Sunday 05th July 2020,
Federatia Romana de Rugby

Eugen Apjok, antrenor Romania U20: “Stagiul de la Marcoussis a fost benefic si cred ca baietii au capatat mai multe incredere in ei”

13 martie 2017 NATIONALA

Nationala de U20 a Romaniei a revenit in tara dupa un stagiu de pregatire facut la Marcoussis, la “Centrul National de Rugby”. Stejareii se vor pregati la cluburi in aceasta saptamana urmand ca duminica, 19 martie, sa se reuneasca pentru Campionatul European de U20 ce va avea loc la Bucuresti, pe Stadionul “Arcul de Triumf”. Romania va debuta pe 26 martie, cu Belgia, de la ora 17:00.

Antrenorul echipei, Eugen Apjok a vorbit pentru “FRR.ro” despre cum a decurs stagiul din Franta si meciul de pregatire cu echipa de U19 a “cocosilor”, incheiat cu rezultatul de 22-7 (0-0, 10-0, 12-7) pentru gazde.

Cum a fost acest stagiu la Marcoussis?
Am beneficiat de cele mai bune conditii de pregatire. Am vazut ce inseamna o baza moderna, cu aparatura moderna de pregatire. A fost un stagiu benefic, mai ales ca ne-am putut antrena in centrul uneia dintre echipe mari, cu traditie din Europa.

Ce a insemnat pentru echipa acel meci de pregatire cu echipa de U19 a Frantei?
Am jucat cu o echipa care stie rugby, o echipa cu un stil diferit de joc al nostru. Ma bucur ca am facut o prima repriza buna, unde au functionat foarte bine momentele fixe si apararea, drept dovada rezultatul a fost 0-0, apoi cu schimbarile facute, in celelalte doua reprize au inceput sa apara si problemele. Baietii nu au mai raspuns celor ce le-am cerut, au avut probleme mari in atac, sub presiune nu am luat deciziile corecte, nici cand am avut posesia.

Romania U20 a intalnit Franta U19 intr-un meci de pregatire la Marcoussis.

Romania U20 a intalnit Franta U19 intr-un meci de pregatire la Marcoussis.

Ce au invatat baietii din acest meci?
Ne-a prins foarte bine pentru ca am intalnit un adversar cu un alt stil de joc, mult mai apropiat de cel al viitorilor adversari de la Campionatul European. Dupa acel meci am facut analiza video si am lamurit anumite aspect pe aparare. Cred ca dupa aceasta intalnire baietii au devenit mai puternici si mai increzatori in ei, pentru ca au reusit ca in prima parte sa faca fata unei echipe mult mai puternice.

Ati facut si un antrenament comun cu echipa de U19 a Frantei…
Da, a fost un antrenament benefic, cu o zi inainte de meci. Inaintasii au avut un antrenament de 45 de minute impartit in trei reprize de 15 minute, in prima s-a pus accent pe jocul cu balon lent atat in atac, cat si in aparare, in cea de-a doua s-a lucrat marginea, molurile in atac si aparare, iar in cea de-a treia gramezile ordonate, in atac si aparare. Am acoperit tot ce aveam nevoie, am vazut ce avem de lucrat, care ne sunt punctele slabe. Apoi treisferturile, tot in cele trei reprize au facut atac-aparare din momente fixe si lansari de joc, in cea de-a doua s-a pus accent pe luarea deciziilor in atac, adica atacarea spatiilor libere si in ultima, jocul in spatele apararii, daca reusim sa trecem de prima linie de aparare, cum putem continua jocul de acolo. Intre cele doua antrenamente s-a facut unul de 20 de minute cu efectiv complet, din momente fixe.

Recuperarea dupa meci Stejareii au facut cu nationala de seniori a Frantei…
A fost un moment frumos. Baietii au avut emotii, chiar si la antrenamentul comun cu cei de la U19. Am ramas surprinsi de profesionalismul francezilor, de atitudinea echipei de seniori, care foarte relaxati, au dat mana cu baietii, au discutat cu ei. Sper ca Stejareii au invatat ceva din toate aceste lucruri, pentru ca nu te intalnesti in fiecare zi cu Picamoles, Maestri…

Cum vi s-au parut jucatorii la finalul acestui stagiu?
Categoric au fost impresionati de ce au vazut la Marcoussis, cu atat mai mult cu cat au intalnit si echipa de seniori a Frantei. Noi am gandit aceste stagii ca pe o simulare pentru Campionatul European, ne-am dorit sa avem trei meciuri in opt zile, asa cum vom juca in aceasta competitie.

