Monday 18th January 2021,
Federatia Romana de Rugby

Despre rugby, de dincolo de Ocean…All Blacks nu pot rivaliza cu baseball-ul

Despre rugby, de dincolo de Ocean...All Blacks nu pot rivaliza cu baseball-ul

Pot deveni All Blacks anonimi?

O asemenea intrebare suna ca o blasfemie in lumea rugby-ului – mai ales in urechile natiunii neo-zeelandeze – dar realitatea este ca in aceste zile, la Chicago, All Blacks nu pot rivaliza cu baseball-ul.

Echipa Chicago Cubs a castigat finala World Series reusind sa castige trofeul suprem dupa o „seceta” de 108 ani (ultimul asemenea succes datand din 1908)!

Si odata cu aceasta victorie, ei au ridicat si „blestemul Billy Goat” instaurat de Billy Sianis in 1945, atunci cand acesta a fost obligat sa paraseasca stadionul impreuna cu capra sa Murphy (pentru care cumparase un bilet separat!) a carei blana, udata de ploaie, raspandea un miros deranjant pentru ceilalti spectatori.

Asadar, Chicago Cubs au castigat dupa ce erau condusi cu 3-1 dupa patru meciuri, iar dramatismul si intensitatea acestei serii de sapte meciuri a facut ca baseball-ul sa umbreasca, in totalitate, rugby-ul.

Inaintea celui de al saptelea meci, Joel Quenneville, antrenorul echipei de hochei pe gheata Chicago Blackhawks, cu care a castigat Cupa Stanley dupa o pauza de 49 de ani(!) –  deci un antrenor care stie cateva ceva despre subiectul respectiv – a declarat ca acest meci „este, poate, cel mai important meci din istoria sportiva a orasului Chicago”.

Iar Chicago Cubs au reusit sa il castige intr-o maniera absolut dramatica!

Meciul decisiv, disputat la Cleveland, s-a incheiat miercuri la miezul noptii iar suporterii adunati in jurul stadionului Wrigley Field (in Chicago) au erupt intr-o bucurie fara margini celebrand victoria pana tarziu in noapte.

De altfel, la conferinta de presa de joi, organizata de All Blacks, Julian Savea a marturisit ca nu a putut dormi din cauza galagiei suporterilor care dansau si cantau pe strazile din jurul hotelului.

All Blacks nu pot rivaliza cu dramatismul, intensitatea si euforia produse de acest eveniment are a capatat, deja, o dimensiune istorica in universul sportiv al orasului de pe malul lacului Michigan.

In aceasta saptamana, orasul a fost complet coplesit de febra generata de World Series, iar Chicago Cubs, si nu All Blacks, sunt cei care s-au aflat si se afla in lumina stralucitoare a reflectoarelor.

Cladirile din centrul orasului au arborat insemnele echipei si chiar si cei doi lei de bronz care strajuiesc intrarea la Muzeul de Arta au primit in dar cate o sapca cu emblema clubului!

Joi, la ora 9 dimineata toate ziarele se vandusera deja!

In aceasta extraordinara atmosfera de sarbatoare, All Blacks se plimba, in anonimat, pe Michigan Avenue fara a fi recunoscuti de localnici. Doar suporterii neo-zeelandezi care i-au insotit in acest periplu autumnal ii opresc, cand si cand.

Strazile din Chicago apartin baseball-ului, iar eroii zilei sunt Ben Zobrist, Anthony Rizzo, Jon Lester et co.

L-am vazut pe Tana Umaga, fostul capitan si jucator legendar al All Blacks, plimbandu-se linistit, fara sa fi fost deranjat pentru autografe sau fotografii. A fost oprit o singura data, atunci cand tinerii All Blacks TJ Perenara si Anton Lienert Brown s-au grabit sa il salute.

Saptamana aceasta a aratat ca sportul cu balonul oval mai are de parcurs un drum lung pana a reusi sa ocupe o pozitie solida in peisajul sportului profesionist nord-american. Deocamdata, rugby-ul nu se poate masura cu baseball-ul, fotbalul american, baschetul si hocheiul.

