Monday 25th March 2019,
Federatia Romana de Rugby

Ziarul de Constanta publica povestea Farului Constanta, echipa care in urma cu 30 de ani uimea la turneul Masters

21 decembrie 2016 INTERN

Ziarul de Constanta publica astazi intr-un articol special povestea echipei Farul Constanta care in urma cu 30 de ani participa la turneul Masters din Franta, competitie la care au luat parte toate echipele de elita din rugbyul mondial.

„În decembrie 1986, campioana României la rugby, Farul Constanţa, participa cu mare succes la turneul Masters din Franţa, la care a fost invitată crema rugby-ului mondial. Practic, întrecerea a fost un fel de Campionat Mondial al cluburilor.

La competiţie au evoluat opt echipe, Toulouse şi Agen (campioana, respectiv finalista campionatului 1985/1986 din Franţa), CA Banco de la Nacion (Argentina, campioană în întrecerea Buenos Aires), Farul Constanţa (campioana României), Fiji Barbarians, L’Aquila Rugby (vicecampioana Italiei, campioana, Petrarca Padova, declinând invitaţia), Ponsonby (Noua Zeelandă, câştigătoarea campionatului Auckland) şi West Brisbane (Australia). Infirmând calculele hârtiei, Farul Constanţa a disputat finala turneului Masters, contra echipei din Toulouse.

Constănţenii, care îl aveau pe banca tehnică pe legendarul antrenor Mihai Naca, au susţinut primul meci, în sferturi, la Brive, contra puternicei echipe Ponsonby, condusă din teren de căpitanul Andy Haden. Farului nu i se dădea nicio şansă, motiv pentru care gazdele le rezervaseră deja românilor biletele de întoarcere în ţară! Surpriză însă, după un meci foarte bun, Farul se impune cu 21-15.

Supărat, Andy Haden a plecat acasă cu primul avion
„Ne bucurăm firesc, operatorii televiziunii franceze dau buzna în cabină, «scotocind» cu imaginea chiar şi în sacoşele de echipament. Cine sunteţi voi, cei care aţi eclipsat Gloria rugby-ului de la Antipozi? Banchetul organizat în sala primăriei din Brive se desfăşoară în linişte. Nimănui dintre cei prezenţi, afară de jucătorii români, care au muncit şi luptat cu abnegaţie, nu-i vine să creadă. Ponsonby eliminată de Constanţa! Calculele gazdelor au fost date peste cap. Am devenit vedete, Andy Haden pleacă acasă cu primul avion, supărat pe coechipierii lui. După banchet, rămân singur în holul hotelului şi privesc pe una dintre ferestrele din sala recepţiei. Aş vrea să fiu acolo unde se tipăresc jurnalele dimineţii. Ce titlu vor da ziariştii atât de cunoscători de rugby articolelor lor? Cum ne vor caracteriza jocul? Citesc lacom printre jurnale: «Rigurozitatea românilor», «Ultimul cuvânt a fost al românilor». Titluri sobre, caracterizând lupta din teren. Cronicarii de rugby şi-au dat seama că au de-a face cu o echipă matură, care nu a ieşit din albia tactică a jocului de rugby“, scrie fostul internaţional român Florian Constantin în cartea „50 de ani de rugby la Constanţa”, pe care o semnează împreună cu Nicolae Dan. Rugbyst al Farului în acea perioadă, Florian Constantin nu a jucat la turneul din Franţa, fiind oficial (team manager) al delegaţiei constănţene.

Dumitraş, accidentat grav la ochi
În semifinale, Farul Constanţa înfruntă, chiar pe stadionul adversarilor, echipa Agen, o forţă a rugby-ului francez, la care evolua şi căpitanul echipei naţionale a Franţei. În faţa a 12.000 de spectatori, dar şi a preşedintelui Federaţiei Franceze de Rugby, formaţia din România reuşeşte un nou meci memorabil şi se impune cu 10-3, după ce conduce cu 10-0! Partida a fost marcată însă de gesturile nesportive şi de durităţile francezilor, care nu au putut refusea cu sportivitate că victoria se ducea spre Farul.

„Încep apoi o serie de gesturi total nesportive, cu scop de intimidare, străine de terenul de rugby şi de spiritul de fair-play, care îl scot din joc pe flancherul nostru, Dumitraş, grav accidentat la ochiul drept. Când au văzut că nu pot recupera diferenţa de scor, francezii s-au dedat la un joc total nesportiv, dar cu un singur scop, decimarea noastră înaintea finalei cu Stade Toulouse, ceea ce, într-adevăr, au reuşit“, povesteşte în carte Florian Constantin. Meciul cu Agen s-a jucat pe 20 decembrie 1986, deci ieri s-au împlinit 30 de ani de la acel triumf răsunător al Farului!
Un nou duel cu Dubroca
Florian Constantin face şi o analiză a acestui mare succes. „Secretul victoriei asupra Agenului? Mobilizarea exemplară a tuturor jucătorilor şi, mai ales, ambiţiile ultimilor internaţionali români, Opriş, Dumitru, Dumitraş, Lungu şi Toader, care au vrut, aici, la Agen, să-i demonstreze lui Dubroca (căpitanul echipei Franţei) că înfrângerea de pe Giuleşti, din octombrie, cu numai două luni în urmă, a fost un accident“, scrie Florian Constantin.

Eroii Farului Constanţa
Eroii Farului Constanţa de la Masters 1986 au fost: Florea Opriş, Emilian Grigore, Dan Prisăcaru, Nicolae Lupu, Leodor Costea (linia I), Gheorghe Dumitru, Sergiu Galan, Ştefan Constantin, Hari Dumitraş, Ene Necula, Viorel Giuglea (linia a II-a), Vasile Ion, Vlad Pădureanu (demi de mele), Romeo Bezuşcu (uvertură), Adrian Lungu, Gheorghe Varga (centri), Marcel Toader, Adrian Pllotschi, Nicuşor Dinu (aripi), Gheorghe Florea (fundaş). Din delegaţia constănţeană care a făcut deplasarea în Franţa au mai făcut parte Dumitru Ivan (preşedintele CJEFS), Mihai Naca, Florian Constantin, iar din partea clubului Farul Ion Gugoaşă, Traian Pătrăhău şi Nicolae Dan.

Tot articolul il puteti citi aici

Sursa foto: Farul Constanţa

1,879 total views, 2 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

Leave A Response