Friday 07th May 2021,
Federatia Romana de Rugby

Radu Petrescu este noul presedinte al Comisiei Centrale de Arbitri

25 februarie 2017 ARBITRAJ, INTERN
Radu Petrescu este noul presedinte al CCA.

   Colegiul Director al Federatiei Romane de Rugby a decis vineri, 24 februarie, ca arbitrul Radu Petrescu (36 de ani) sa fie noul presedinte al Comisiei Centrale de Arbitri. Acesta il inlocuieste in functie pe George Bargaunas, cel care s-a aflat la conducerea CCA din 2012.

      „Nominalizarea din partea FRR a venit ca o surpriza pentru ca sunt inca arbitru activ, iar aceasta numire inseamna ca activitatea mea din teren, cel putin pentru rugbyul de top din tara, trebuie sa o opresc aici.  ​Practic, mai trebuie sa-mi indeplinesc indatoririle de arbitru la doua meciuri internationale la care am fost deja nominalizat in martie, apoi voi pune ghetele in cui si pentru meciurile internationale. Nu-i un moment foarte usor din aceasta perspectiva, pentru ca arbitrajul mi-a adus foarte multe impliniri, prieteni, sansa de a vedea lumea, o experienta de viata pe care altfel nu as fi putut s-o capat. Am acceptat aceasta propunere din  convingerea ca pot aduce o noua viziune care sa duca la imbunatatirea arbitrajului si a calitatii rugbyului, in general. Din noua postura imi doresc sa construiesc un sistem de arbitraj care sa raspunda exigentelor rugbiului actual. Avem un potential rugbystic extraordinar pe care trebuie sa-l valorificam. Obiectivul meu pe termen mediu si lung este sa dezvolt acest potential atat in arbitri, cat si in jucatori si echipe. Le multumesc tuturor celor care mi-au oferit increderea si suportul lor din Federatia Romana de Rugby, presedintelui Alin Petrache si membrilor Comitetului Director, dar si lui Bogdan Muntean, Daniel Mitrea si Vali Toma in care am gasit parteneri de nadejde pentru a merge pe acest drum. Nu in ultimul rand le multumesc celor care au acceptat sa faca parte din Comisia Centrala de Arbitri si colegilor mei arbitri pentru sustinere si efortul pe care l-au depus si-l vor depune pentru a dezvolta arbitrajul si rugbiul romanesc”, a declarat Radu Petrescu pentru „FRR.ro”.

      Radu Petrescu a inceput rugbyul in 1990, la clubul Grivita, unde si-a petrecut perioada junioratului, cu o scurta trecere pe la Steaua, inainte de seniorat. A evoluat pe postul de aripa, castigand la juniori, cu Grivita cateva titluri la nationale, la seniori alegand studiile in detrimentul rugbyului, doar antrenandu-se cu echipa din Parcul Copilului, fara a mai evolua in competitii. S-a orientat spre arbitraj, unde a debutat in 2001-2002 cu meciuri de copii si juniori, apoi in 2004 a avut primul turneu international,  Campionatul European de U18, in Italia. Radu Petrescu a oficiat in peste  100 de meciuri internationale de juniori sau seniori, Campionate Europene, rugby in 7, IRB World Cup Trophy, IRB Nations Cup, EPCR. Anul trecut acesta a oficiat ca central primul sau meci in Rugby Europe Championship, la Germania – Spania, la Koln.

Radu Petrescu in timpul meciului Germania – Spania in Cupa Europeana a Natiunilor.

    In ce priveste partea profesionala, dupa absolvirea Facultatii de Sociologie din cadrul Universitatii Bucuresti, a lucrat in consultanta la PricewaterhouseCoopers, apoi intr-o companie farmaceutica de top, de unde, recent s-a mutat in industria bunurilor de consum, intr-un rol regional de manager de resurse umane.

Acesta a vorbit pe scurt si despre obiectivele cu care porneste la drum in aceasta noua provocare.

    „Pe termen scurt, trebuie sa armonizam aplicarea regulamentului intre arbitri si trebuie sa deschidem larg usa comunicarii cu cluburile si antrenorii. Doar alaturi de antrenori si Federatie putem construi un campionat intern in care arbitrajul sa aiba coerenta si care sa le ofere jucatorilor posibilitatea sa se afirme pe teren. Este imperios necesar sa imbunatatim si sa uniformizam nivelul de intelegere al legilor si al aplicarii lor pentru toti participantii la miscarea rugbistica, de la arbitri, antrenori, jucatori, pana la publicul spectator. Bucuria de a viziona, de a juca sau de a arbitra rubgiul creste exponential odata cu descifrarea complexitatii acestui sport unic. Pentru ca incepe partea cea mai grea a campionatului, pentru arbitri inseamna ca urmeaza o perioada in care vor trebui sa se autodepaseasca individual, dar si sa coopereze mai bine intre ei si cu partenerii din teren si de langa teren, adica jucatori si cluburi. Pentru mine inseamna sa construiesc impreuna cu arbitri un corp profesional care sa fie un partener de incredere pentru cluburi si FRR.  Este evident ca doar impreuna, ca o echipa, putem sa avem rezultate si sa progresam. As vrea sa-mi exprim aprecierea pentru Paul Bargaunas si Viorel Popescu, cei dinaintea mea care au depus eforturi pentru a ridica nivelul arbitrajului intern”, a declarat Radu Petrescu.

 

3,522 total views, 2 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

Leave A Response