Saturday 06th March 2021,
Federatia Romana de Rugby

Directorul de Dezvoltare Transilvania Nord, Gheorghe Sabau pentru ziarul “Adevarul”: “Mai avem de munca la cultul pentru sport”

28 februarie 2017 MEDIA

Ziarul “Adevarul” a publicat sub titlul «Cum ajunge rugby-ul popular printre tot mai multi copii din Romania. „Mai avem de munca la cultul pentru sport“» un amplu material cu Gheorghe Sabau, Directorul National de Dezvoltare, zona Transilvania Nord. Acesta vorbeste despre pasiunea sa despre rugby, despre cat de important este ca un copil sa creasca in sport si mai ales despre planurile de a continua promovarea rugby-ului in zona.

 “In clasa a IX-a, a inceputa sa practice fotbalul la juniorii Universitatii Cluj, pentru ca un an mai tarziu, printr-o intamplare, sa ajunga cu un coleg de clasa la un antrenament de rugby al CSS Viitorul Cluj-Napoca. A fost momentul care si-a pus decisiv amprenta asupra vietii lui. “Scanteia mi-a fost data de catre regretatul antrenor Alexandru Stefu, care m-a capacitat definitiv pentru rugby. Mi-a oferit un tricou si m-a poftit sa fac antrenament cu echipa de juniori. Atat de mult mi-a placut, incat am renuntat la fotbal, unde eram legitimat, si am ramas definitiv la rugby”, marturiseste Gheorghe Sabau, cel a carui dragoste pentru sportul cu balonul oval l-a determinat sa faca din asta o cariera”, se arata in articolul scris de catre Andreea Vilcovshi.

“Dupa doi ani de juniorat la Viitorul Cluj si 15 ani la seniori, a pus ghetele de jucator in cui, pentru a le incalta pe cele de antrenor si arbitru national si international si, mai apoi, observator international. “Nimic nu se compara cu activitatea din iarba”, spune profesorul universitar care ocupa, din 2014, postul de director de dezvoltare pentru Transilvania, in cadrul Federatiei Romane de Rugby. “Acest sport m-a ajutat sa am o cariera profesionala, un statut social aparte prin valorile pe care rugby-ul le-a transmis si cultivat mereu: respect, colegialitate, ajutor, integritate, disciplina, socializare, onestitate, fair-play. Pe scurt, m-a invatat sa fiu om! Apoi, partea sportiva a venit de la sine pana la 35 de ani, cand am pus ghetele de jucator in cui, inlocuindu-le cu cele de antrenor si arbitru. Din 2008 sunt si observator international, ceea ce te face sa fii aproape de fenomen la cel mai inalt nivel”.

Despre rolul pe care il are in cadrul Federatiei, Gheorghe Sabau sustine ca, impreuna cu colegii din celelalte regiuni ale Romaniei, isi propune sa dea o alta fata rugby-ului la nivel de copii si juniori: “Spun fara rezerve ca suntem pe un drum bun. In tara noastra, acest sport recastiga incet popularitatea de care s-a bucurat in anii `70-`80, insa datele sunt cu totul altele odata cu introducerea profesionismului in acest sport pe plan mondial. Cred ca suntem singurul sport de echipa din Romania care nu a lipsit de la nicio Cupa Mondiala, lucru cu care ne mandrim. Odata ramasi la masa bogatilor, lumea din exterior te priveste altfel si-ti acorda respectul cuvenit”. Unul dintre aspectele la care se lucreaza pentru a ridica stacheta il constituie pregatirea de antrenori in domeniu si incurajarea crearii de cluburi de rugby. In acest sens, mentioneaza directorul de dezvoltare, pentru 2017 a fost intocmit un calendar in care sunt prevazute zonele si datele in care se organizeaza cursuri de perfectionare pentru antrenorii de copii si juniori. Avem nevoie de cluburi si mai ales de antrenori bine pregatiti, dedicati acestei nobile meserii”.

Din dorinta de a-i atrage pe copii spre sportul cu balonul oval, Federatia a lansat in 2014 proiectul “Muguri de campion”, destinat pentru 29 de judete ale tarii in care rugby-ul lipseste cu desavarsire. In Transilvania de Nord, demersul a fost coordonat de catre Gheorghe Sabau. Prin departamentul pe care il conduce, au fost distribuite materiale logistice tuturor scolilor care au vrut sa adere la acest proiect, s-au organizat cursuri de pregatire pentru profesorii de educatie fizica pentru a practica in toate scolile varianta de rugby tag (non-contact). “Obiectivul principal a fost de a promova rugby-ul in astfel de zone, de a capacita copiii sa practice un sport nou, de a le insufla si a-i creste in valorile acestuia”. Rezultatele au fost peste asteptari pentru ca, spune Gheorghe Sabau, zeci de unitati de invatamant din judetele Bihor, Satu Mare, Bistrita-Nasaud si Salaj au raspuns provocarii. Intr-o prima faza, rezultatele au fost explozia numerica, dar si de calitate in competitiile scolare precum Olimpiada Nationala a Sportului Scolar sau Gimnaziada.

De ce ar opta un copil pentru rugby si nu un alt sport? “Pentru ca un copil care practica rugby in mod constat este optimist, energic, activ, invata sa fie un luptator, sa faca fata cu brio atat succeselor, cat si esecurilor pe orice plan in viata. Maturizarea emotionala este mai rapida la astfel de copii, deci vor beneficia de un echilibru psihic mai stabil pe termen lung, vor invata sa fie organizati, sa-si stabileasca mai bine prioritatile, sa-si exerseze curajul si perseverenta, care in timp devin calitati, pe care le vor aplica si in alte arii ale vietii sale”.

Tot articolul il puteti citi aici

3,300 total views, 3 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

1 Comment

  1. Vatui Mircea 1 martie 2017 at 15:54

    Sa te ocupi de ei pana obtin diploma de absolvire la scoala unde tu esti PROF !

Leave A Response