Ce urmeaza pentru ei?
Saptamana aceasta se vor pregati la cluburi. Am adresat cluburilor rugamintea de a-i lasa sa se pregateasca dupa programul individual pe care l-a primit fiecare, sa nu faca contact si sa nu joace in meciurile de pregatire, pentru a-i avea apti la Campionatul European. Stiu ca este nevoie de ei, sunt importanti pentru cluburi, insa speram sa avem ajutorul tuturor si sa respectam toti aceeasi idee. Duminica, 19 martie vom intra in cantoament pentru aceasta competitie si sper ca pana atunci sa reusim sa mai recuperam din jucatorii accidentati pentru ca avem multe probleme pe treisferturi.

Romania U20 a facut un stagiu de pregatire la Marcoussis.

Ati preluat aceasta echipa la inceputul anului. Ce ati reusit sa imbunatatiti la ea?
Apararea. In ultimele stagii de pregatire am incercat sa lamuresc si sa fiu sigur ca toti jucatorii au inteles sistemul de aparare. Progresul s-a vazut clar in meciurile jucate la Iclod si Cluj, in trei partide luand doar trei eseuri.

Primul adversar va fi Belgia. Ce stiti despre ea?
Nu avem nicio informatie despre ce joaca de aceea incercam sa ne concentram mai mult pe jocul nostru, sa ne urmam planul de joc. Ne vom da seama de jocul lor dupa primele minute de meci, dupa care vom putea sa le dam indicatii jucatorilor. Primul meci va fi cel mai greu pentru trebuie sa il castigam ca sa putem ramane in lupta pentru castigarea competitiei. Obiectivul nostru este de a castiga Campionatul European.

 

 

 

 

 

 

2,472 total views, 4 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

2 Comments

 1. Nick 13 martie 2017 at 16:48

  Frumos! Felicitări! Astfel de meciuri, fie test, fie de pregătire trebuie cât mai multe pentru Oaks U20 și Oaks U18. Doar așa, cred eu, tinerii noștri vor căpăta valoare, experiență și atunci vom avea și rezultate bune, foarte bune; trofee.

  Este mare nevoie ca la tineret, să oferim cât mai multe meciuri, la nivel national din păcate capionatul intern nu prea ne ajută – ex. la U20 sunt doar 3 echipe, păi in Superliga sunt 7 echipe seniori, unde sunt restul de 4 !?.Știm dificultatea de selectie/atragere a tinerilor spre rugby, dar … revin Steaua de ce nu are echipă U20 !? nu se pot plânge de buget ca de exemplu U Cluj. Toate echipele de seniori din Superligă să formeze și o echipă U20-U19.

  Rugby-ul românesc are nevoie de echipe puternice la nivel de U20 și U18, cu cât mai multe meciuri in picioare, așa vom triumfa la competițiile internaționale.

  Sper ca Oaks U20 să câștige REC U20, de la București și să mergem in World Rugby Trophy U20 din Uruguay, iar aici să câștigăm trofeul. Poate pare dificil, dar nu e chiar așa. Să nu uităm că in 2009 am câștigat această a doua divizie mondială, in Kenia – fără a avea dreptul de a promova in World Rugby Championship – elita mondială la tineret (nici azi eu personal nu inteleg de ce ex.-IRB/World Rugby a refuzat promovarea, iar in 2010 am jucat pentru ultima dată.

  Este acum momentul să revenim in World Rugby Trophy U20, o putem căștiga. Vom promova in World Rugby Championship U20, unde pentru 3-4 ani să avem ca obiectiv evitarea loc. 12. Așa cum face Georgia de 2 ani incoace, ca acum in 2017 să fie tară organizatoare.

  Este nevoie ca FRR să-și propună acest lucru, promovarea in elita rugby-ului mondial la U20, trofeu in World Rugby Trophy U20 și promovarea in World Rugby Championship U20, iar de aici să nu mai ieșim niciodată.

  Go Oaks U20!

 2. Nick 13 martie 2017 at 17:36

  Aș fi tare bucuros să știu că FRR de azi va implementa un calendar periodic de meciuri, test/pregătire minim 3 pentru U20 și U18 in fiecare an, o colaborare cu federațiile franceze, galeze, scoțiană. FRR poate încheia un parteneriat cu aceste federații pentru meciuri la U20 și U18. Nu cred că vor primi refuzuri.

  FRR stiu că își perimite financiar un astfel de demers, are un buget anual de minim 5-6 milioane euro, iar un parteneriat cu aceste federații la acest nivel U20, U18 e benefic pentru ambele părți.

  Go Oaks U20!

Leave A Response