Tuesday 22nd September 2020,
Federatia Romana de Rugby

Fostul mare international Gheorghe Drobota, „Zimbrul din Carpati”, a incetat din viata la 82 de ani

2 iulie 2016 Stiri
Fostul mare international Gheorghe Dobrota, „Zimbrul din Carpati”, a incetat din viata la 82 de ani.

Federatia Romana de Rugby isi exprima regretul fata de decesul fostului mare international Gheorghe Drobota in varsta de 82 de ani.Poreclit „Zimbrul din Carpati” de presa franceza dupa meciurile din anii ’60, cand a impresionat in postura de pilier, acesta a fost si jucator si antrenor al echipei Politehnica Iasi, cea mai buna performanta obtinuta ca tehnician fiind castigarea Cupei Romaniei in 1979.

Profesor univ.dr.ing.Gheorghe Drobota s-a nascut la data de 24 aprilie 1934 in Dolhasca, judetul Suceava. In 1954 a devenit student la Agronomie la Iasi, moment in care a avut primul contact cu rugby-ul iesean. A debutat la 21 de ani in Divizia B, ca sase ani mai tarziu sa joace primul meci pentru Romania, impotriva Cehoslovaciei, la „Cupa Pacii” de la Berlin, purtand tricoul cu numarul 3. A jucat 22 de meciuri internationale cu echipa Romaniei, pentru care a evoluat intre 1958-1966, avandu-i colegi pe Penciu,Morariu,Demian,Chiriac,Ciobanel sau Irimescu. Mai mult, dupa meciurile pe care Romania le-a disputat cu Franta, in 1961-1962, presa franceza l-a poreclit datorita puterii sale impresionante „Zimbrul din Carpati”.

Dupa retragerea din sportul de performanta a ramas aproape de rugby alegand cariera de antrenor. Cele mai bune rezultate ale sale din aceasta postura au fost obtinute ca antrenor al Politehnicii Iasi, cu care a castigat in 1979 „Cupa Romaniei”, intr-o finala cu Steaua, la Bucuresti, 28-16.

De mentionat ca Gigi Drobota a preluat echipa de la o alta legenda a rugby-ului romanesc, regretatul Dumitru Titi Ionescu,un alt fost coleg de nationala. In perioada petrecuta in rugby-ul iesean,a fost jucator,capitan de echipa,antrenor si vicepresedinte al Sectiei de rugby de la Politehnica Iasi.Acesta a participat alaturi de echipa ieseana la multe turnee internationale in Anglia,Franta,Italia,Germania si Polonia,ca jucator,antrenor sau conducator.

Din 1961 a intrat si in lumea stiintei,fiind admis ca asistent la Institutul Agronomic Iasi,trecind apoi prin toate treptele profesiei,pina la titlul de doctor in stiinte horticole.Are multe lucrari stiintifice in domeniul horticulturii,apreciate de specialistii din domeniu.

Din 2007,i s-a acordat titlul de “Maestru emerit al sportului”.

A fost alaturi de echipa Romaniei la editia din acest an a Cupei Europene a Natiunilor, in meciurile pe care Stejarii le-au sustinut la Iasi, cele cu Rusia si Germania.

Dumnezeu sa-l odihneasca!

2,280 total views, 2 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

Leave A Response