si antrenorii de minirugby nu este tocmai usoara, si asta mai ales din cauza lipsurilor cu care acestia se confrunta. Si ca in oricare activitate cotidiana, daca rotita principala sau oricare alta nu functioneaza tot sistemul este dat pe dos.Rezumativ spus, responsabilitatea este mama precautiei si pretul maretiei.

Gheorghe Sabau a ramas aproape de arbitraj, fiind observator la meciurile interne si internationale.

Gheorghe Sabau a ramas aproape de arbitraj, fiind observator la meciurile interne si internationale.

Sunteti un arbitru roman cu foarte mare experienta. Mai arbitrati?
Spre regretul meu, nu mai arbitrez. Am facut-o cu foarte mare placere intre 1993 – 2011 national si international, iar din 2008 am devenit observator international, ceea ce ma face sa fiu inca aproape de gazon, fie la meciurile din afara tarii, fie la cele interne!

Cum ii vedeti pe colegii dumnevoastra mai tineri in arbitraj?
Arbitrilor tineri cred ca le lipseste acea pasiune nebuna pentru ceea ce fac.Acum au atatea oportunitati si cred ca nu sunt constienti de acest lucru. M-am ocupat dupa 2011 de cei din zona mea Transilvania, insa este  din ce in ce mai greu. Arbitrajul necesita anumite aptitudini, pe care daca nu le ai este greu de a pune noi si noi caramizi, acolo unde nu exista fundatie. Si aici este nevoie de pregatire continua, fizica, teoretica, analiza de meciuri, altfel spus , profesionalism.

Ce inseamna rugbyul pentru dvs?
Rugbyul inseamna pentru mine aproape totul. Rugbyul este un sport pe care-l poate privi oricine, poate fi practicat de multi, dar nu toti descopera ca el este un mod de viata, o conduita, o forma deosebita a gandirii si educatiei. El se lasa descoperit dupa multi ani petrecuti pe teren, iar pentru un simplu amator aproape ca nu poate fi inteles. Logica jocului de rugby este o geometrie a inteligentei, iar mingea ovala, leaga intr-un mod aparte cele doua fete ale necunoscutului:teama si speranta. Iar cei prin a caror vene curg globule ovale stiu acest lucru.

 

 

2,460 total views, 3 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

Leave A Response