Sunday 17th January 2021,
Federatia Romana de Rugby

“Romania in ascensiune”, un editorial “Planet Rugby” despre schimbarea stilului de joc al Stejarilor

8 decembrie 2016 First XV
"Romania in ascensiune", un editorial "Planet Rugby" despre schimbarea stilului de joc al Stejarilor.

Site-ul “Planet Rugby” a publicat un material in care analizeaza evolutia nationalei de rugby a Romaniei, de la Cupa Mondiala pana la finalul acestui an, cu accent pe schimbarile majore pe care antrenorul Lynn Howells le-a adus in jocul Stejarilor. Sub semnatura lui Dragos  Baldescu, in articolul intitulat “Romania in ascensiune” se arata cum tactica aleasa de Howells si curajul acestuia de a da mai mult credit jocului pe treisferturi a dus la schimbarea stilul de joc al Stejarilor, care arata acum un stil modern, rapid, ofensiv.

“Pentru o echipa din cel de-al doilea esalon valoric ca Romania, Cupa Mondiala are o importanta deosebita si singura sansa ca echipa sa isi arate valoarea la nivel mondial.  Toate efoturile au fost concentrate in jurul Cupei Mondiale din 2015, unde Stejarii s-au descurcat bine. Romania a castigat un singur meci, cu Canada, dupa ce a reusit cea mai mare revenire din istoria competitiei. Oricum, echipa a tinut jocul strans cu Italia, pierzand doar la 10 puncte si evitand sa fie zdrobita de Franta si Irlanda.

Era evident ca 2016 urma sa fie un an de testat noi jucatori si reconstructie. Antrenorul principal al Romaniei, Lynn Howells a anuntat inca de la inceput ca toate meciurile din acest sezon le va folosi ca sa incerce jucatori noi si sa dezvolte stilul traditional de joc al Stejarilor, bazat pe forta gramezii intr-un stil de joc modern si mai rapid. Jucatorii de treisferturi romani care faceau doar apararea intr-o echipa care juca practic cu opt oameni, in sfarsit primeau sansa sa isi arate calitatile.

Pentru a inlocui jucatorii care s-au retras si a construi o echipa pentru viitor, Howells a testa un numar fara precedent de jucatori in 2016. El a folosit mai mult de 50 de jucatori in acest an. Echipa a fost schibata, cu doar cinci jucatori de fiecare data in teren in cele cinci meciuri disputate”, se arata printre altele in textul publicat.

In continuare, autorul articolului arata ca majoritatea jucatorilor testati provin din SuperLiga, competitia care sta in spatele cresterii calitatii nivelului rugbyului romanesc. Acesta scrie ca in ciuda acestor experimente facute de Howells, care nu a avut pentru niciun meci cea mai experimentata echipa pe care o putea folosi, rezultatele au fost surpinzator de bune, 10 victorii din 11 meciuri. “Sunt rezultate excelente si suprinzatoare pentru o echipa aflata in reconstructie. Dar si mai suprinzatoare a fost tactica folosita. Stejarii au incercar sa joace un rugby rapid, ofensiv, iar rezultatele au fost bune. In timp ce linia de treisferturi a devenit mai prezenta in joc, de la meci la meci, adversarii erau mai slabi, neputand fi astfel apreciat progresul echipei. Astfel, ca toata lumea se intreba daca la meciuri test din noiembrie, Howells va merge pe aceeasi linie sau se va intoarce iarasi la jocul pe gramada. Atat SUA, cat si Canada au calatorit la Bucuresti pregatite sa lupte pe gramada. Se asteptau ca Romania sa foloseasca mult gramezile si molurile, cu pericol minim pe treisferturi. S-au inselat, insa.

Lynn Howells, strategul care sta in spatele schimbarii de joc a Stejarilor.

Lynn Howells, strategul care sta in spatele schimbarii de joc a Stejarilor.

In timp ce inaintasii lor erau pregatiti sa duca lupta cu Stejarii, linia lor de treisferturi a fost cea depasita de situatie. Acest lucru a permis Romaniei nu doar sa castige ambele meciuri, ci sa joace un rugby in viteza, spectaculos pe care nici cei mai infocati fani ai Stejarilor nu credeau ca e posibil. Nord-americanii au fost surprinsi sa intalneasca o echipa jucand un rugby modern, in XV si nu au reusit sa tina pasul cu romanii in prima repriza. Romania nu a putut mentine acelasi ritm 80 de minute, insa diferenta era destul de mare ca advesarii sa recuepreze.

Si mai remarcabil este ca toata lumea se astepta ca progresul pe tresiferturi sa vina de la jucatorii naturalizati. In vreme ce acesti jucatori au fost cu siguranta folositori, de fapt cativa jucatori autohtoni au fost cei care au adus acel plus, ca rapida aripa Ionut Dumitru sau mijlocasul la gramada, Florin Surugiu. Romania nu are mari vedete, insa sunt cativa jucatori care au fost si sunt extrem de importanti pentru echipa in ultimii ani.”

Acesta nominalizeaza printre jucatorii pe care se construieste echipa pe Florin Vlaicu, Catalin Fercu si Mihaita Lazar.

“Ce urmeaza pentru Romania? Noul sezon al Rugby Europe Championship de anul viitor va conta in procesul de calificare pentru Cupa Mondiala, principalul obiectiv al echipei nationale. Competitia va fi urmata de primul turneu international al Stejarilor dupa o lunga perioada, cu meciuri test confirmate impotriva Canadei si Uruguayului.

Din pacate Romania ramane oaia neagra a rugbyului international, ignorata constant de World Rugby in contextul planificarii meciurilor test. Sunt singura tara din al doilea esalon valoric care nu a avut sansa de a juca impotriva unei natiuni din primul esalon in acest an. Aceasta este situatia de mai mult de 10 ani, singura ocazie a unor astfel de confruntari fiind Cupele Mondiale.

Poate ca aceasta situatie absurda se va incheia in sfarsit in 2017 si Stejarii vor avea sansa sa demonstreze ce pot contra unor tari de top in rugby. Mai ales in contextul in care rugbyul romanesc se simte deseori ignorat de stirile de profil de la nivel international.

Un singur lucru e sigur: noul stil ofensiv al Stejarilor i-a facut pe suporteri mai optimisti ca niciodata. Lynn Howells pare sa fi reusit imposibilul, sa schimbe tactica centrata pe inaintare cu un nou tip de rugby care poate permite echipei sa atraga noi fani, atat acasa, cat si peste hotare.

Stejarii au un trecut de legenda, dar poate ca este momentul sa il lase in urma si sa se concentreze pe viitor”

Puteti lectura tot articolul in engleza, aici.

4,734 total views, 3 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

Leave A Response