Am fost la Chicago si in urma cu doi ani, atunci cand All Blacks au debarcat pentru prima oara pe malul lacului Michigan.

Impresia mea este ca, beneficiind de o agresiva campanie de promovare si de sustinere din partea colosului financiar AIG, sponsorul principal al Federatiei Neo-Zeelandeze de Rugby, prezenta lor in 2014 a facut o impresie mai puternica decat anul acesta.

Sigur, circumstantele erau diferite.

All Blacks au intalnit atunci selectionata Statelor Unite, iar AIG este o companie americana care a dorit sa arate ca sustine, prin aducerea campionilor mondiali la Chicago, popularizarea rugby-ului in SUA.

Mai important decat atat, insa, trebuie subliniat faptul ca in 2014 Chicago Cubs nu erau in finala World Series; ceea ce reprezinta o diferenta enorma.

Miercuri seara, canalele de televiziune prezentau (bineinteles!) meciul 7, dar si meciuri de fotbal american din campionatul universitar; iar unul dintre canalele de sport prezenta un meci de volei feminin! Niciun cuvant despre rugby.

Prezenta All Blacks la Chicago, de doua ori in ultimii trei ani, reprezinta, fara indoiala, un succes, Meciurile lor se disputa cu casa inchisa (stadionul Soldier’s Field are 61,000 de locuri).

Impresia mea, insa, este ca acest succes este un succes de moment.

Desigur, se poate spune ca de la prima lor aparitie in Statele Unite, in 2014, s-a infiintat o liga profesionista de rugby.

Adevarat, dar este un debut timid si care pare a fi lipsit, deocamdata, de energia necesara unei competitii solide.

In general, progresul rugby-ului este destul de lent si, oricum, nu se poate afirma ca meciul All Blacks-Statele Unite din 2014 a fost factorul principal in crearea Ligii Profesioniste.

Situatia este complexa si genereaza intrebari.

In ce masura eficacitatea si sarmul campaniei de marketin, care au insotit cele doua meciuri ale All Blacks in SUA, servesc rugby-ul american mai mult decat pe All Blacks insisi?

In epoca rugby-ului profesionist, All Blacks s-au transformat intr-un „brand” care trebuie promovat necontenit pentru a produce un profit substantial.

Si-au lasat, oare, All Blacks amprenta in universul sportiv al orasului Chicago?

Pentru fidelii suporteri ai rugby- ului, raspunsul este afirmativ.

In ceea ce ii priveste pe locuitorii din Chicago, chestiunea este discutabila.

Mai mult decat in 2014, am impresia ca ceea ce a starnit interesul presei si al iubitorilor sportului din Chicago  au fost urmatoarele: exotismul aparitiei acestor tineri atleti sositi tocmai de la capatul lumii si fascinatia starnita de Haka.

In urma cu cateva zile, All Blacks au fost la meciul de baschet Chicago Bulls-Indiana Pacers. Atunci cand au fost prezentati spectatorilor, ce imagini credeti ca au fost aratate pe ecranul gigant al Jumbotron-ului? Evident, Haka!

Aceasta coincidenta, care a facut posibila desfasurarea celor doua evenimente sportive – finala World Series la basebal si meciul test All Blacks-Irlanda – si prezentarea a doua campioane mondiale, Chicago Cubs  si All Blacks, a indicat un avantaj considerabil in favoarea basebal-ului.

Asadar, pentru rugby nu este deloc usor sa „sparga” monopolul celor patru mari sporturi profesioniste, (basebal, fotbal american, baschet si hochei) care sunt gravate in cultura sportiva  a Statelor Unite, si sa isi gaseasca, in acealsi timp, o pozitie soilda in esichierul sportiv american.

Eugen Cionga (Chicago)

FOTO: All Blacks Facebook

2,982 total views, 6 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

Leave A Response