Monday 21st September 2020,
Federatia Romana de Rugby

CSS Triumf- AC Soimii s-a impus la U14 la minirugby. “Este un grup care a crescut frumos, unit, care promite foarte mult”, spune antrenorul Valentin Ghita

8 septembrie 2016 MINI-RUGBY
CSS Triumf- AC Soimii s-a impus la U14 la minirugby. “Este un grup care a crescut frumos, unit, care promite foarte mult", spune antrenorul Valentin Ghita

Clubul AC Soimii Bucuresti a fost performerul editiei 2016 a Circuitului National de MiniRugby, doua din cele patru titluri nationale puse in joc, au ajuns in vitrina acestora. Astfel, castigatorii la categoria de U10, Soimii s-au impus si la U14. Clubul bucurestean este unul dintre putinele din tara care are legitimati la toate cele patru categorii de varsta U8, U10, U12 si U14 .Valentin Ghita, cel care alaturi de Stefan Mitrea pregateste grupa de U14 a vorbit pentru “frr.ro” despre echipa pe care o pregateste si noua provocare pe care o vor accepta in continuarea sezonului competitional.

Echipa campioana la U14: Ionut Baraghin, Paul Briot, Matei Ciuc, Gabriel Cojocaru, David Cosac, Sorin Cristache, Ianis Dumitrescu, Eric Puscas, Ion Costin Stanicel, Andrei Glejaru, Adrien Grant, Catalin Matei, Rares Pauna, Horia Radu, Petre Urs, Victor Serban, Horatiu Simion, Patrik Simion, Cosmin Simionescu, Mihai Tigau, Valentin Ursu, Matei Oprescu, Stefan Bitel, Radian Dima, Andrei Ponta, Tudor Grigore, Armin Penes, Andreea Maslina

Ce inseamna acest titlu al Circuitului National de MiniRugby pentru echipa de U14?
Este o incununare a muncii lor, a faptului ca grupul este unit si ca de-a lungul anilor a ramas in mare parte acelasi. Este prima grupa cu care am pornit la drum, in urma cu 4-5 ani, practic i-am crescut de la zero. Initial noi, am pornit cu o echipa de fete, ca apoi, treptat sa vina si baietii.

Antrenorii care stau in spatele succesului ACS Soimii Bucuresti.

Antrenorii care stau in spatele succesului AC Soimii Bucuresti.

Ce inseamna pentru antrenori acest trofeu?
O mare multumire pentru ca am reusit sa formam un grup, sa il tinem unit, sa ajutam acele caractere puternice ale copiilor sa se dezvolte si sa se puna in slujba echipei. Apoi ne bucuram ca prin faptul ca au venit constant la antrenamente, au crescut frumos, au stat departe de toate tentatiile societatii, au crescut fumos, nepervertiti, sunt curati sufleteste. Sunt copii cuminti, ascultatori, muncitori, inteligenti, care stiu cand trebuie sa fie seriosi si cand glumim si ne permitem momente de relaxare.

Ce se va intampla cu aceasta generatie de la U14?
Vom urca cu ea la U15, va fi prima grupa de U15 pe care o avem. Este o noua provocare, atat pentru ei, cat si pentru noi antrenorii pentru ca vom participa la rugby in 7 si la rugby in 10 si se schimba absolut totul.  De altfel, ei au fost si prima grupa la U14, de aceea anul trecut a fost mai greu, o perioada de tranzit, ca anul acesta lucrurile sa mearga bine. Vom incerca sa facem meciuri frumoase si la U15, avem nevoie de timp ca sa crestem ca performante.

Cat de importante sunt performantele?
Nu vreau sa se inteleaga gresit. Este important sa castigi trofee, sa iesi invingator, insa accentul la varsta lor nu este pus pe acest lucru. Este mult mai important ca ei sa perceapa totul ca o joaca, sa se bucure de libertatea de a juca, ca apoi, peste cativa anis a existe aceasta asteptare a rezultatelor. De aceea e foarte important ca parintii sa inteleaga ca rugbyul este intai o scoala de viata, un loc unde copilul se formeaza pentru societate, pentru viitor si sa nu puna pe el presiunea rezultatelor. Cu munca si multa rabdare, vor veni si acestea.

Sunteti printre putine cluburi care au copii legitimati la toate categoriile de varsta. Cum va descurcati financiar?
Este greu si fara ajutorul parintilor nu am putea face nimic, toate deplasarile pe care le-am facut sunt cu ajutorul lor. Este greu pentru ca trebuie sa umbli dupa fiecare ban, pentru apa, pentru vize medicale, dar suntem pasionati de ce ceea ce facem si trebuie sa ne descurcam cu toate.Unde e pasiune multa, se pot rezolva foarte multe lucruri.

Clubul AC Soimii Bucuresti are copii legitimati la toate cele 4 categorii de varsta U8, U10, U12 si U14.

Clubul AC Soimii Bucuresti are copii legitimati la toate cele 4 categorii de varsta U8, U10, U12 si U14.

Cum i-ati descrie pe copiii cu care lucrati?
Disciplinati, cuminti, ascultatori, agili, ca “Soimii”, cum ne place sa zicem. Sunt caractere care se pot modela, nu sunt dificili.

Care a fost cea mai grea etapa din Circuitul National de MiniRugby?
Ultima, de la Bucuresti pentru ca deja noi eram campioni si toata lumea dorea sa ne bata. A fost o presiune mare pe ei,in plus aveau in tribune prieteni, familii, cunostinte. A fost cel mai greu turneu al nostru. In rest, in celelalte etape a fost usor pentru ca am jucat ce trebuie, si ne-am facut viata usoara.

La U14 se pune mai mult accent pe pregatire specifica de rugby?
Mai mult ca la U8, insa nu foarte mult. Ne jucam diverse sporturi, baschet, fotbal, combinam cu un pic de specific de rugby, dar nu foarte mult. E important sa copilareasca, sa ramana copii, pentru ca daca incercam sa facem prea mult rugby, la un moment dat va aparea o saturatie, ceea c ear fi o greseala. Trebuie sa se bucure de joaca la varsta lor, sa invete sa dea corect o pasa, sa alerge bine, restul au timp sa invete.

Care considerati ca este cel mai greu lucru cand lucrati cu ei?
Sa ma pun la mintea lor, sa incerc sa vad sis a gandesc ca ei unele lucruri, sa incerc sa ii inteleg. Sunt toti diferiti, au caractere diferite si e important sa gasesti acea cale comuna pentru toti. Trebuie sa fii atent la nevoile si dorintele lor, sa stii sa porti o discutie pe intelesul lor. Am noroc ca am un copil mic acasa si mi-e mai usor.

Mai vin cei mici la rugby?
Paradoxal, da. Suntem un club la care copiii vin singuri, se aduc unii pe altii, vecini, prieteni. Suntem privilegiati din acest punct de vedere. Avem acum in jur de 100 de copii, la toate cele patru categorii de varsta, fiecare copil ajungand sa treaca prin mainile tuturor antrenorilor de la Soimii.

6,230 total views, 3 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

Leave A Response